Advanced Machining Questions and Answers – Magnetic Abrasive Finishing – Introduction

«
»

This set of Advanced Machining Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Magnetic Abrasive Finishing – Introduction”.

1. In this type of machining, machining forces are controlled by which of the following fields?
a) Magnetic field
b) Electric field
c) Radiative field
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: In this machining, magnetic field controls all the major forces of machining.
advertisement

2. Which of the following type of tools, are required for magnetic field assisted polishing?
a) Rigid tools
b) Expensive tools
c) Magnetic tools
d) Ultra precession tools
View Answer

Answer: c
Explanation: Magnetic field assisted polishing requires only magnetic machining elements, for the purpose of machining.

3. Which of the following is not a magnetic field assisted machining process?
a) Electro-plating process
b) Magnetic abrasive finishing
c) Magnetic float polishing
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: There are only two types of magnetic field assisted polishing: Magnetic abrasive machining and Magnetic float polishing.

4. In the advanced machining processes, what is the full form of MAF?
a) Magnet Automated Finishing
b) Magnetic Abrasive Finishing
c) Magnet Assisted Floating
d) Magnetic Association for Floating
View Answer

Answer: b
Explanation: In advanced machining processes, full form of MAF is Magnetic Abrasive Finishing.
advertisement

5. In Magnetic abrasive finishing, which of the following particles do not contribute to the material removal?
a) Abrasive particles
b) Magnetic particles
c) Non-magnetic particles
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Material is removed by colloidal dispersion of the magnetic particles in abrasive particles.

6. Which of the following motions are opted, in order to carry on with the Magnetic abrasive finishing?
a) Rotary motion
b) Oscillatory motion
c) Vibratory motion
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: All the motions mentioned above, are needed for machining parts in MAF.

7. Magnetic Abrasive finishing is used for which of the following application/s?
a) Surface finishing
b) Cutting
c) Drilling
d) Boring
View Answer

Answer: a
Explanation: Magnetic abrasive finishing is a process, which is opted for finishing of parts that are already machined on the other machines.
advertisement

8. Which is the place, where Magnetic field assisted polishing was invented?
a) The United States of America
b) The United Arab Emirates
c) Union of Soviet Socialist Republics
d) Japan
View Answer

Answer: a
Explanation: Magnetic field assisted polishing was invented in the United States of America.

9. Which of the following processes cannot be machined using Magnetic abrasive finishing?
a) Surface finishing
b) Surface polishing
c) Hole Drilling
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Holes drilling is one of the processes that cannot be done using Magnetic Abrasive Finishing.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Advanced Machining.
To practice all areas of Advanced Machining, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn