Engineering Drawing Questions and Answers – Isometric Drawing of Spheres

«
»

This set of Engineering Drawing Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Isometric Drawing of Spheres”.

1. Identify the top view for the below given sphere.
Find the top view for the below given sphere

advertisement

a) The top view for the below given sphere - option a

b) The top view for the below given sphere - option b

Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

c) The top view for the below given sphere - option c

d) The top view for the below given sphere - option d
View Answer

Answer: d
Explanation: The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges, parts and lines.
Take Engineering Drawing Practice Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

2. Identify the side view for the below given sphere.
Find the top view for the below given sphere

a) The top view for the below given sphere - option a

advertisement

b) The top view for the below given sphere - option b

c) The top view for the below given sphere - option c

advertisement

d) The top view for the below given sphere - option d
View Answer

Answer: a
Explanation: The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges, parts and lines.

3. Identify the front view for the below given sphere.
Find the top view for the below given sphere

a) The top view for the below given sphere - option a

b) The top view for the below given sphere - option b

c) The top view for the below given sphere - option c

d) The top view for the below given sphere - option d
View Answer

Answer: c
Explanation: The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges, parts and lines.

4. Identify the back view for the below given sphere.
Find the top view for the below given sphere

a) The top view for the below given sphere - option a

b) The top view for the below given sphere - option b

c) The top view for the below given sphere - option c

d) The top view for the below given sphere - option d
View Answer

Answer: b
Explanation: The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges, parts and lines.

5. Identify the back view from the following sphere.
Find the back view from the following sphere

a) The back view from the following sphere- option a

b) The back view from the following sphere- option b

c) The back view from the following sphere- option c

d) The back view from the following sphere- option d
View Answer

Answer: a
Explanation: The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges, parts and lines.

6. Identify the front view for the below given sphere.
Find the back view from the following sphere

a) The back view from the following sphere- option a

b) The back view from the following sphere- option b

c) The back view from the following sphere- option c

d) The back view from the following sphere- option d
View Answer

Answer: b
Explanation: The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges, parts and lines.

7. Identify the side view for the below given sphere.
Find the back view from the following sphere

a) The back view from the following sphere- option a

b) The back view from the following sphere- option b

c) The back view from the following sphere- option c

d) The back view from the following sphere- option d
View Answer

Answer: c
Explanation: The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges, parts and lines.

8. Identify the top view for the below given sphere.
Find the back view from the following sphere

a) The back view from the following sphere- option a

b) The back view from the following sphere- option b

c) The back view from the following sphere- option c

d) The back view from the following sphere- option d
View Answer

Answer: d
Explanation: The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges, parts and lines.

9. Identify the back view for the below given hemi-sphere.
Find the back view for the below given hemi-sphere

a) The back view for the below given hemi-sphere - option a

b) The back view for the below given hemi-sphere - option b

c) The back view for the below given hemi-sphere - option c

d) The back view for the below given hemi-sphere - option d
View Answer

Answer: a
Explanation: The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges, parts and lines. If arrow is not given the name on plane gives u enough information about observer.

10. Identify the front view for the below given hemi-sphere.
Find the back view for the below given hemi-sphere

a) The back view for the below given hemi-sphere - option a

b) The back view for the below given hemi-sphere - option b

c) The back view for the below given hemi-sphere - option c

d) The back view for the below given hemi-sphere - option d
View Answer

Answer: b
Explanation: The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges, parts and lines.

11. Identify the side view for the below given hemi-sphere.
Find the back view for the below given hemi-sphere

a) The back view for the below given hemi-sphere - option a

b) The back view for the below given hemi-sphere - option b

c) The back view for the below given hemi-sphere - option c

d) The back view for the below given hemi-sphere - option d
View Answer

Answer: c
Explanation: The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges, parts and lines.

12. Identify the top view for the below given hemi-sphere.
Find the back view for the below given hemi-sphere

a) The back view for the below given hemi-sphere - option a

b) The back view for the below given hemi-sphere - option b

c) The back view for the below given hemi-sphere - option c

d) The back view for the below given hemi-sphere - option d
View Answer

Answer: d
Explanation: The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges, parts and lines.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Drawing.

To practice all areas of Engineering Drawing, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.