Engineering Drawing Questions and Answers – Sections of Prisms

«
»

This set of Engineering Drawing Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Sections of Prisms”.

1. A regular triangular prism is resting on H.P and section plane is parallel to H.P and cutting the prism the section would be a _______________
a) triangle
b) rectangle
c) trapezium
d) parallelogram
View Answer

Answer: b
Explanation: Prisms are obtained by extruding required shape up to some appreciable length so there exist same cross-section along the length perpendicular to axis. If the cutting plane parallel to axis we get rectangle.
advertisement

2. A cube is rested on H.P on one of its base such that base’s diagonal is perpendicular to V.P and section plane is parallel to V.P the section will be a __________
a) triangle
b) rectangle
c) trapezium
d) parallelogram
View Answer

Answer: b
Explanation: Prisms are obtained by extruding required shape up to some appreciable length so there exist same cross-section along the length perpendicular to axis. If the cutting plane parallel to axis we get rectangle.

3. A cube is rested on H.P on one of its base such that base’s diagonal is perpendicular to V.P and section plane is making 45 degrees with both H.P and V.P and section plane is not intersecting more than 3 edges the section will be a _______________
a) triangle
b) rectangle
c) trapezium
d) parallelogram
View Answer

Answer: a
Explanation: Prisms are obtained by extruding required shape up to some appreciable length so there will be same cross-section along the length perpendicular to axis. If the cutting plane is parallel to axis we get rectangle if inclined to axis the section depends on the position where it is cutting.

4. A cube is rested on H.P on one of its base such that base’s diagonal is perpendicular to V.P and section plane is making 45 degrees with V.P and perpendicular to H.P the section will be a _______________
a) triangle
b) rectangle
c) trapezium
d) parallelogram
View Answer

Answer: b
Explanation: Prisms are obtained by extruding required shape up to some appreciable length so there exist same cross-section along the length perpendicular to axis. If the cutting plane parallel to axis we get rectangle.

5. A cube is placed on H.P on its base and vertical face is making 30 degrees with V.P, section plane is perpendicular to V.P the section will give a shape of a ___________
a) triangle
b) rectangle
c) trapezium
d) parallelogram
View Answer

Answer: c
Explanation: Prisms are obtained by extruding required shape up to some appreciable length so there will be same cross-section along the length perpendicular to axis. If the cutting plane is parallel to axis we get rectangle if inclined to axis the section depends on the position where it is cutting.
advertisement

6. A square prism has its base on H.P and its faces equally inclined to V.P is cut at most critical place by a plane which is perpendicular to V.P and inclined 60 degrees with H.P the section will have shape like a __________
a) irregular pentagon
b) rectangle
c) trapezium
d) parallelogram
View Answer

Answer: a
Explanation: Prisms are obtained by extruding required shape up to some appreciable length so there will be same cross-section along the length perpendicular to axis. If the cutting plane is parallel to axis we get rectangle if inclined to axis the section depends on the position where it is cutting.

7. A triangular prism resting on one of its longest faces on H.P and axis of prism is parallel to V.P, the section plane is perpendicular to both V.P and H.P the section will be a ___________
a) triangle
b) rectangle
c) trapezium
d) parallelogram
View Answer

Answer: a
Explanation: Prisms are obtained by extruding required shape up to some appreciable length so there exist same cross-section along the length perpendicular to axis. If the cutting plane parallel to axis we get a rectangle.

8. A pentagonal prism resting on one of its longest faces on H.P and axis of prism is parallel to V.P, the section plane is perpendicular to both V.P and H.P the section will be a ____
a) pentagon
b) irregular pentagon
c) rectangle
d) trapezium
View Answer

Answer: a
Explanation: Prisms are obtained by extruding required shape up to some appreciable length so there exist same cross-section along the length perpendicular to axis. If the cutting plane parallel to axis we get a rectangle.

9. A pentagonal prism resting on one of its longest faces on H.P and axis of prism is parallel to V.P, the section plane is parallel to both V.P/ H.P the section will be a ___________
a) pentagon
b) irregular pentagon
c) rectangle
d) trapezium
View Answer

Answer: c
Explanation: Prisms are obtained by extruding required shape up to some appreciable length so there exist same cross-section along the length perpendicular to axis. If the cutting plane parallel to axis we get a rectangle.
advertisement

10. A pentagonal prism resting on one of its longest faces on H.P and axis of prism is parallel to V.P, the section plane is perpendicular to V.P and inclined H.P the section will be a ___________
a) pentagon
b) irregular pentagon
c) rectangle
d) trapezium
View Answer

Answer: b
Explanation: Prisms are obtained by extruding required shape up to some appreciable length so there will be same cross-section along the length perpendicular to axis. If the cutting plane is parallel to axis we get rectangle if inclined to axis the section depends on the position where it is cutting.

11. A hexagonal prism is resting on H.P on one of its longest faces, axis is perpendicular to V.P the section plane is perpendicular to H.P and inclined to V.P and cutting solid at approximately middle. The section will be like a __________
a) hexagon
b) irregular hexagon
c) rectangle
d) trapezium
View Answer

Answer: b
Explanation: Prisms are obtained by extruding required shape up to some appreciable length so there will be same cross-section along the length perpendicular to axis. If the cutting plane is parallel to axis we get rectangle if inclined to axis the section depends on the position where it is cutting.

12. A hexagonal prism is resting on H.P on one of its longest faces, axis is perpendicular to V.P the section plane is parallel to V.P and perpendicular to H.P. The section will be like a ___________
a) hexagon
b) irregular hexagon
c) rectangle
d) trapezium
View Answer

Answer: a
Explanation: Prisms are obtained by extruding required shape up to some appreciable length so there exist same cross-section along the length perpendicular to axis. If the cutting plane parallel to axis we get a rectangle.

13. Given below are the sections of different prisms. Match the following.

Position of section plane Section
1. Plane perpendicular to axis of triangular prism i. Rectangle
2. Plane perpendicular to axis of pentagonal prism ii. Rectangle
3. Plane inclined to axis of square prism iii. Pentagon
4. Plane parallel to axis of cuboid iv. Triangle
advertisement

a) 1, iv; 2, iii; 3, i; 4, ii
b) 1, iv; 2, ii; 3, iii; 4, i
c) 1, ii; 2, iv; 3, i; 4, iii
d) 1, ii; 2, iii; 3, i; 4, iv
View Answer

Answer: a
Explanation: Prisms are obtained by extruding required shape up to some appreciable length so there exist same cross-section along the length perpendicular to axis. If the cutting plane parallel to axis we get a rectangle.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Drawing.

To practice all areas of Engineering Drawing, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn