Machine Tools Questions and Answers – Taper Shank Twist Drill Machine

«
»

This set of Machine Tools Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Taper Shank Twist Drill Machine”.

1. Point consists of a_____ center.
a) dead
b) live
c) can’t say anything
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Point consists of a dead center. Dead center is edge which is sharp situated at the extreme tip of the drill.
advertisement

2. The cone-shaped end, which does the cutting is the_____
a) shank
b) point
c) tang
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: As per the definition of point. This part performs the drilling work. Point is the very important for the drilling operation.

3. Which of the following does the point consist?
a) lips
b) cutting edges
c) heel
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The point consists of all these things. Cutting edges of drill are known as lips. Heel is a portion of this point back from the cutting edge.
advertisement
advertisement

4. Which of the following is the driving end of the drill?
a) tang
b) flute
c) shank
d) land
View Answer

Answer: c
Explanation: Shank is the driving end of the drill. This shank is clamped in the spindle.

5. Which of the following is the type of shank?
a) taper shank
b) straight shank
c) taper shank and straight shank both
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Both taper shank and straight shank are the types of it. Straight shank drill uses a chuck while taper shank uses self holding taps.
advertisement

6. Taper shank is used for______ diameter drills.
a) small
b) large
c) both large and small
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: For large diameter, taper shank is used. Self holding taps of this shank fits easily into the drill spindle and can perform the job easily.

7. Body clearance is the part of body which has been reduced.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: Body clearance is a part which is reduced with a purpose to cut down the friction between the drill and the wall of the hole.
advertisement

8. Flute fits into the slot of the drilling machine.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: This is false. Tang fits into the slot of the drilling machine.

9. Which of the following is not the part of a body?
a) land
b) margin
c) flute
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: All are parts of body. Land and margin are synonyms. Apart from these, body clearance is also the part of body.
advertisement

10. ______ are the spiral grooves which run to the length of the drill.
a) tangs
b) flutes
c) shanks
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: As per the definition of flutes. These flutes curl the chip strongly for the purpose of easier removal.

11. The tang allows the coolant to flow to the cutting edge.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: This is false. The flutes allow this. The flutes also allows the flow of lubricants.

12. The diameter of the drill is measured across the land/margin.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: This is true. The land/margin is the narrow strip which extends to the entire length of the flutes.

13. The portion between the point and the shank is called______
a) body
b) drill
c) both body and drill
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Both terms can be used for this. The body is generally made of flute, margin and body clearance.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Machine Tools and Machining.
To practice all areas of Machine Tools and Machining, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter