Engineering Drawing Questions and Answers – Oblique Projections

«
»

This set of Engineering Drawing Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Oblique Projections”.

1. Oblique projections are useful for making an assembly.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The oblique projection represents three dimensional objects on the projection plane by one view only. This type of drawing is useful for making an assembly of an object and provides directly a production drawing of the object for manufacturing purpose.
advertisement

2. Lines of sights (projectors) for oblique projection will be ______________
a) Parallel to each other and perpendicular to projection plane
b) Not parallel to each other and perpendicular to projection plane
c) Parallel to each other and inclined to projection plane
d) Not parallel to each other and inclined to projection plane
View Answer

Answer: c
Explanation: When an observer looks towards an object from infinity, the lines of sight will be parallel to each other and inclined to the projection plane in oblique projection, but the lines of sight will be parallel to each other and perpendicular to projection plane in orthographic projection.

3. All the faces of the object are distorted in the shape and size.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In oblique projection the faces of object which are perpendicular to the plane of projection will be distorted and all the faces of the object are distorted in the shape and size in isometric projection.
advertisement
advertisement

4. Which of the following statement is wrong in case of oblique projection?
a) The object is drawn with the reduced dimensions
b) Projectors are parallel to each other and inclined to projection plane
c) The choice of the position of the object depends upon the shape and size
d) The faces of object which are perpendicular to the plane of projection will be distorted
View Answer

Answer: a
Explanation: In isometric projection the object is drawn with the reduced dimensions for about 82% but in oblique projection the object is drawn with the actual dimensions. The choice of the position of the object depends upon the shape and size.

5. When the receding lines are drawn to full size scale then the oblique projection is ___________
a) Cabinet projection
b) Isometric projection
c) Orthographic projection
d) Cavalier projection
View Answer

Answer: d
Explanation: When the receding lines are drawn to half size scale then the oblique projection is cabinet projection. When the receding lines are drawn to full size scale then the oblique projection is cavalier projection.
Participate in Engineering Drawing Certification Contest of the Month Now!
advertisement

6. When the receding lines are drawn to half size scale then the oblique projection is __________
a) Cabinet projection
b) Isometric projection
c) Orthographic projection
d) Cavalier projection
View Answer

Answer: a
Explanation: When the receding lines are drawn to half size scale then the oblique projection is cabinet projection. When the receding lines are drawn to full size scale then the oblique projection is cavalier projection.

7. Which are not usually used as angle between the projection plane and receding lines for oblique projection?
a) 30 degrees
b) 50 degrees
c) 45 degrees
d) 60 degrees
View Answer

Answer: b
Explanation: Usually used as angles are 30, 45, 60 degrees which are between the projection plane and receding lines for oblique projection. But if needed any angle can be taken as per requirement of the view.
advertisement

8. The appearance of the distortion of an object can be improved by ___________ the length of the receding lines.
a) increasing
b) doubling
c) shortening
d) dividing
View Answer

Answer: c
Explanation: The appearance of the distortion of an object can be improved by shortening the length of the receding lines. The receding lines may be inclined either upwards or downwards, or to the left or right depending upon the necessity to show the details.

9. In oblique projection, the object is assumed to be placed with one face _______________
a) parallel to plane of projection
b) parallel to adjacent edge
c) perpendicular to plane of projection
d) perpendicular to adjacent edge
View Answer

Answer: a
Explanation: In oblique projection, the object is assumed to be placed with one face parallel to plane of projection and receding lines are drawn from the faces parallel to projection plane and other parallel face.
advertisement

10. The perpendicular edges of planes parallel to projection plane are drawn at an angle of 30, 45, 60 degrees with the horizontal. The inclined lines are called _____________
a) projectors
b) slanting edges
c) contour lines
d) receding lines
View Answer

Answer: d
Explanation: Projectors are the imaginary lines drawn from object to projection planes. Slanting edges can be used for edges of pyramid etc. The perpendicular edges of planes parallel to projection plane are drawn at an angle of 30, 45, 60 degrees with the horizontal. The inclined lines are called receding lines.

11. The faces parallel to projection plane are having ________ size and shape in oblique projection.
a) actual
b) double
c) half
d) increased
View Answer

Answer: a
Explanation: Oblique projection is a specified projection which is used for making an assembly of an object and provides directly a production drawing of the object for manufacturing purpose.

12. In cavalier projection the receding lines are drawn _________
a) half of its actual size
b) double of its actual size
c) full size
d) increased or decreased to a particular ratio
View Answer

Answer: c
Explanation: Cavalier projection is one of the type of oblique projection in which the receding lines are drawn to full size scale and projectors are inclined at 30 degrees, 45 degrees, 60 degrees to the plane of projection.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Drawing.

To practice all areas of Engineering Drawing, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.