Engineering Drawing Questions and Answers – System of Dimensioning – 1

«
»

This set of Engineering Drawing Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “System of Dimensioning – 1”.

1. Which are the two systems of placing dimensions?
i. Aligned system, ii. Break system, iii. Unidirectional system, iv. Directional system
a) i, ii
b) i, iii
c) ii, iv
d) i, iv
View Answer

Answer: b
Explanation: The two systems of placing dimensions are aligned system and unidirectional system. In the aligned system, the dimension is placed perpendicular to the dimension line. In the unidirectional system, all dimensions are placed such that they can be read from the bottom of the drawing sheet.

2. Aligned system is used for drawing of air crafts, automobiles.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Since the drawing of aircrafts, automobiles etc. are very large it is inconvenient to read dimensions from the right-hand side. So we use unidirectional system of dimensioning but not aligned system of dimensioning.

3. In unidirectional system the dimensions are ______
a) Placed above the dimension lines
b) Placed below the dimension lines
c) Placed by breaking the dimension line in the middle
d) Placed left side of the dimension line
View Answer

Answer: c
Explanation: In unidirectional system all dimensions are placed such that they can be read from the bottom of the drawing sheet. The dimension lines are broken near the middle for inserting the dimensions. This is used in mainly large drawings.
advertisement
advertisement

4. In aligned system the dimensions are __________
a) Placed parallel to the dimension line
b) Placed perpendicular to the dimension line
c) Placed left side of the dimension line
d) Placed right side of the dimension line
View Answer

Answer: b
Explanation: In the aligned system the dimension is placed perpendicular to the dimension line. The dimensions should be placed near the middle and above, but clear of the dimension lines.

5. From unidirectional system, it is __________
a) Convenient to read dimensions from the bottom edge
b) Convenient to read dimensions from the right-hand edge
c) Convenient to read dimensions from the right-hand edge
d) Convenient to read dimensions from the top edge
View Answer

Answer: a
Explanation: Unidirectional system of dimensioning is used for large drawings. So the dimensions are placed by breaking the dimension line near the middle. Also, all dimensions are so placed that they can be read from the bottom edge.

6. Match the following
Arrowhead is placed at dimension line & pointed end touches outline extension line
a) 1, i; 2, ii; 3, iii; 4, iv
b) 1, ii; 2, iii; 3, i; 4, iv
c) 1, iv; 2, iii; 3, i; 4, ii
d) 1, iv; 2, i; 3, ii; 4, iii
View Answer

Answer: c
Explanation: An arrowhead is placed at each end of a dimension line. The pointed end touches the outline or an extension line. The length of the arrowhead should be about three times its maximum width.

7. Match the following
The size of an arrowhead should be proportional to the thickness of the outlines
a) 1, i; 2, ii; 3, iii; 4, iv
b) 1, ii; 2, iii; 3, i; 4, iv
c) 1, iv; 2, iii; 3, i; 4, ii
d) 1, iv; 2, i; 3, ii; 4, iii
View Answer

Answer: c
Explanation: An arrowhead is placed at each end of a dimension line. The size of an arrowhead should be proportional to the thickness of the outlines. It is drawn freehand with two strokes made in the direction of its pointed end. The space between them is neatly filled up.
advertisement

8. In which system of dimensioning the figures can read from the bottom as well as right hand side of the drawing?
a) Aligned system
b) Unidirectional system
c) Nonaligned multidirectional system
d) Parallel system
View Answer

Answer: a
Explanation: In an aligned system of dimensioning, the dimension figures are written in such a way that they can read from the bottom and right hand side of the drawing. It increases the effort in reading the dimensions.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Drawing.

advertisement

To practice all areas of Engineering Drawing, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.