Machine Tools Questions and Answers – Sensitive Bench Drilling Machine

«
»

This set of Machine Tools Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Sensitive Bench Drilling Machine”.

1. Sensitive bench drilling machine is quite large in size.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: This is false. Sensitive bench drilling machine is small in size.
advertisement

2. Sensitive bench drilling machine is used for____
a) heavy work
b) light work
c) both heavy and light work
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: It is used only for light work as it is not a big machine. It is comparatively small machine.

3. Sensitive bench drilling machine is capable of drilling holes up to ______ mm diameter.
a) 1.25
b) 12.5
c) 2.5
d) 25
View Answer

Answer: b
Explanation: It can drill up to 12.5 mm diameter as it is only used for small work, not for heavy work.
advertisement
advertisement

4. For normal drilling, the work surface of sensitive bench drilling machine is kept vertical.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: This is false. For normal drilling, the work surface is kept horizontal.

5. Sensitive type of drilling machine is the simplest type of drilling machine.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: It is the simplest type of drilling machine as it is very small and again used for only light work.
advertisement

6. Which of the following is the part of sensitive bench drilling machine?
a) driving motor
b) cone pulley
c) sleeve
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: All are the parts of this machine. Apart from these, chuck, spindle lock, deep gauge and stop, belt guard etc. are also the part of this machine.

7. The base of the sensitive bench drilling machine is____
a) free
b) mounted on a bench
c) rotary
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The base is mounted on a bench. Its not free and again it doesn’t have any rotary motion.
advertisement

8. Machine spindle possesses tapered hole in sensitive bench drilling machine.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: As per the construction of this machine. Tapered hole means a hole which is thinner towards one end compare to other end.

9. In sensitive bench drilling machine, the drills are fitted in ____
a) chuck
b) spindle
c) either in chuck or in spindle
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The drills are fitted in chucks or in the spindle. There are various types of chuck like two jaw chuck, three jaw chuck, four jaw chuck etc.
advertisement

10. If the holes are to be drilled at an angle, the table can be titled.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: It can be seen from the construction of this machine. If we want to make hole at any angle, the table can be titled to obtain proper position and that’s the reason this machine can make holes at various angles.

11. Which of the following is wrong about sensitive bench drilling machine?
a) different spindle speeds can be achieved
b) we can change the position of belt in the stepped pulley
c) there is some space between the work table and base
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Nothing is wrong. All are right. Some space is the between the work table and base, various type of spindle speed can also be achieved and again we can also change the position of the belt in stepped pulley.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Machine Tools and Machining.
To practice all areas of Machine Tools and Machining, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter