Engineering Drawing questions and Answers – Orthographic Sketching

«
»

This set of Engineering Drawing Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Orthographic Sketching”.

1. How orthographic sketching is started after analyzing the object?
a) By drawing the proportionate outlines of the object
b) By blocking the front, top, and side views of the object
c) By drawing the required curves of the object
d) By detailing the object
View Answer

Answer: b
Explanation: Orthographic sketching is a two-dimensional representation of the object. It is easier and efficient. Here we need at least three orthographic views for a clear view of the object, hence first we start the sketch by blocking the front, top, and side views.
advertisement

2. For blocking the front, top, and side views of the object, which of the following is not required?
a) Height
b) Width
c) Chamfer
d) Depth
View Answer

Answer: c
Explanation: While sketching the orthographic views of an object, we start by blocking the three views called front, top, and side views. Here, we need the height, width, and depth of the object. The chamfer is not required during blocking.

3. In orthographic sketching, the center of holes is represented by _______
a) Receding construction lines
b) Thick lines
c) Construction lines
d) Dark lines
View Answer

Answer: c
Explanation: In orthographic sketching, we need to indicate the center of the circles if present by very light, thin lines called construction lines. The outline of the circle must be darkened to view the sketch.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Hidden lines in orthographic sketches are represented by?
a) Dotted lines
b) Dashed lines
c) Thin straight lines
d) Very light thick lines
View Answer

Answer: b
Explanation: Before the final stage of sketching, we add hidden and centerlines. In sketching, we use dashed lines for the representation of hidden lines. They indicate the lines which are hidden under the surface that is viewed.

5. For improving the quality of the orthographic sketch which of the following can be used?
a) A scale
b) A compass
c) A square grid paper
d) A protractor
View Answer

Answer: c
Explanation: In the sketch, we need to have a rough quick representation of the idea or the object, and using instruments makes the process slow, hence we avoid using instruments. Instead, we use square grid papers where we sketch with the correct proportions.
advertisement

6. Sketching the three views out of six multi-views of an object can give us a general view of the object.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In orthographic sketching, multi-2D views of a 3D dimensional object are sketched by considering the object in a cubic box on which object is projected. Here, out-of six we need three views for a general view of the object.

7. Arrange the following stages of drawing a circle in an orthographic sketch in an order.
i. Connect all the dots with a single stroke.
ii. Draw the light horizontal and vertical lines from the center of the circle.
iii. Lightly mark the radius on each line
a) i, ii, iii
b) iii, ii, i
c) ii, iii, i
d) iii, i, ii
View Answer

Answer: c
Explanation: In orthographic sketching, drawing circle is one of the not-so-easy steps. For better quality and efficient representation, the following steps may be used. First, draw the horizontal and vertical lines at the center of the circle, mark the radius on each line, later connect them all in one stroke efficiently. With practice, perfection improves.
advertisement

8. Drawing orthographic view is easier and efficient that pictorial sketching.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Sketching is a quick and rough representation of ideas and objects. Pictorial sketching is challenging yet we get a 3D view of an object, but the orthographic sketching gives a clear view of each side of the object and even it is easy to sketch compared to pictorial sketching.

9. In the orthographic views to maintain the correct proportions and orientations of the views, which of the following is the correct way to follow?
a) Draw the top, front and side views closer
b) Extend the construction lines
c) Make the blockings closer
d) Use the scale
View Answer

Answer: b
Explanation: In orthographic sketching, we need to draw at least three views with enough spacing ensuring it is not crowded, and no need to use instruments. So we need to extend the construction lines to maintain the proper proportions and orientations of the views.
advertisement

10. Center lines in orthographic sketches are represented by?
a) Dotted lines
b) Short and long dashed lines
c) Thin straight lines
d) Very light thick lines
View Answer

Answer: b
Explanation: In orthographic sketching, in the final stage we need to add details of the sketch, indicate hidden and centerlines for the clear representation. The center lines indicate the center of the holes and circles; they are indicated by long-dashed and short-dashed lines.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Drawing.

To practice all areas of Engineering Drawing, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.