Machine Tools Questions and Answers – Lathe : Angle Plates and Face Plates

«
»

This set of Machine Tools Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Lathe : Angel Plates and Face Plates”.

1. Angle plate is a cast iron plate.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: Angle plates are always used along with face plates and for its stability it is made up of iron.

2. How many machined faces do angle plates have?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: b
Explanation: Angle plates have two plates. Both of these plates are placed perpendicular to each other.

3. Which of the following is provided on the faces of angle plates?
a) holes
b) slots
c) holes and slots both
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Holes and slots both are provided on the faces of angle plates so that it may be clamped on a face plate and can hold the work piece on the other face.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Angle plates are used in conjunction with a face plate.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: Angle plates are used in conjunction with a face plate. It can be easily understood by looking at the working of the angle plates.

5. In angle plates, clamping is used for______
a) elbow pipe
b) angle plate
c) both elbow pipe and angle plate
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Clamping is used for this both purposes. Angel plate is used in machining a flange of a pipe elbow.

6. Which of the following is not true for angle plates?
a) when eccentric jobs are bolted to the face plate, counter weight must be added
b) in machining a flange of a pipe elbow, the surface which holds the work piece must be placed horizontal
c) for balance weight, angle plates are used
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: All sentences are true. These all are the mechanisms related to angel plates. Angel plates are used along with face plates when work can not be done by chucks or when we need higher accuracy.

7. Face plates are used with_____ accessories.
a) clamps
b) T- bolts
c) stepped block
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Face plates are used with all mentioned accessories. A face plate plate has radial plain and T slots for holding work by bolts and clamps.
advertisement

8. For holding work pieces, which cannot be conveniently between centers, _____ is used.
a) three jaw chuck
b) four jaw chuck
c) face plates
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Face plates are used for these purposes. The work piece include large flat, irregular shaped workpieces, casting, jigs and fixture may be firmly clamped to a face plate for various turning operations.

9.The position of the bolts and clamps is very important in face plates.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: The position of the bolts and clamps is very important in face plates, if a work piece is to be clamped effectively. Various types of face plates are used for proper clamping like face plates with elongated slots, face plates with elongated radial slots and so on.
advertisement

10. Which of the following is not true for face plates?
a) a face plate consists of a circular disc bored out
b) the work piece includes casting and jigs may not be clamped by using face plates
c) face plates are used as an alternative option of chucks
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: All the mentioned sentences are true except one which says that the work piece includes casting and jigs may not be clamped by using face plates. The work piece includes casting and jibs may be firmly clamped by using face plates.

11. Face plates has_____ for holding work by bolts and clamps.
a) radial plain
b) slots of T type
c) both radial plain and T slots
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: These both are used for holding work by bolts and clamps. This face plate is a circular disc bored out and threaded to sit the nose of the lathe spindle.

12. Faces of angle plates are_____ to each other.
a) parallel
b) perpendicular
c) inclined
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Faces are perpendicular to each other in case of angle plates. This angel plates are used in balance weight, ello pipe and so on.

13. Work piece can be hold on a face plate by_____
a) bolts
b) clamps
c) both bolts and clamps
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Work piece can be hold on a face plate by bolts and clamps for various turning operations. Although apart from turning, we can also perform various operations.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Machine Tools and Machining.
To practice all areas of Machine Tools and Machining, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.