Engineering Drawing Questions and Answers – Locking Arrangements for Nuts

This set of Engineering Drawing Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Locking Arrangements for Nuts”.

1. Which of the following is not reason for arranging locking nuts?
a) to get rid of slack while vibrations in machines
b) to get rid from the loosing of connected parts
c) for more protection and security
d) to get rid of screwing off the bolts
View Answer

Answer: c
Explanation: There is always a tendency for the nuts to get slack and to screw off the bolts slightly. The connected parts might get loose, and lead to a serious breakdown. It is, therefore, desirable to secure the nut in some way so as to prevent it from getting loose.

2. Lock-nut or check-nut is chamfered on ___________
a) upper side
b) lower side
c) both sides
d) none sides
View Answer

Answer: c
Explanation: The lock nut is used along with an ordinary nut. The thread in lock nut presses against the bottom side of the thread in the bolt. When ordinary nut is held by spanner, while the lock is turned backwards with another spanner the two nuts are thus locked tightly against each other.

3. The diameter of the hole in which the split pin is to be put is __________ when D is the diameter of bolt.
a) 0.12D
b) 0.2D
c) 0.3D
d) 0.4D
View Answer

Answer: b
Explanation: When D is the diameter of bolt the diameter of the hole in which the split pin is 0.2D approximately, 0.3D is the height of slot made in the nut in which split pin is arranged and 0.12D is the thickness of the washer.
advertisement
advertisement

4. A hexagonal nut with a slot cut half way across it and a cap screw is passed through clear hole in the upper to lower part. The name of the nut is __________
a) Simmond’s locknut
b) Penn nut
c) Castle nut
d) Sawn nut or wiles nut
View Answer

Answer: d
Explanation: Sawn nut is a hexagonal nut with a slot cut half way across it and a cap screw is passed through clear hole in the upper to lower part. On tightening the screw, the friction between the thread in upper part increases and prevents slacking.

5. _______________________ is a nut in which a collar is provided at the upper end of the hexagonal nut and a fiber ring is fitted inside it.
a) Simmond’s locknut
b) Penn nut
c) Castle nut
d) Sawn nut or wiles nut
View Answer

Answer: a
Explanation: Simmond’s locknut is a nut in which a collar is provided at the upper end of the hexagonal nut and a fiber ring is fitted inside it. The internal diameter of ring is less than the core diameter of the bolt the end of the bolt, on reaching the ring, cuts its own thread in ring which prevents slacking.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube

6. _______________ is a nut in which slots are cut in a cylindrical collar provided on the top of the nut, thus overcoming the disadvantage of slotted nut.
a) Simmond’s locknut
b) Penn nut
c) Castle nut
d) Sawn nut or wiles nut
View Answer

Answer: c
Explanation: Castle nut is a nut in which slots are cut in a cylindrical collar provided on the top of the nut, thus overcoming the disadvantage of slotted nut the nuts which are widely used in automobile and locomotive engines and also in steam engine.

7. A hexagonal nut with slots cut in the upper end of it and through opposite faces in which slotted pin is inserted is called _________ nut.
a) Simmond’s locknut
b) Slotted nut
c) Castle nut
d) Sawn nut or wiles nut
View Answer

Answer: b
Explanation: Slotted nut is a hexagonal nut with slots cut in the upper end of it and through opposite faces in which slotted pin is inserted through the slot which comes in line with the hole drilled in the bolt and is then opened out at its end.
advertisement

8. The nut which has a cylindrical grooved collar at its lower end and this collar fits into a corresponding recess in the adjoining piece is named as.
a) Simmond’s locknut
b) Grooved nut
c) Castle nut
d) Sawn nut or wiles nut
View Answer

Answer: b
Explanation: Grooved nut is a nut which has a cylindrical grooved collar at its lower end and this collar fits into a corresponding recess in the adjoining piece. A set-screw is inserted through the nearest face of the piece. The dog-end of the set-screw enters the groove and prevents slackening of the nut.

9. The ________ nut in which small pin is screwed in the piece adjoining the nut so that it touches one of the faces of the hexagonal nut which is sufficient to prevent its getting loose.
a) Grooved nut
b) Penn nut
c) Castle nut
d) Ring nut
View Answer

Answer: b
Explanation: The Penn nut in which small pin is screwed in the piece adjoining the nut so that it touches one of the faces of the hexagonal nut which is sufficient to prevent its getting loose. But it becomes an obstruction if the nut is required to be tightened further through a small angle.
advertisement

10. The nuts which are widely used in automobile and locomotive engines and also in steam engine are _________ nuts.
a) Simmond’s locknut
b) Penn nut
c) Castle nut
d) Sawn nut or wiles nut
View Answer

Answer: c
Explanation: Castle nut is a nut in which slots are cut in a cylindrical collar provided on the top of the nut, thus overcoming the disadvantage of the slotted nut the nuts which are widely used in automobile and locomotive engines and also in steam engine.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Drawing.

To practice all areas of Engineering Drawing, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.