Engineering Drawing Questions and Answers – Bolts

«
»

This set of Engineering Drawing Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Bolts”.

1. Which of the following is not the method to prevent rotation of a bolt while screwing a nut on or off it?
a) By keeping a square neck
b) By providing a snug
c) By keeping a lock nut
d) By inserting a pin in shank
View Answer

Answer: c
Explanation: The connected parts might get loose, and lead to serious breakdown a lock nut in some way so as to prevent it from getting loose but not to prevent rotation of a bolt while screwing a nut on or off.

2. Which bolt is commonly used in bearing for shafts?
a) Hook bolt
b) Eye-bolt
c) T-headed bolt
d) Square-headed bolt
View Answer

Answer: d
Explanation: Square-headed bolt is commonly used in bearing for shafts and this bolt head is chamfered at its upper end. The hook bolt is used when it is not possible to drill a hole in the piece adjoining the bolt-head.

3. Which bolt is commonly used in big ends of connecting rods, eccentrics?
a) Hook bolt
b) Eye-bolt
c) T-headed bolt
d) Cheese-headed bolt
View Answer

Answer: d
Explanation: This bolt is used when the space for accommodating the bolt-head is comparatively limited, or where the use of a spanner for holding it is to be avoided. It is commonly used in big ends of connecting rods etc.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Which bolt is used in machine-tool tables in which T-slots are cut to accommodate the T-heads?
a) Hook bolt
b) Eye-bolt
c) T-headed bolt
d) Countersunk-headed bolt
View Answer

Answer: c
Explanation: This bolt is used in machine-tool tables in which T-slots are cut to accommodate the T-heads. This is often made use of in gland and stuffing box arrangement in boiler mountings such as stop valve, feed-check valve etc.

5. The bolt which is used where the head of a bolt must not project above the surface of the connected piece is ____________
a) Stud-bolt
b) Tap-bolt or cap screw
c) T-headed bolt
d) Countersunk-headed bolt
View Answer

Answer: d
Explanation: Countersunk-headed bolt is used where the head of a bolt must not project above the surface of the connected piece; this form of the bolt is used. It may be provided with a snug or a neck square cross-section.
Take Engineering Drawing Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

6. The bolt which is used when it is not possible to drill a hole in the piece adjoining the bolt-head is ____________
a) Hook bolt
b) Tap-bolt or cap screw
c) T-headed bolt
d) Countersunk-headed bolt
View Answer

Answer: a
Explanation: This bolt passes through a hole in one piece only, while the other piece is gripped by the hook-shaped bolt-head. It is used when it is possible to drill a hole in the piece adjoining the bolt-head. The square neck prevents rotation of the bolt.

7. The bolt which has a circular ring of rectangular cross-section as its head, which can be conveniently held to prevent its rotation is _______
a) Hook bolt
b) Eye-bolt
c) T-headed bolt
d) Stud bolt
View Answer

Answer: b
Explanation: Eye-bolt has a circular ring of rectangular cross-section as its head, which can be conveniently held to prevent its rotation. The hook bolt is used when it is not possible to drill a hole in the piece adjoining the bolt-head.
advertisement

8. Which bolt is used as an appliance for lifting heavy machines?
a) Hook bolt
b) Eye-bolt
c) Lifting eye-bolt
d) Cup-headed bolt
View Answer

Answer: c
Explanation: Lifting eye-bolt is used as an appliance for lifting heavy machines. It is screwed inside a threaded hole on the top of the machine, directly above its centre of gravity. The hook bolt is used when it is not possible to drill a hole in the piece adjoining the bolt-head.

9. Which bolt is mainly used in marine shaft couplings?
a) Headless tapered bolt
b) Tap-bolt or cap screw
c) Lifting eye-bolt
d) Countersunk-headed bolt
View Answer

Answer: a
Explanation: Headless tapered bolt has no head and has a shank which is tapered is mainly used in marine shaft couplings. Lifting eye-bolt is used as an appliance for lifting heavy machines. Tap-bolt or cap screw is used as a screw that is when it is not possible to accommodate the nut.
advertisement

10. Which bolt is used as a screw that is when it is not possible to accommodate the nut?
a) Headless tapered bolt
b) Tap-bolt or cap screw
c) Stud-bolt or Stud
d) Countersunk-headed bolt
View Answer

Answer: b
Explanation: This bolt is used as a screw that is when it is not possible to accommodate the nut. It is used as a screw that is screwed into a threaded hole in a casting instead of a nut. Frequent insertion or removal of the tap-bolt is likely to damage the threads in the casting.

11. Bolt which consists of only a cylindrical shank threaded at both ends is called _________
a) Headless tapered bolt
b) Tap-bolt or cap screw
c) Stud-bolt or Stud
d) Countersunk-headed bolt
View Answer

Answer: c
Explanation: Bolt which consists of only a cylindrical shank threaded at both ends is called Stud-bolt or Stud. And some having collared are called collar studs and stud with middle portion made square in section facilitates gripping of the stud while screwing or unscrewing it.

12. The _____________ bolt is often made use of in gland and stuffing box arrangement in boiler mountings such as stop valve, feed-check valve etc.
a) Headless tapered bolt
b) Tap-bolt or cap screw
c) T-headed bolt
d) Countersunk-headed bolt
View Answer

Answer: c
Explanation: This bolt is used in machine-tool tables in which T-slots are cut to accommodate the T-heads. This is often made use of in gland and stuffing box arrangement in boiler mountings such as stop valve, feed-check valve etc.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Drawing.

To practice all areas of Engineering Drawing, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.