Engineering Drawing Questions and Answers – Diagonal Scales – 1

«
»

This set of Engineering Drawing Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Drawing Tools and their Uses – 1”.

1. The diagonal scales are used when measurements are required in _____ units.
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: c
Explanation: Using plain scale we can accommodate 2 units (example: yard, feet). But with the diagonal scale we can accommodate 3 units (example: yard, feet and inch). It is possible by the principle of diagonal division.

2. If a diagonal scale is to be made with a meter, decimeter and centimeter then, how many divisions it has to be made vertically?
a) 3
b) 5
c) 10
d) 9
View Answer

Answer: c
Explanation: Vertical divisions are related to how many centimeters take a decimeter. It is 10. Or anywhere in a diagonal scales vertical division are dependent of 2nd and 3rd unit which we use in drawing diagonal scale.

3. If a diagonal scale is to be made with a yard, feet and inch then, how many divisions it has to be made vertically?
a) 3
b) 12
c) 10
d) 6
View Answer

Answer: b
Explanation: Vertical divisions are related to how many inches take a foot. It is 12. Or anywhere in the diagonal scales vertical division are dependent of 2nd and 3rd unit which we use in drawing diagonal scale.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Arrange the steps involved in drawing the diagonal scale.
i) Dividing vertically and joining the points from subdivisions to successive next subdivisions on the last vertical line.
ii) Finding length of scale
iii) Finding R.F.
iv) Dividing horizontally and subdividing the 1st part.
a) i, ii, iii, iv
b) iii, ii, iv, i
c) iv, iii, i, ii
d) ii, i, iv, iii
View Answer

Answer: b
Explanation: General procedure in preparing graphical scales includes finding representative fraction at first and then finding length of scale. Next dividing horizontally, sub-dividing the 1st division which is common in plain and diagonal scale. In diagonal scales the fourth step as said above places prominent role.

5. A plot of 35,000 sq m is drawn on map as plot of 14 cm and 5 cm. Find the R.F.
a) 1/35000
b) 1/50000
c) 1/34930
d) 1/2236
View Answer

Answer: d
Explanation: Area of plot in drawing is 14 x 5 = 70 sq cm (equivalent to 35000 sq m). So 1 sq cm =35000/70 = 500 sq m. 1 cm = square root of 500 m = 22.3 m (equivalent to 1 cm). Representative fraction = 1/ (22.36 m) =1/ (2236 cm).

6. Diagonal scale follows the principle of similar triangles.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Diagonal scale follows the principle of similar triangles where a short length is divided into a number of divisions in which sides are proportional which produces interpolated values in between the 1st least number in a unit to 0.

7. We can draw diagonal scale for meter, feet, inch.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: There exists a particular order in selecting 1st, 2nd and 3rd unit while drawing diagonal scale that is 1st should have a higher quantity of all three, 3rd should have least quantity of all three and 2nd should be middle in them. And there exits at least appreciable multiples among themselves.
advertisement

8. Which of the following scales is used to accurately measure minute divisions?
a) Plain scale
b) Diagonal scale
c) Scale of chords
d) Comparative scale
View Answer

Answer: b
Explanation: Minute divisions are accurately measured by using diagonal scales. Diagonal scales are also when three different units of measurements are needed to be measured. With the help of these scales, we can get a relation between three different units.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Drawing.

advertisement

To practice all areas of Engineering Drawing, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.