Mechatronics Questions and Answers – Computer Integrated Manufacturing

«
»

This set of Mechatronics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Computer Integrated Manufacturing”.

1. Which does CNC stand for with respect to machine related manufacturing?
a) Computer Numb control
b) Computer Number control
c) Computer Numerical control
d) Computerised Numerical controller
View Answer

Answer: c
Explanation: CNC with respect to machine related manufacturing stands for Computer Numerical control. It can control machines such as milling machine, lathe, welding machine etc by taking digital data as its input which is fed into it by the operator.

2. Which is a false statement on CIM (Computer integrated manufacturing)?
a) Quality of the final goods produced is better
b) The cost of production is less
c) Quantity of produced goods can be changed easily
d) The cost of initial setup is less
View Answer

Answer: d
Explanation: “The cost of initial setup is less” is a false statement on CIM (Computer integrated manufacturing). The labour cost may be less but the cost of setup and its installation is high compared to the traditional ones, because the setup consists of costly and advanced machines.

advertisement

3. When did the ‘digital manufacturing’ concept became prominent?
a) Early 1950’s
b) Early 1970’s
c) Late 1940’s
d) Late 1960’s
View Answer

Answer: b
Explanation: The concept of ‘digital manufacturing’ became prominent in the early 1970’s. It became famous after the release of the book “Computer Integrated Manufacturing” written by Dr. Joseph harrington.

4. What is the full form of CAD?
a) Computer aided Design
b) Computer arts Design
c) Computer arts Designing
d) Computer assisted Design
View Answer

Answer: a
Explanation: CAD stands for Computer aided Design. CAD software is used to digitally design a model. They can create 3-Dimensional model of any desired object. Software such as “Ansys” can even determine stress or strain falling on an object.

advertisement
advertisement

5. CIM (Computer integrated manufacturing) system is same as “lights-out factory”.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: CIM(Computer integrated manufacturing) system is not same as “lights-out factory”. In “lights-out factory” there is no requirement of a single human being. Everything is done by the robots. But this is not so in the CIM (Computer integrated manufacturing). Here skilled technicians are needed for the manufacturing.

6. “Lights-out factory” is a factory where there is no need any kind of light source.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: “Lights-out factory” is a factory where there is no need any kind of light source. It is also known as “Dark factory”. Every work inside the factory is automated and is carried out by programmed robots.

advertisement

7. Which does DNC stand for with respect to machine related manufacturing?
a) Direct Numb control
b) Direct Number control
c) Direct Numerical control
d) Directed Numerical controller
View Answer

Answer: c
Explanation: DNC with respect to machine related manufacturing stands for Direct Numerical control. It is also called as distributed numerical control. In this machines are controlled by a programmed computer with the help of direct connections.

8. Which does PLC stand for with respect to machine related manufacturing?
a) Programmed Logic Controller
b) Programmable Logic Controller
c) Programmed Logic Control
d) Programmable Low-key Controller
View Answer

Answer: b
Explanation: PLC with respect to machine related manufacturing stands for Programmable Logic Controller. It is used in the control of manufacturing process. It can control the assembly lines, carrier robots etc. It provides ease in programming and in the diagnosis of any fault.

advertisement

9. What is the full form of CAPP?
a) Computer aided processed plans
b) Computer arts process planning
c) Computer aided process planning
d) Computer assisted process planning
View Answer

Answer: c
Explanation: CAPP stands for Computer aided process planning. It is the use of computer aided technology to plan or design a product for manufacturing. This process is widely used in CIM (Computer integrated manufacturing) for the planning purpose.

10. Which is an example of PLC (Programmable Logic Controller)?
a) MSP430G2ET
b) CMCP793V-500
c) SR3B261BD
d) BMP180
View Answer

Answer: c
Explanation: SR3B261BD is an example of PLC (Programmable Logic Controller) developed by SCHNEIDER Electric. BMP180 is a pressure sensor. MSP430G2ET is a development board manufactured by the “TEXAS INSTRUMENTS” and CMCP793V-500 is a velocity sensor.

advertisement

11. Which software cannot be used for 3D modelling and CAD (Computer aided design)?
a) Creo
b) Ansys
c) Blender
d) Adobe premium pro
View Answer

Answer: d
Explanation: Adobe premium pro software cannot be used for 3D modelling and CAD (Computer aided design). Creo, Ansys and Blender all three are 3D modeling app which can also be used for CAD (Computer aided design).

12. CIM (Computer integrated manufacturing) implies that there should be at least two computers between which information is interchanged.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: CIM (Computer integrated manufacturing) implies that there should be at least two computers between which information is interchanged. There can be more than two systems which works together and exchange information.

13. Who coined the term CAE (Computer aided engineering)?
a) Jerome H. Lemelson
b) Jason Lemon
c) Charles manes
d) Samuel Hunter Christie
View Answer

Answer: a
Explanation: Jason Lemon first coined the term CAE (Computer aided engineering). He was the founder of SDRC (Structural Dynamics Research corporation). It was founded in the year 1967.

14. Stress analysis can be performed using “ansys” CAD (Computer aided design) software.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Stress analysis can be performed using “ansys” CAD (Computer aided design) software. Ansys is a 3D modelling CAD (Computer aided design) software through which we can easily figure out the stress in any part of the object.

15. When was the first attempt of lights-out manufacturing made?
a) 1950
b) 1970
c) 1784
d) 1860
View Answer

Answer: c
Explanation: The first attempt of lights-out manufacturing made in the year 1784. It was carried out by “Oliver Hans”. He was the one who created the world’s first continuous production line in the year 1784.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechatronics.

To practice all areas of Mechatronics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter