Engineering Drawing Questions and Answers – Plane Scales – 1

«
»

This set of Engineering Drawing Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Plane Scales – 1”.

1. The maximum length is 50 m and length of scale is 10 cm. Find the Representative factor.
a) 1/50
b) 50
c) 500
d) 1/500
View Answer

Answer: d
Explanation: Length of the scale = Representative fraction x Maximum length, 10 cm = Representative fraction x 5000 cm, Representative factor = 1/500.

2. Given Representative factor as 4/50 and maximum length is 100 cm. Find the length of scale.
a) 8 cm
b) 10 cm
c) 9.7 cm
d) 12 cm
View Answer

Answer: b
Explanation: Length of the scale = Representative fraction x Maximum length, Length of scale = 4/50 x 100 cm, Length of scale= 8 cm.

3. Given, below are the steps related to constructing a scale of 1:50 to show meters and decimeters and the maximum length is 5 meters. Arrange the steps
i. Then divide the 1st part into 10 equal divisions
ii. Determining the length of scale 1/50 x 500 cm = 10 cm
iii. Determining R.F. here it is 1/50
iv. Draw a line 10 cm long and divide it to 5 equal parts
a) i, ii, iii, iv
b) iii, ii, iv, i
c) ii, iv, i, iii
d) iv, i, ii, iii
View Answer

Answer: b
Explanation: The general procedure involves finding R.F. at the 1st and next max length of scale and then dividing whole line into given number of units at last dividing the 1st part to number of sub-divisions that occur in the unit.
advertisement
advertisement

4. How many divisions a line has to be made if it is given to prepare plain scale up to 7 yards?
a) 8
b) 7
c) 6
d) It depends on R.F
View Answer

Answer: b
Explanation: Whatever the representative factor may given, we just require a number of units to divide the line in scale. Representative factor is only needed to find the length of the scale. Length of the scale = Representative fraction x Maximum length.

5. What is the length of the scale, representative fraction given is 3/40 and maximum length to be represented in scale is 100 cm?
a) 8.5 cm
b) 10 cm
c) 7.5 cm
d) 13.33
View Answer

Answer: c
Explanation: Length of the scale = Representative fraction x Maximum length. Length of the scale = 3/40 x 100 cm = 7.5 cm. That is to draw a scale for 100 cm with 3/40 R.F. We need to draw a 7.5 cm length line and divide to 10 decimeters.

6. In preparing a plain scale of feet and yards, the first division is to be divided into how many sub-divisions?
a) 5
b) 3
c) 4
d) 10
View Answer

Answer: b
Explanation: Given that the plain scale is to be made with feet and yards. Generally, 1st part is divided into sub-divisions here is feet. We know 1 yard is equal to 3 feet, so 1st division should be divided into 3 sub-divisions.

7. In preparing a plain scale of feet and inches, how many sub-divisions do the first division is to be divided?
a) 10
b) 6
c) 12
d) 5
View Answer

Answer: c
Explanation: Given that the plain scale is to be made with feet and inches. Generally, 1st part is divided into sub-divisions here is inches. We know 1 feet is equal to 12 inches, so 1st division should be divided into 12 sub-divisions.

advertisement

8. In preparing a plain scale of miles and furlongs, how many divisions do the first part is to be made?
a) 10
b) 12
c) 8
d) 6
View Answer

Answer: c
Explanation: Given that the plain scale is to be made with miles and furlongs. Generally, 1st part is divided into sub-divisions here is furlong. 1 mile is equal to 8 feet, so 1st division should be divided into 8 sub-divisions.

9. A plain scale is made to show 9 miles and sub division is furlong. To measure 3 miles and 6 furlongs how many divisions is to take on the right side of origin and how many division it is to take on the left side of origin?
a) 3, 6
b) 2, 4
c) 6, 3
d) 4, 2
View Answer

Answer: a
Explanation: Origin is at 1st division ending. 1st division is made to sub-divisions. From origin, it is divided into divisions on the right side. Here it is asked to measure how many divisions do 3 miles takes. It is 3 and 6 furlongs take on left of the origin. It is 6.
advertisement

10. A plain scale is made to show 7 yards and sub division is feet. To measure 2 feet, how many divisions it is to take on the left side of origin?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: b
Explanation: Origin is at 1st division ending. 1st division is made to sub-divisions. From origin, it is divided into divisions on the right side and towards left 1st division is divided into sub-divisions. Here it is asked to measure how many divisions do 2 feet takes. It is 2 from origin to left.

11. A plain scale is made to show 4 feet and sub division is inch. To measure 2 feet and 10 inches how many divisions is to take on the right side of origin?
a) 1
b) 2
c) 10
d) 9
View Answer

Answer: b
Explanation: Origin is at 1st division ending. 1st division is made to sub-divisions. From origin, it is divided into divisions on the right side and towards left 1st division is divided into sub-divisions. Here it is asked to measure how many divisions do 2 feet takes. It is 2 from origin to right.

12. A plain scale is made to show 8 meters and sub division is decimeters. To measure7 meters and 3 decimeters how many divisions is to take on the right side of origin and how many it is to take on the left side of origin?
a) 7, 3
b) 3, 7
c) 6, 4
d) 4, 6
View Answer

Answer: a
Explanation: Origin is at 1st division ending. 1st division is made to sub-divisions. From origin, it is divided into divisions on the right side and towards left 1st division is divided into sub-divisions. Here it is asked to measure how many divisions do 7 meters takes. It is 7 from origin to right. And 3 from origin to left.

13. A plain scale is made which shows 6 meters of maximum length and sub division is decimeter with a R.F. of 1 /60. How much length does the scale shows 4 m and 5 decimeters?
a) 4 m 5 dm
b) 4.5 m
c) 0.75 dm
d) 0.75 m
View Answer

Answer: b
Explanation: length of the scale = Representative fraction x Maximum length, length of scale =1/60 x 4.5 m = 0.075 m = 0.75 dm = 7.5 cm = 75 mm. (or) 1/60 x 4 m =0.0666 m + 1/60 x 5 dm = 0.083 dm, 0.666 dm + 0.08333 dm =0.7499 dm =7.5 cm = 75 mm.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Drawing.

To practice all areas of Engineering Drawing, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.