Engineering Drawing Questions and Answers – Types of Bearings – 2

«
»

This set of Engineering Drawing Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Types of Bearings – 2”.

1. In Shaft-Bearing combination if boundary lubrication exists what will be the coefficient of friction?
a) 0.002 to 0.010
b) 0.001 to 0.003
c) 0.004 to 0.005
d) 0.05 to 0.2
View Answer

Answer: d
Explanation: As per the type of lubrication the shaft-bearing combinations are classified as Thick film lubrication, thin film lubrication, and boundary lubrication. For boundary lubrication, we have a 0.05 to 0.2 range of coefficient of friction.

2. In thick film lubricated bearings, the wear is minimal.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: As per the type of lubrication the shaft-bearing combinations are classified as Thick film lubrication, thin film lubrication, and boundary lubrication. Wear is minimum in case of thick film lubrication.

3. In thin film lubricated bearings, the metal to metal contact ___________
a) Exists everywhere
b) Does not exists anywhere
c) Exists at some high spots
d) No metal to metal contact
View Answer

Answer: c
Explanation: In thin film lubrication bearings and shaft are separated by a thin film of lubrication, even then at some high spots metal to metal contact exists. It is like an intermittent contact. Hence it is also called as mixed film lubrication.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. In hydrodynamically lubricated bearings what type of lubrication exists between load carrying surface and the journal?
a) Thick film lubrication
b) Thin film lubrication
c) Mixed film lubrication
d) Boundary lubrication
View Answer

Answer: a
Explanation: In hydrodynamically lubricated bearings, the load-carrying surface and journal are separated by a stable thick-film lubricant as it has to sustain the pressure developed by the high speed.

5. The sliding contact bearings are lower kinematic pairs.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The sliding contact bearings have a surface contact which permits the sliding motion, hence they are lower kinematic pair. The design of these bearings is simple.
Take Engineering Drawing Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

6. In Shaft-Bearing combination if thin film lubrication exists what will be the coefficient of friction?
a) 0.002 to 0.010
b) 0.001 to 0.003
c) 0.004 to 0.10
d) 0.05 to 0.2
View Answer

Answer: c
Explanation: As per the type of lubrication the shaft-bearing combinations are classified as Thick film lubrication, thin film lubrication, and boundary lubrication. For thin film lubrication, we have a 0.004 to 0.10 range of coefficient of friction.

7. In Shaft-Bearing combination if thick film lubrication exists what will be the coefficient of friction?
a) 0.002 to 0.010
b) 0.001 to 0.003
c) 0.004 to 0.005
d) 0.05 to 0.2
View Answer

Answer: a
Explanation: As per the type of lubrication the shaft-bearing combinations are classified as Thick film lubrication, thin film lubrication, and boundary lubrication. For thick film lubrication, we have a 0.002 to 0.010 range of coefficient of friction.
advertisement

8. Find the number of collars in the following thrust bearings.
Find the number of collars in the following thrust bearings
a) Four
b) Two
c) One
d) Three
View Answer

Answer: d
Explanation: The diagram shown has 3 collars, hence it is called multi-collar bearing. These come under thrust bearings, which support shafts under axial loads.

9. Which of the following belongs to journal bearing?
a) Pivot bearing
b) Hanger bearings
c) Single collar bearing
d) Multi-collar bearing
View Answer

Answer: b
Explanation: Thrust bearings are the class of bearings which support shafts with axial loads, they are classified as pivot and collar bear bearings. Hanger bearings are a type of journal bearings which support shafts running parallel to a ceiling or a beam.
advertisement

10. If the manufacturer numbered the bearing as 5204Z then what is the series of the bearing?
a) Light
b) Heavy
c) Medium
d) Extra light
View Answer

Answer: a
Explanation: The first digit indicates the type of bearing, 5 means thrust ball bearings. The second digit of the number indicates the series to which the bearing belongs to. Light series is indicated with 2. Hence it belongs to light series.

11. Find the type of bearing the following is representing.
The type of bearing the following is representing is angular contact bearing
a) Needle bearing
b) Thrust ball bearing
c) Angular contact bearing
d) Cylindrical roller bearing
View Answer

Answer: c
Explanation: The given drawing resembles the angular contact bearing. This bearing is an anti-friction bearing mounted on a shaft. These can bear both radial and axial loads, hence they come under radial-thrust bearings.

12. Find the type of bearing the following is representing.
The type of bearing the following is representing is double-row ball bearings
a) Needle bearing
b) Double-row ball bearings
c) Angular contact bearing
d) Cylindrical roller bearing
View Answer

Answer: b
Explanation: The given drawing resembles the double-row ball bearing. This bearing is an anti-friction bearing mounted on a shaft. These can bear heavy loads when compared to single row ball bearings.

13. From the given bearing number find the bearing series it is representing.
6404Z
a) Light
b) Heavy
c) Medium
d) Extra light
View Answer

Answer: b
Explanation: In the bearing number the second digit indicates the bearing series. In the given number the second digit is 4, as per the series of bearing, 4 is the series code of heavy series of bearings.

14. Find the bearing which comes under rolling contact bearing?
a) Solid journal bearing
b) Plummer block
c) Needle bearings
d) Bracket bearings
View Answer

Answer: c
Explanation: Needle bearings are rolling contact bearings, they contain cylindrical roller with a very small diameter. Hence they come under rolling contact bearing

15. Find the type of bearing the following is representing.
The type of bearing the following is representing is thrust ball bearing
a) Needle bearing
b) Thrust ball bearing
c) Angular contact bearing
d) Cylindrical roller bearing
View Answer

Answer: b
Explanation: The given drawing resembles the thrust ball bearing. This bearing is an anti-friction bearing mounted on a shaft. These can bear both axial loads, hence they are also called as axial bearings.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Drawing.

To practice all areas of Engineering Drawing, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.