Engineering Drawing Questions and Answers – Types of Dimensioning – 2

«
»

This set of Engineering Drawing Assessment Questions and Answers focuses on “Types of Dimensioning – 2”.

1. In chain dimension, the dimensions are arranged parallel to each other.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In chain dimension, the dimensions are arranged in a straight line. The type of dimensioning in which the dimensions are arranged parallel to each other is called a Parallel Dimension. The combination of both the type is called as a combined dimension.
advertisement

2. In the combined dimension, the dimensions are arranged in a straight line only.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In the combined type of dimension, the dimensions are arranged in a straight line as well as parallel to each other. It depends on the convenience of dimensioning and the important dimensions. When more than two dimensions overlap, combined dimensioning is done.

3. In which of the following type of dimensioning, the dimensions are arranged only in a straight line?
a) Parallel dimension
b) Chain Dimension
c) Combined dimension
d) Aligned dimension
View Answer

Answer: b
Explanation: In chain dimension, the dimensions are arranged only in a straight line. In this type of dimensioning, the dimensions appear less crowded and make it easier to read. There is almost less confusion while interpreting the dimensions.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Which type of dimensioning is shown in the figure?
engineering-drawing-assessment-questions-answers-q4
a) Parallel dimension
b) Unidirectional dimension
c) Combined dimension
d) Chain Dimension
View Answer

Answer: a
Explanation: The dimensions are arranged in a parallel manner. Hence the answer is parallel dimension. This type of dimensioning is also called as aligned dimension, as the dimension figures are aligned along the length of the dimension line.

5. Which type of dimensioning is shown below?
engineering-drawing-questions-answers-tpes-dimensioning-q5
a) Chain dimension
b) Parallel dimension
c) Unidirectional dimension
d) Combined dimension
View Answer

Answer: a
Explanation: The type of dimensioning followed is chain dimension. The dimensions are arranged in a straight line. In this example, the aligned dimensioning system is being used i.e. the dimension figures are aligned along the length of the dimension line.
advertisement

6. Which type of dimensioning is done below?

engineering-drawing-questions-answers-tpes-dimensioning-q6

advertisement

a) Unidirectional and chain dimension
b) Aligned and parallel dimension
c) Aligned and chain dimension
d) Unidirectional and parallel dimension
View Answer

Answer: a
Explanation: The dimension figures are written in such a way that they can be read from bottom only. The chain dimensioning is used as the dimensions are arranged in a straight line. In parallel dimension, the dimension lines are arranged parallel to each other.

7. Identify the type of dimensioning used in the figure below.
engineering-drawing-questions-answers-tpes-dimensioning-q7

advertisement

a) Parallel and aligned dimension
b) Parallel and unidirectional dimension
c) Chain and aligned dimension
d) Chain and unidirectional dimension
View Answer

Answer: c
Explanation: The type of dimensioning done is chain and aligned dimension. The dimensions are arranged in a straight line and the dimension figures are aligned along the length of the dimension line. The dimension figures can be read from the right side as well as the bottom.

8. Identify the type of dimensioning used in the example below.

engineering-drawing-questions-answers-tpes-dimensioning-q8

a) Parallel and aligned dimension
b) Chain and aligned dimension
c) Chain and unidirectional dimension
d) Combined and aligned dimension
View Answer

Answer: d
Explanation: The type of dimensioning done is combined dimensioning and the system of dimensioning used is aligned. The dimensions are arranged in both ways i.e. parallel as well as in a straight line. The dimension figures are aligned along the length of the dimension line.

9. Which type of dimensioning is done in the example below?
engineering-drawing-questions-answers-tpes-dimensioning-q9

a) Parallel dimension
b) Chain dimension
c) Combined dimension
d) Aligned dimension
View Answer

Answer: c
Explanation: The dimensions are arranged parallel to each other in horizontal dimensioning and in straight line for vertical dimensioning. There is a need for calculation for finding out some dimensions. The dimension figures can be read only from the bottom.

10. Identify the type and system of dimensioning in the example given below.
engineering-drawing-questions-answers-tpes-dimensioning-q10

a) Unidirectional and parallel dimension
b) Unidirectional and chain dimension
c) Unidirectional and combined dimension
d) Aligned and combined dimension
View Answer

Answer: c
Explanation: The example has unidirectional and chain type of dimension. The dimension figures are arranged horizontally and can only be read from the bottom. The dimensions are arranged in a straight line and not in parallel direction.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Drawing.

To practice all areas of Engineering Drawing Assessment Questions, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.