Engineering Drawing questions and Answers – Basics of Free-Hand Sketching

«
»

This set of Engineering Drawing Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Basics of Free-Hand Sketching”.

1. Which of the following is false regarding sketching?
a) Initial ideas are represented in sketch form
b) Sketching are made in correct proportions
c) Sketching is done with the use of instruments
d) Sketching need not have a scale
View Answer

Answer: c
Explanation: We need no instruments for drawing a sketch, they are the representation of initial ideas and they give an overview. Inspired by them scale-drawing is made later using instruments.
advertisement

2. To sketch an object, which of the following should be done thoroughly?
a) Need to collect scales and higher grade instruments
b) Scaling should be decided perfectly
c) All the features of the object should be observed clearly
d) Need to know what instruments are needed
View Answer

Answer: c
Explanation: Sketching free-hand need no correct dimensions or scaling it but need to know the features and overall look of the object and sketch it with correct proportions. Later scale-drawing is done with the instruments.

3. Which of the following is wrong to do in sketching?
a) Using no proper scale
b) Using no proper instruments
c) Sketching it as small as possible
d) Sketching with proper proportions
View Answer

Answer: c
Explanation: Sketching gives a clear description of the object. It needs no instruments and scales but needs to be drawn with proper proportions with a clear description of the features of the object. It should never be sketched too small.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Which of the following increases proficiency in sketching?
a) Using proper instruments
b) Using a better scale
c) Using appropriate dimensions
d) Having constant practice
View Answer

Answer: d
Explanation: Free-hand sketching needs no scale or instruments. All it needs is correct proportion with a clear view of the object. To have a proficiency in sketching we need to practice constantly.

5. Which of the following pencil grade is suitable for sketching?
a) 9H
b) 10H
c) 6H
d) H
View Answer

Answer: d
Explanation: For sketching we need a soft-grade pencil, mostly HB and H sharpened pencils serves the purpose. As we need dim lines at first then it is made more intense to see the sketch details.
Take Engineering Drawing Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. What should be the minimum distance between the hand and the pencil tip while drawing a horizontal line?
a) 5mm
b) 100mm
c) 40mm
d) 80mm
View Answer

Answer: c
Explanation: Drawing straight lines in sketching is one of the difficult tasks and it requires proficiency. While drawing horizontal lines make sure you maintain a 40mm distance between the pencil tip and the hand.

7. Scale can be used during sketching free-hand.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Free-hand sketching is a way of expressing the object, it is drawn with appropriate proportions and the usage of scale not required in this stage of designing. After sketching in detailed scale-drawing is made.
advertisement

8. Trammel method is used in sketching free-hand to draw _______
a) Horizontal lines
b) Vertical lines
c) Oblique lines
d) Large-radii arcs
View Answer

Answer: d
Explanation: In free-hand sketching, we use no instruments hence different methods are used to draw arcs and lines. Small-radii arcs are easily drawn using squares, in case of large radii arcs radial-line and trammel methods are used.

9. Appropriate scaling should be used in free-hand sketching.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Free-hand sketching requires no scaling as we don’t draw them with correct dimensions, but proper proportions are used while drawing for a clear understanding of the drawn object.
advertisement

10. Which of the following is not used in free-hand sketching?
a) Cross-sectioned graph paper
b) Soft rubber-eraser
c) Soft-grade pencil
d) Hard-grade pencil
View Answer

Answer: d
Explanation: In sketching, we need a clear view of the object. Cross-sectioned graph paper helps in maintaining correct proportions and easily lines can be drawn on them. We need black and thin lines in the sketch, hence soft-grade pencils are used. Later they are made intense, so we need no hard-grade pencils.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Drawing.

To practice all areas of Engineering Drawing, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.