Engineering Drawing Questions and Answers – Sheet layout, Types of Machine Drawing and Free-Hand Sketching

«
»

This set of Engineering Drawing Interview Questions and Answers focuses on “Sheet layout, Types of Machine Drawing and Free-Hand Sketching”.

1. The preferred size of the drawing sheets is recommended by the ______
a) B.I.S.
b) ASME
c) ASTM
d) NIST
View Answer

Answer: a
Explanation: Bureau of Indian Standards (B.I.S.), American Society of Mechanical Engineering (ASME), American Society for Testing and Materials (ASTM), U.S. National Institute of Standards and Technology (NIST).
advertisement

2. The untrimmed size for _______ sheet is 240 mm x 330 mm.
a) A1
b) A3
c) A4
d) A5
View Answer

Answer: c
Explanation: The untrimmed size of any sheet will be slightly larger than trimmed size. The untrimmed size for an A4 sheet is 240 mm x 330 mm where trimmed size is 210 mm x 297mm. The space between the trimmed sheet and the frame is called a border.

3. SP: 46 (2003) recommends the borders of _______ mm width for the sheet sizes A0 and A1, and _______ mm for the sizes A2, A3, A4 and A5.
a) 10, 20
b) 15, 20
c) 20, 10
d) 15, 10
View Answer

Answer: c
Explanation: SP: 46 (2003) recommends the borders of 20 mm width for the sheet sizes A0 and A1, and 10 mm for the sizes A2, A3, A4 and A5. The BIS-SP 46 is the standard used in the educational institution for engineering drawing.
advertisement
advertisement

4. The false statement regarding orientation mark.
a) The orientation mark coincides with one of the centering marks
b) Represents the direction to which sheet is placed
c) Orientation mark can be used for the orientation of drawing sheet on the drawing board
d) Facilitate positioning of the drawing for reproduction purpose
View Answer

Answer: b
Explanation: The sheet may be placed in any direction but within the sheet, the drawing should be specified particularly for reproduction purpose, the main purpose is to facilitate positioning of the drawing and parts in it.

5. The size of the title block is ________ mm x ________ mm.
a) 25 x 10
b) 100 x 25
c) 65 x 185
d) 185 x 65
View Answer

Answer: d
Explanation: The size of the title block is 185mm x 65 mm which is recommended by B.I.S. (Bureau of Indian Standards), where 25mm x 10mm is for scale in drawing sheet. Within the title box, there will be so many sections divided like Name of the firm, Drawing No, Title, etc.
advertisement

6. The number of folding methods for folding of various sizes of drawing sheets is __________
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: b
Explanation: The final size of the folded print in method 1 will be 297 x 190, while that in method 2 will be 297 x 210. In either case, the title block is visible at the top of the folded print. When prints are to be stored and preserved in cabinets they are folded by method 2.

7. Which of the following is reducing scale?
a) 10:1
b) 10:2
c) 0.5:1
d) 2:1
View Answer

Answer: c
Explanation: 0.5:1 is reducing scale which we can also be written as 1:2. In the remaining options, the antecedent is more than the consequent. So we can say if the antecedent is a decimal and consequent is the whole number then the ratio is said to be reducing scale.
advertisement

8. 1:10000 is enlarging scale.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: 1:10000 is reducing scale since antecedent is less than consequent. The ratio represents the object should be drawn 1/10000th of the original one. Usually, this much ratios will be used only when the machine parts are too big.

9. __________ is not an essential thing for free-hand sketching.
a) A soft-grade pencil
b) French curves
c) A soft rubber-eraser
d) A paper in form of a sketch-book or a pad
View Answer

Answer: b
Explanation: French curves are used for drawing curves which cannot be drawn with a compass. Since we are just making a rough sketch of our drawing beforehand, for the actual drawing there is no need for French curves. The remaining are primary requirements to sketch any drawing.
advertisement

10. Which statement is false?
a) Drawing for instruction manual: This is assembly drawing without dimensions. This is also used for explaining the working principle of each part
b) Exploded assembly drawing: This type of assembly drawing is used for explaining the working principle of any machine
c) Drawing for catalogue: Special assembly drawings are prepared for catalogues, with overall and principal dimensions
d) Patent drawing: It is generally assembly drawing either in pictorial form or principal view of orthographic projection of a machine
View Answer

Answer: b
Explanation: The correct statements are schematic assembly drawing: This type of assembly drawing is used for explaining the working principle of any machine. Exploded assembly drawing: It represents the details of a machine in a pictorial form as it is assembled. It helps the mechanics for dismantling machine for repairing purpose.

11. Arrange the statements. Given statements refers to free-hand sketching of straight lines.
i) Then begin to draw the line with short and light strokes.
ii) Hold the pencil at about 30 mm distance from the lead point.
iii) Finish finally with a dark and firm line.
iv) Swing it from left to right and backward, between the two points.
a) i), ii), iii) and iv)
b) ii), iii), iv) and i)
c) iv), iii), i) and ii)
d) ii), iv), i) and iii)
View Answer

Answer: d
Explanation: Holding the pencil should be primary thing, getting a clear view on the drawing is next after we have to just draw with a light sketch so that we can understand how the sketch will be, and finishing with a dark sketch.

12. Arrange the statements. Given statements refers to free-hand sketching of a circle.
i) Add four radial lines between them.
ii) Make the center and through it, draw horizontal and vertical center lines.
iii) The paper may be revolved after about each quarter-circle for easy wrist motion while drawing.
iv) Mark points on these lines at radius distance from the center.
a) ii), i), iv) and iii)
b) ii), iii), iv) and i)
c) iv), iii), i) and ii)
d) ii), iv), i) and iii)
View Answer

Answer: a
Explanation: For drawing, circle center should be the primary thing. Make the circle and through it draw horizontal and vertical center lines. Later we add four radial lines between them and then the paper maybe revolved for easy wrist motion to enable drawing.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Drawing.

To practice all areas of Engineering Drawing for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.