Machine Tools Questions and Answers – Lathe : Tool Material’s Types – 1

«
»

This set of Machine Tools and Machining Interview Questions and Answers focuses on “Lathe : Tool Material’s Types”

1. Which of the following tool material is not suitable for small diameters?
a) carbon steel
b) carbides
c) carbon and carbides both
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Carbides are not suitable for small diameters as these carbides has higher speeds and generally used in rapid stock removal.

2. Which of the following cutting material cannot be forged to shape easily?
a) carbides
b) ceramic
c) stellites
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Stellites cannot be forged to shape easily because they are very brittle in nature.

3. Which of the following is not the disadvantage of diamonds?
a) incompressible
b) readily conducts heat
c) rigid machine are required
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: For ceramics, we need rigid machines. The other two mentioned disadvantages are true for diamond.
advertisement
advertisement

4. High speed steel has an excessive wear on______
a) castings
b) hard materials
c) casting and hard materials both
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: It has excessive wear on casting and hard materials and that’s why can only perform slow and medium cutting speeds.

5. Which of the following has poor shock resistant?
a) carbides
b) diamonds
c) ceramics
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Ceramic has poor shock resistant. Apart from this, it has high wear resistance and again has very high stock removal rate.

6. In which tool material, rigid machines are required?
a) ceramics
b) carbon steel
c) diamonds
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Ceramics are used for this purpose. They are not suitable for intermittent cut and even for small diameters.

7. Machine tools must be tough enough to withstand_____
a) shock
b) vibration
c) both shock and vibration
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Machine tools must be tough enough to withstand these both in order to provide stability against downward pressure and to perform the job more accurately.
advertisement

8. Carbides are used in_____
a) rapid stock removal
b) higher speeds
c) rapid stock removal and higher speed both
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Carbides are used for these both reasons. But they are not used for comparatively small jobs.

9. “Light finishing cuts in expensive forming tools”- this quality is applicable to_____
a) carbides
b) ceramics
c) stellites
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The answer should be none of mentioned. This is the quality of carbon steel.
advertisement

10. Which of the following is easy to grind and generally used for intermittent cut?
a) carbides
b) diamond
c) high speed steel
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: High speed steel has some advanced quality and so it is very accurate even on small diameters. So it is easy to grind high speed steel. Again, this high speed steel is generally used for intermittent cut.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Machine Tools and Machining.
To practice all areas of Machine Tools and Machining for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.