Engineering Drawing Questions and Answers – Sections of Pyramids

«
»

This set of Engineering Drawing Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Sections of Pyramids”.

1. A square pyramid is placed on V.P with square as base on V.P the cutting plane is parallel to H.P and also parallel to one edge of base, the section will be ____________
a) triangle
b) rectangle
c) square
d) trapezium
View Answer

Answer: d
Explanation: If a pyramid is cut by a plane parallel to axis and also parallel to any edge of base then the section formed will be trapezium if the section plane not parallel to edge of base then the section will be triangle.

2. A square pyramid is placed on V.P with square as base on V.P the cutting plane is parallel to V.P, the section will be ______________
a) triangle
b) rectangle
c) square
d) pentagon
View Answer

Answer: c
Explanation: If a pyramid is cut by a plane perpendicular to its axis section gives the base shape or parallel to axis and also parallel to any edge of base then the section formed will be trapezium if the section plane not parallel to edge of base then the section will be triangle.

3. A pentagon pyramid is placed on V.P with square as base on V.P the cutting plane is parallel to H.P and parallel to edge of base, the section will be _____________
a) triangle
b) rectangle
c) trapezium
d) pentagon
View Answer

Answer: c
Explanation: If a pyramid is cut by a plane parallel to axis and also parallel to any edge of base then the section formed will be trapezium if the section plane not parallel to edge of base then the section will be triangle.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. A pentagon pyramid is placed on V.P with square as base on V.P the cutting plane is perpendicular to H.P and inclined to V.P and the section is cutting the whole cross-section, the section will be ____________
a) triangle
b) trapezium
c) irregular square
d) irregular pentagon
View Answer

Answer: d
Explanation: Given a regular pentagonal pyramid it may of any size having any distances in between them if a section plane cutting the solid inclined to its base and completely cutting the solid the section formed will be irregular base shape.

5. A pentagon pyramid is placed on V.P with square as base on V.P the cutting plane is perpendicular to H.P and inclined to V.P and the section is cutting not more than 3 edges, the section will be __________
a) triangle
b) trapezium
c) irregular square
d) irregular pentagon
View Answer

Answer: a
Explanation: : If a pyramid is cut by a plane perpendicular to its axis section gives the base shape or parallel to axis and also parallel to any edge of base then the section formed will be trapezium if the section plane not parallel to edge of base then the section will be a triangle.
Take Engineering Drawing Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

6. A square pyramid is placed on H.P on its square base and section plane is perpendicular to V.P and inclined to H.P cutting given solid in such a way that the perpendicular distance from the ends of section to axis is same. The section will be _____________
a) square
b) triangle
c) irregular pentagon
d) rhombus
View Answer

Answer: d
Explanation: Given a square pyramid it may of any size having any distances in between them if a section plane cutting the solid coincides with base edge and cutting pyramid gives a irregular square and similar to other based pyramids also.

7. A square pyramid is placed on H.P on its square base and section plane is perpendicular to V.P and parallel to H.P and cutting the solid. The section will be ______________
a) square
b) triangle
c) irregular pentagon
d) rhombus
View Answer

Answer: a
Explanation: If a pyramid is cut by a plane perpendicular to its axis section gives the base shape or parallel to axis and also parallel to any edge of base then the section formed will be trapezium if the section plane not parallel to edge of base then the section will be a triangle.
advertisement

8. A square pyramid is placed on H.P on its square base and section plane is parallel to V.P and not parallel to edge of base is cutting the solid. The section will be _____________
a) square
b) triangle
c) irregular pentagon
d) trapezium
View Answer

Answer: b
Explanation: If a pyramid is cut by a plane parallel to axis and also parallel to any edge of base then the section formed will be trapezium if the section plane not parallel to edge of base then the section will be triangle.

9. A regular pentagonal pyramid of base side equal to 5 cm is resting on H.P on its pentagon face and section plane is parallel to axis and parallel to edge of base and plane is 2 cm away from axis. The section will be _____________
a) triangle
b) trapezium
c) rectangle
d) pentagon
View Answer

Answer: b
Explanation: If a pyramid is cut by a plane parallel to axis and also parallel to any edge of base then the section formed will be trapezium if the section plane not parallel to edge of base then the section will be triangle.
advertisement

10. A regular pentagonal pyramid of base side equal to 5 cm is resting on H.P on its pentagon face and section plane is perpendicular to axis. The section will be __________
a) triangle
b) trapezium
c) rectangle
d) pentagon
View Answer

Answer: d
Explanation: If a pyramid is cut by a plane perpendicular to its axis section gives the base shape or parallel to axis and also parallel to any edge of base then the section formed will be trapezium if the section plane not parallel to edge of base then the section will be triangle.

11. A regular octagonal pyramid of base side equal to 6 cm is resting on its octagon face on ground and section plane is parallel to axis and parallel to one of edges of base is held at a distance of 2 cm away from axis the section will be ____________
a) triangle
b) trapezium
c) rectangle
d) octagon
View Answer

Answer: b
Explanation: If a pyramid is cut by a plane parallel to axis and also parallel to any edge of base then the section formed will be trapezium if the section plane not parallel to edge of base then the section will be a triangle.

12. A regular octagonal pyramid of base side equal to 6 cm is resting on its octagon face on ground and section plane is parallel to axis and not parallel to any of the edges of base is held at a distance of 4 cm away from axis the section will be ______________
a) triangle
b) trapezium
c) rectangle
d) octagon
View Answer

Answer: a
Explanation: If a pyramid is cut by a plane parallel to axis and also parallel to any edge of base then the section formed will be trapezium if the section plane not parallel to edge of base then the section will be a triangle.

13. A regular octagonal pyramid of base side equal to 6 cm is resting on its octagon face on ground and the section is coinciding with the edge of base and cutting solid with an angle with base equal to 45 degrees the section will be _________________
a) Triangle
b) Trapezium
c) Irregular Octagon
d) Octagon
View Answer

Answer: c
Explanation: Given a regular octagonal pyramid it may of any size having any distances in between them if a section plane cutting the solid coincides with base edge and cutting pyramid gives an irregular octagon and similar to other based pyramids also.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Drawing.

To practice all areas of Engineering Drawing, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.