Machine Tools Questions and Answers – Lathe : Tool Material’s Types – 2

This set of Machine Tools Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Lathe : Tool Material’s Types-2”.

1. “High compressive strength with negative rake” – this is applicable to_____
a) carbides
b) diamonds
c) carbon steel
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: This is the quality of carbides. That’s why they are not suitable for very small diameters.

2. Which of the following tool material has excessive wear?
a) carbon steel
b) high speed steel
c) carbon steel and high speed steel both
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: These both materials have excessive wear. They have excessive wear on castings and hard materials.

3. Stellites is good for metal cutting application.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: This is false. Stellites is good for non metal cutting application.
advertisement
advertisement

4. Which of the following is not the use of diamond?
a) good for finishing work
b) suitable for cutting hard metals
c) rapid stock removal
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Diamond is not used for rapid stock removal. For rapid stock removal, carbides and ceramics are used.

5. For general purpose, which type of cutting tool is used in lathe?
a) single point
b) multi point
c) can’t say anything
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: For general purpose, single point cutting tool is used. Like both shaper and planer are single point cutting tool that only cut in straight line.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube

6. For specific purpose, which type of cutting tool is used in lathe?
a) single point
b) multi point
c) can’t say anything
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: For specific purpose, multi point cutting tool is used. Milling and drilling are generally multi point cutting tool.

7. Ceramics are suitable for intermittent cut.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: This is false. Ceramics are not suitable for intermittent cut.
advertisement

8. Which of the following is not the type of cutting tool material?
a) carbon steel
b) stellites
c) diamond
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The answer should be none of the mentioned. All are the types of cutting tool material.

9. Which of the following is very brittle?
a) stellites
b) diamond
c) both diamond and stellites
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Stellites are very brittle in nature. They even can’t be forged to shape.
advertisement

10. Which of the following can machine the metals effectively?
a) diamonds
b) ceramics
c) both diamonds and ceramics
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Ceramics can machine hard metals effectively and also has higher compressive strength with negative rake. Diamonds are good for finishing work and also suitable for cutting hard materials.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Machine Tools and Machining.
To practice all areas of Machine Tools and Machining, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.