Engineering Drawing Questions and Answers – Construction of Ellipse – 3

«
»

This set of Engineering Drawing Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Construction of Ellipse – 3”.

1. The two fixed points in the ellipse are called _______
a) Focus
b) Directrix
c) Matrix
d) Centre of focus
View Answer

Answer: a
Explanation: The two fixed interior points are the foci of the ellipse, they define the ellipse. The elliptical curves play a major role in the engineering design of arches and bridges.

2. Which of the following passes through the two foci of an ellipse?
a) Directrix
b) Minor axis
c) Major axis
d) Conjugate axis
View Answer

Answer: c
Explanation: Major and minor axis divides the ellipse symmetrically and they are perpendicular to each other. Major axis of the ellipse passes through the two fixed points on the ellipse called the foci.

3. The normal at any point on the ellipse bisects the angle made by the point with the two foci of the ellipse. What is this property called?
a) Normality property
b) Eccentricity property
c) Directrix property
d) Focus-to-Focus property
View Answer

Answer: d
Explanation: Let a point ‘P’ be on an ellipse, and F1 and F2 are the focus of the ellipse. Then the normal at P bisects the angle between the PF1 and PF2. This property of the ellipse is called a focus-to-focus property of the ellipse.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. In which of the following elliptical curves are not used?
a) Arches
b) Bridges
c) Light reflectors
d) Stuffing-box
View Answer

Answer: c
Explanation: Elliptical curves are used in engineering design of bridges, arches, stuffing box. Where, parabolic curves are used in light and sound reflectors. Hence we do not use elliptical curves in Light reflectors.

5. In which of the following elliptical curves are used?
a) Sound reflectors
b) Light reflectors
c) Cooling towers
d) Bridges
View Answer

Answer: d
Explanation: Elliptical curves are used in engineering design of bridges, arches, stuffing box. Where, parabolic curves are used in light and sound reflectors. Hyperbolic curves are used in the design of cooling towers. Hence we use elliptical curves in bridges.

6. Which of the following method is not used for construction elliptical curves?
a) Rectangular method
b) Arc of circle method
c) Concentric circle method
d) Oblong method
View Answer

Answer: a
Explanation: For the construction of ellipse we use Arc of circle method, concentric circle method, oblong method, a loop of the thread method, trammel method. Rectangle method is used for the construction of parabola.

7. Which of the following is used for the construction of ellipse?
a) Rectangular method
b) Circular method
c) Trammel method
d) Cylindrical method
View Answer

Answer: c
Explanation: For the construction of ellipse we use trammel method. Rectangle method and circular methods are used for the construction of parabola. Hence the trammel method is one of the easiest methods for drawing elliptical curves.
advertisement

8. Given points, A, B, C, and D lie in and on the ellipse, and the relation they hold is AB + BC = AD + CD, in which two points lie on the curve. Find the focus points of the ellipse?
a) A, B
b) B, C
c) A, C
d) A, D
View Answer

Answer: c
Explanation: In an ellipse, all the points on the curve have a constant sum of the distance from the focus points. Hence A and C are two focus of the ellipse. And B and D lie on the curve, hence AB + BC = AD + CD.

9. Given points, A, B, C, and D lie in and on the ellipse, and the relation they hold is AB + BC = AD + CD, in which two points lie on the curve. Find the points on the elliptical curve?
a) A, B
b) B, C
c) A, C
d) B, D
View Answer

Answer: d
Explanation: In an ellipse, all the points on the curve have a constant sum of the distance from the focus points. Hence B and D lie on the curve while A and C are a focus of the ellipse, hence AB + BC = AD + CD.
advertisement

10. Which is appropriate input needed to draw the ellipse in arcs of circle method?
a) Length of the major axis
b) Length of the major axis and the distance between the foci
c) Length of the minor axis
d) Length of the semi-major axis
View Answer

Answer: b
Explanation: Arcs of the circle is one of the methods used to construct ellipse. Where we need to know either the length of major or minor axis or we need to know the major axis and the distance between the foci.

11. To get the elliptical curve more accurate we need to get a large number of points lying on the curve.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: When we draw an ellipse using freehand or a French curve, we need to determine a large number of points through which the ellipse passes. So, that the curve does not deviate more and we get an accurate drawing.

12. Which is appropriate input needed to draw the ellipse in concentric circle method?
a) Length of the major axis
b) Length of the major axis and minor axis
c) Length of the minor axis
d) Length of the semi-major axis
View Answer

Answer: b
Explanation: Concentric circle method is one of the methods used to construct ellipse. Where, we need to know the lengths of the major and minor axis to draw an ellipse. Hence the required input to draw an ellipse using concentric circle method is lengths of the major and minor axis.

13. We can draw an ellipse within a parallelogram using the oblong method.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: As the ellipse is symmetrical to both its major and minor axis, it is easy to draw the ellipse in a parallelogram using the oblong method. It is similar to the rectangular method but we insist on using parallelogram for construction of parallelogram.

14. Which of the following values of eccentricity is possible to refer to an ellipse?
a) 1
b) 2
c) 0.5
d) 4/3
View Answer

Answer: c
Explanation: The eccentricity is the ratio of the distance of the point from the focus to the distance of the point from the directrix. For an ellipse the value of eccentricity is less than one, hence e=0.5 it probably belonged to an ellipse.

15. In trammel method of constructing an ellipse, which is used as trammel?
a) A strip of paper marked with semi-minor and semi-major axis from one end
b) A strip of paper with major and minor axis marked from on end
c) A strip of paper marked with the foci
d) A strip of paper marked with the distance between two focus of an ellipse
View Answer

Answer: a
Explanation: Trammel method of drawing an ellipse is simple and free-hand sketching. Here we draw the major and minor axis bisecting each other and later we use a strip of paper marked with the length of semi-major and semi-minor axis marked from one end as trammel to construct the ellipse.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Drawing.

To practice all areas of Engineering Drawing, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.