Engineering Drawing Questions and Answers – Basic Geometrical Construction & Involute Section

«
»

This set of Engineering Drawing Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Basic Geometrical Construction & Involute Section”.

1. The number of tangents that can be drawn to a circle from a point outside is___
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: b
Explanation: Here P is a point where 2 tangents are drawn for a circle.
Tangent – A straight line or plane that touches a curve or curved surface at a point, but if extended does not cross it at that point.
The number of tangents that can be drawn to a circle from a point outside is 2
advertisement

2. The number of common tangents that can be drawn to two circles which touch each other externally?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: c
Explanation: Tangent – A straight line or plane that touches a curve or curved surface at a point, but if extended does not cross it at that point.
The number of common tangents that can be drawn to two circles which touch each other is 3
An external tangent connecting two circles of equal radii is parallel to the line joining centers.

3. Number of diagonal that a hexagon can have?
a) 3
b) 6
c) 9
d) 12
View Answer

Answer: c
Explanation: A hexagon is a 6-sided polygon, so to determine the number of diagonals a hexagon has, we plug n = 6 into the formula n.(n-3)/2, where n is number of sides. We see that a hexagon has 9 diagonals.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. A polygon having the sum of the measures of the interior angles equal the sum of the measures of the exterior angles is?
a) Triangle
b) Quadrilateral
c) Hexagon
d) Octagon
View Answer

Answer: b
Explanation: A quadrilateral is a polygon with 4 edges and 4 vertices or corners. Sometimes, the term quadrangle is used, by analogy with triangle, and sometimes tetragon for consistency with pentagon, hexagon and so on.

5. The included angle of a pentagon is_____
a) 68°
b) 72°
c) 108°
d) 112°
View Answer

Answer: c
Explanation: A regular polygon is a flat shape whose sides are all equal and whose angles are all equal. The formula for finding the sum of the measures of the interior angles is (n-2)*180.To find the measure of one interior angle, we take that formula and divide by the number of sides (n) : (n-2)*180/n.
advertisement

6. Divide the given straight line of 80cm into 7 equal parts and what will be the length of each part?
a) 11.32
b) 11.42
c) 11.52
d) 11.35
View Answer

Answer: a
Explanation: Draw the line segment AB of the given length and draw an acute angle to AB. In that line use circle arcs of the same radius to mark off 7 segments of equal length. Join (1, 11) (2, 21) soon too (7, 71) where the line segments are drawn will be parallel to each other. Now the length between 1 and 2 points will be equal to 2 and 3 points and so on where each part will be 11.42cm.

7. The construction which is applicable only for dividing an angle into an even number of divisions is __________
a) Dividing an angle into 2 equal parts
b) Dividing a straight line into the desired number of equal parts
c) Dividing a straight line into proportionate equal parts
d) Dividing an angle into the equal number of divisions
View Answer

Answer: d
Explanation: Bisecting the given angle, further bisecting the sub-angles obtained and repeating the same procedure for all the sub-parts leaves the angles divided into many equal even parts.
advertisement

8. For a rectangular hexagon, the radius of the circumscribing circle is equal to __________
a) It’s diagonal
b) It’s side
c) Half of the diagonal
d) Half of its side
View Answer

Answer: b
Explanation: The radius of the circle circumscribing a square is equal to the semi-length of the diagonal, and the center lies on the perpendicular bisector of its side. Logically for a hexagon, the radius of the circumscribing circle is equal to its side and the center lies on the perpendicular bisector of its side.

9. A curve traced out by a point in a straight line, which rolls without slipping along polygon or a circle is called __________
a) Cycloid
b) Loci of point
c) Conic
d) Involute
View Answer

Answer: d
Explanation: An involute is a curve traced out by the end of a thread unwound from a line, a polygon, or a circle, when the thread is kept taut is the unwinding process.
advertisement

10. The length of the portion unwound each time is equal to the __________
a) Length of the thread
b) Length of number of sides unwound
c) The circumferential length of the portion unwound
d) The portion of the thread wounded
View Answer

Answer: b
Explanation: When a thread is wound over a polygon and meets its ends at a point, and one of the ends of the thread is opened to unwound, the portion of the thread unwound falls in alignment with the existing side of the polygon. This happens because the thread is kept tight during this process.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Drawing.

To practice all areas of Engineering Drawing, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.