Basic Electrical Engineering Questions and Answers – Permeability of Free Space or Magnetic Constant

«
»

This set of Basic Electrical Engineering Quiz focuses on “Permeability of Free Space or Magnetic Constant”.

1. Permeability of free space is also known as _________
a) Magnetic constant
b) Electric constant
c) Electrostatic constant
d) Magnetostatic constant
View Answer

Answer: a
Explanation: The permeability of free space is also known as the magnetic constant. The permittivity of free space is the electrostatic constant.
advertisement

2. A substance whose permeability is less than the permeability of free space is?
a) Diamagnetic
b) Paramagnetic
c) Ferromagnetic
d) Not a magnetic substance
View Answer

Answer: a
Explanation: A diamagnetic material creates a magnetic field opposing that of the external magnetic field and it repels the external magnetic field. Hence its permeability is less than that of free space.

3. Which, among the following, have negative susceptibility?
a) Diamagnetic
b) Paramagnetic
c) Ferromagnetic
d) Not a magnetic substance
View Answer

Answer: a
Explanation: Magnetic susceptibility is the degree of magnetisation of a material in response to the external magnetic field. Diamagnetic substances repel the magnetic field and hence have negative susceptibility.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Which, among the following, have positive susceptibility?
a) Diamagnetic
b) Paramagnetic
c) Ferromagnetic
d) Both paramagnetic and ferromagnetic
View Answer

Answer: d
Explanation: Magnetic susceptibility is the degree of magnetisation of a material in response to the external magnetic field. Both paramagnetic and ferromagnetic materials have positive susceptibility as they get magnetise when placed in external magnetic field.

5. A substance whose permeability is more than the permeability of free space is?
a) Diamagnetic
b) Paramagnetic
c) Ferromagnetic
d) Both paramagnetic and ferromagnetic
View Answer

Answer: d
Explanation: Relative permeability=1+Magnetic susceptibility
Since both paramagnetic and ferromagnetic materials have positive susceptibility, their relative permeability is greater than unity i.e. their permeability is more than the permeability of free space.
advertisement

6. The unit for permeability of free space is?
a) Henry
b) Henry-m
c) Henry/m
d) Henry/m2
View Answer

Answer: c
Explanation: Using formula of self inductance of solenoid, L=µ0n2A/l
We get unit of µ0 = Henry/m.

7. Which among the following, is a correct expression for µ0.
a) µ0=BH
b) µ0=B/H
c) µ0=H/B
d) µ0=BH2
View Answer

Answer: b
Explanation: Magnetic permeability is the constant of proportionality between the magnetic flux density and magnetic field strength of a given medium. Hence µ0=B/H.
advertisement

8. Calculate the magnetic flux density if the magnetic field strength is 2A/m.
a) 4*pi*10-7T
b) 8*pi*10-7T
c) 10*pi*10-7T
d) 12*pi*10-7T
View Answer

Answer: b
Explanation: We know that:
µ0=B/H
Substituting the value of H from the question, we get B = 8*pi*10-7T.

9. Calculate the magnetic field strength if the magnetic flux density is 4*piT.
a) 10-7/16*pi2A/m
b) 10-7A/m
c) 107A/m
d) 10-7A
View Answer

Answer: c
Explanation: We know that:
µ0=B/H
Substituting the value of B from the question, we get H = 107A/m.
advertisement

10. Calculate the magnetic flux density if the magnetic field strength is 3A/m.
a) 4*pi*10-7T
b) 8*pi*10-7T
c) 10*pi*10-7T
d) 12*pi*10-7T
View Answer

Answer: d
Explanation: We know that:
µ0=B/H
Substituting the value of H from the question, we get B = 12*pi*10-7T.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Electrical Engineering.

To practice all areas of Basic Electrical Engineering for Quizzes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.