Engineering Drawing Questions and Answers – Projection of Points in Third Quadrant

«
»

This set of Engineering Drawing Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Projection of Points in Third Quadrant”.

1. Two points are placed in 3rd quadrant of projection planes such that the line joining the points is perpendicular to vertical plane the side view and top view will be _______________
a) single point, two points
b) two points, single point
c) single point, single point
d) two points, two points
View Answer

Answer: d
Explanation: Here given the two points such that the joining line is perpendicular to vertical plane in 3rd quadrant asked side view and top view. The views in any quadrant will remain same but the relative positions in projection will change accordingly the quadrant.
advertisement

2. A point is 7 units away from the vertical plane and 3 units away from profile plane and 3 units away from horizontal plane in 3rd quadrant then the projections are drawn on paper the distance between the front view and top view of point is _______________
a) 10 units
b) 8 units
c) 9 units
d) 5 units
View Answer

Answer: a
Explanation: Since the point is 3 units away from the horizontal plane the distance from the point to xy reference line will be 3 units. And then the point is at distance of 7 units from the vertical plane the distance from reference line and point will be 7, sum is 10.

3. A point is 9 units away from the vertical plane and 5 units away from profile plane and 4 units away from horizontal plane in 3rd quadrant then the projections are drawn on paper the distance between the side view and front view of point is ____________
a) 12 units
b) 14 units
c) 10 units
d) 8 units
View Answer

Answer: b
Explanation: Since the point is 5 units away from the profile plane the distance from the point to a reference line will be 5 units. And then the point is at distance of 9 units from the vertical plane the distance from reference line and point will be 9, sum is 14.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. A point is 7 units away from the vertical plane and 5 units away from profile plane and 7 units away from horizontal plane in 3rd quadrant then the projections are drawn on paper the distance between the front view and side view of point is ______________
a) 10
b) 5
c) 9
d) 12
View Answer

Answer: d
Explanation: Since the point is 5 units away from the profile plane the distance from the point to a reference line will be 5 units. And then the point is at distance of 7 units from the profile plane the distance from reference line and point will be 7 units, sum is 12.

5. A point is 8 units away from the vertical plane and 12 units away from profile plane and 9 units away from horizontal plane in 3rd quadrant then the projections are drawn on paper the distance between the side view and front view of point is _____________
a) 29 units
b) 20 units
c) 21 units
d) 17 units
View Answer

Answer: c
Explanation: Since the point is 12 units away from the profile plane the distance from the point to a reference line will be 12 units. And then the point is at distance of 8 units from profile plane the distance from reference line and point will be 8 units, sum is 20.
advertisement

6. A point is 20 cm away from the vertical plane and 8 units away from profile plane and 17 cm away from horizontal plane in 3rd quadrant then the projections are drawn on paper the shortest distance from top view and side view of point is _______________
a) 37
b) 44.65
c) 46.40
d) 37.53
View Answer

Answer: c
Explanation: Since here distance from side view and top view is asked for that we need the distance between the front view and side view (8+20); front view and top view (17+20)and these lines which form perpendicular to each other gives needed distance, answer is square root of squares of both the distances √(282+372 ) =46.40 units.

7. If a point P is placed in between the projection planes in third quadrant. The distance from side view to reference line towards front view and the distance between top view and reference line towards top view will be same.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The projection will be drawn by turning the other planes parallel to vertical plane in clockwise direction along the lines of intersecting of planes. And so as we fold again the planes at respective reference lines and then drawing perpendiculars to the planes at those points the point of intersection gives the point P.
advertisement

8. A point is 2 m away from the vertical plane and 1 m away from profile plane and 9 m away from horizontal plane in 3rd quadrant then the projections are drawn on paper the distance between the side view and top view of point is _____________
a) 21
b) 14.86
c) 11.4
d) 10.4
View Answer

Answer: b
Explanation: Since here distance from side view and top view is asked for that we need the distance between the front view and side view (1+9); front view and top view (9+2)and these lines which form perpendicular to each other gives needed distance, answer is square root of squares of both the distances √(102+112 ) =14.86 m.

9. A point is 6 units away from the vertical plane and profile plane and 10 units away from horizontal plane in 3rd quadrant then the projections are drawn on paper the distance between the side view and top view of point is ________________
a) 15
b) 16
c) 12
d) 20
View Answer

Answer: d
Explanation: Since here distance from side view and top view is asked for that we need the distance between the front view and side view (6+6); front view and top view (10+6)and these lines which form perpendicular to each other gives needed distance, answer is square root of squares of both the distances √(122+162 ) = 20 units.
advertisement

10. A point is 15 cm away from the vertical plane and 10 cm away from profile plane and horizontal plane in 3rd quadrant then the projections are drawn on paper the distance between the front view and top view of point is _____________
a) 27 cm
b) 15 cm
c) 12 cm
d) 25 cm
View Answer

Answer: d
Explanation: Since the point is 10 cm away from the horizontal plane the distance from the point to xy reference line will be 10 cm. And then the point is at distance of 15 cm from the vertical plane the distance from reference line and point will be 15, sum is 25 cm.

11. A point is 6 m away from the vertical plane and profile plane 5 m away from horizontal plane in 3rd quadrant then the projections is drawn on paper the distance between the front view and side view of point is _______________
a) 27
b) 15
c) 12
d) 24
View Answer

Answer: c
Explanation: Since the point is 6 m away from the profile plane the distance from the point to xy reference line will be 6 m. And then the point is a distance of 6 from the profile plane the distance from reference line and point will be 6, sum is 12.

12. A point is 50 cm away from the vertical plane and horizontal plane 80 cm away from profile plane in 3rd quadrant then the projections is drawn on paper the distance between the front view and top view of point is _____________
a) 130
b) 100
c) 160
d) 0
View Answer

Answer: b
Explanation: Since the point is 50 cm away from the horizontal plane the distance from the point to xy reference line will be 50 cm. And then the point is at distance of 50 cm from the vertical plane the distance from reference line and point will be 50 cm, sum is 100 cm.

13. A point is 5 units away from the vertical plane and horizontal plane 4 units away from profile plane in 3rd quadrant then the projections are drawn on paper the distance between the side view and top view of point is _________________
a) 13.45
b) 12.72
c) 19
d) 12.04
View Answer

Answer: a
Explanation: Since here distance from side view and top view is asked for that we need the distance between the front view and side view (4+5); front view and top view (5+5)and these lines which form perpendicular to each other gives needed distance, answer is square root of squares of both the distances √(102+92 ) = 13.45 units.

14. A point is 3 m away from the vertical plane and horizontal planes in 3rd quadrant then the projections are drawn on paper the distance between the side view and vertical reference line?
a) 3
b) 0
c) Can’t found
d) 6
View Answer

Answer: a
Explanation: The side view’s distance from reference line will be the perpendicular distance from the vertical plane and front view’s distance from reference line will be the perpendicular distance from the horizontal plane.

15. A point is 3 m away from the vertical plane and 7 m away from profile plane in 3rd quadrant then the projections are drawn on paper the distance between the side view and vertical reference line?
a) 6
b) 3
c) 14
d) 7
View Answer

Answer: b
Explanation: The side view’s distance from vertical reference line will be the perpendicular distance from vertical plane and top view’s distance from a vertical reference line will be the perpendicular distance from profile plane.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Drawing.

To practice all areas of Engineering Drawing, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.