Engineering Drawing Questions and Answers – Computer Aided Drawing

«
»

This set of Engineering Drawing Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Computer Aided Drawing”.

1. The commands Erase, Copy, Mirror, Trim, Extend, Break etc belongs to which tool bar?
a) Layer tool bar
b) Style tool bar
c) Modify tool bar
d) Draw tool bar
View Answer

Answer: c
Explanation: The commands Erase, Copy, Mirror, Trim, Extend, Break, Join, Scale, Array etc belongs to ‘Modify tool bar’. The commands Donut, Block, Spline, Hatch, Rectangle, Ellipse, Polygon, and Arc etc belong to ‘Draw tool bar’.

2. The commands Donut, Block, Spline, Polygon, and Arc etc belong to which tool bar?
a) Layer tool bar
b) Style tool bar
c) Modify tool bar
d) Draw tool bar
View Answer

Answer: d
Explanation: The commands Erase, Copy, Mirror, Trim, Extend, Break, Join, Scale, Array etc belongs to ‘Modify tool bar’. The commands Donut, Block, Spline, Hatch, Rectangle, Ellipse, Polygon, and Arc etc belong to ‘Draw tool bar’.

3. The command which works on two lines or a single poly line to create a beveled edge is __________
a) Chamfer
b) Fillet
c) Stretch
d) Extend
View Answer

Answer: a
Explanation: Chamfer works on two lines or a single poly line to create a beveled edge. Fillet is used to create a round corner between two lines. Stretch command can either lengthen entities or shorten them and thus their shapes.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. The command which is used to create a round corner between two lines is __________
a) Chamfer
b) Fillet
c) Stretch
d) Extend
View Answer

Answer: b
Explanation: Fillet is used to create a round corner between two lines. Chamfer works on two lines or a single poly line to create a beveled edge. Stretch command can either lengthen entities or shorten them and thus their shapes.

5. The command ‘Oops’ is used to ______________
a) create one or more copies of selected objects at another location
b) creates mirror image of selected objects about specified line
c) retrieves all objects erased by the last erase
d) deletes the selected entities
View Answer

Answer: c
Explanation: The command ‘Oops’ is used to retrieves all objects erased by the last erase. Mirror is used to creates mirror image of selected objects about specified line. Command copy creates one or more copies of selected objects at another location.

6. The command ‘pedit’ is used for _______________
a) erases a portion of line, arc, circle or a 2D poly line between two selected points
b) reverses the effects of a series of previously used commands
c) breaking a poly line into individual segments
d) editing of poly line properties
View Answer

Answer: d
Explanation: The command ‘pedit’ is used for editing of poly line properties. Command ‘U’ is used for reverses the effects of a series of previously used commands. Command ‘break’ is used for erases a portion of line, arc, circle or a 2D poly line between two selected points.

7. The command ‘break’ is used for ____________________
a) erases a portion of line, arc, circle or a 2D poly line between two selected points
b) reverses the effects of a series of previously used commands
c) breaking a poly line into individual segments
d) editing of poly line properties
View Answer

Answer: a
Explanation: The command ‘break’ is used for erases a portion of line, arc, circle or a 2D poly line between two selected points. Command ‘pedit’ is used for editing of poly line properties. Command ‘U’ is used for reverses the effects of a series of previously used commands.
advertisement

8. The command ‘U’ is used for _____________________
a) erases a portion of line, arc, circle or a 2D poly line between two selected points
b) reverses the effects of a series of previously used commands
c) breaking a poly line into individual segments
d) editing of poly line properties
View Answer

Answer: b
Explanation: The command ‘U’ is used for reverses the effects of a series of previously used commands. Command ‘pedit’ is used for editing of poly line properties. Command ‘break’ is used for erases a portion of line, arc, circle or a 2D poly line between two selected points.

9. The command ‘Explode’ is used for _________________________
a) erases a portion of line, arc, circle or a 2D poly line between two selected points
b) reverses the effects of a series of previously used commands
c) breaking a poly line into individual segments
d) editing of poly line properties
View Answer

Answer: c
Explanation: The command ‘Explode’ is used for breaking a poly line into individual segments. Command ‘pedit’ is used for editing of poly line properties. Command ‘U’ is used for reverses the effects of a series of previously used commands.
advertisement

10. The command which is used to set a new coordinate system by shifting the working XY plane to be the desired location is?
a) 3DFACE
b) VPOINT
c) UCS
d) ELEV
View Answer

Answer: c
Explanation: UCS is used to set a new coordinate system by shifting the working XY plane to be desired location. 3DFACE is used for making planar unmeshed surfaces that have three or four sides. VPOINT is used to set the viewpoint in 3D space for viewing the 3D models.

11. The command which is used for making planar unmeshed surfaces that have three or four sides is ______________
a) 3DFACE
b) VPOINT
c) UCS
d) ELEV
View Answer

Answer: a
Explanation: 3DFACE is used for making planar unmeshed surfaces that have three or four sides. VPOINT is used to set the viewpoint in 3D space for viewing the 3D models. UCS is used to set a new coordinate system by shifting the working XY plane to be the desired location.

12. The command which is used to set the viewpoint in 3D space for viewing the 3D models is _____________
a) 3DFACE
b) VPOINT
c) UCS
d) ELEV
View Answer

Answer: b
Explanation: VPOINT is used to set the viewpoint in 3D space for viewing the 3D models. 3DFACE is used for making planar unmeshed surfaces that have three or four sides. UCS is used to set a new coordinate system by shifting the working XY plane to be the desired location.

13. The command which is used to set elevation and thickness properties for 2D wireframe objects such as line, point, circle, polygon, arc is ____________
a) 3DFACE
b) VPOINT
c) UCS
d) ELEV
View Answer

Answer: d
Explanation: ELEV is used to set elevation and thickness properties for 2D wireframe objects such as line, point, circle, polygon and arc. 3DFACE is used for making planar unmeshed surfaces that have three or four sides.

14. The command which identifies the points on drawing entities that are visible on screen is ________ and this option allows the user to pick-up the points very accurately with respect to drawing displayed.
a) OSNAP
b) TABSURF
c) SNAP
d) GRID
View Answer

Answer: a
Explanation: The command which identifies the points on drawing entities that are visible on screen is OSNAP. This option allows the user to pick-up the points very accurately with respect to drawing displayed.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Drawing.

To practice all areas of Engineering Drawing, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.