Engineering Drawing questions and Answers – Pictorial Projections

«
»

This set of Engineering Drawing Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Pictorial Projections”.

1. Which of the following is not the pictorial projection?
a) Oblique projection
b) Isometric projection
c) Orthogonal projection
d) Perspective projection
View Answer

Answer: c
Explanation: In four different types of projections: Oblique, Isometric, and Perspective projections, we can clearly get the three-dimensional view of the object. Whereas in the orthographic projection, three-dimensional object is represented in the two-dimensional view.
advertisement

2. During which phase of design process pictorial projections are used?
a) Testing phase
b) During empathizing
c) Ideation phase
d) Defining the idea
View Answer

Answer: c
Explanation: In the engineering design process ideation is the phase where raw ideas are collected and are sketched for the effective yet simple presentation of ideas. It is also used in assembly drawings, part catalogs, and manuals for the effective presentation of ideas.

3. Which of the following does not use the parallel projection technique in pictorial projections?
a) Perspective projection
b) Axonometric projection
c) Isometric projection
d) Oblique projection
View Answer

Answer: a
Explanation: In pictorial projections, we have parallel projection and perspective projection techniques. Axonometric and oblique projections belong to parallel projections. Axonometric projections are again classified as trimetric, dimetric and isometric. Hence perspective projections cannot be drawn by parallel projection technique.
advertisement
advertisement

4. What is the difference between isometric projection and isometric drawings?
a) Isometric drawings are drawn using true lengths whereas isometric projections are foreshortened by 18% of true length
b) Isometric projections are drawn using true lengths whereas isometric drawings are foreshortened by 18% of true length
c) Isometric drawings are drawn using true lengths whereas isometric projections are foreshortened by 12% of true length
d) Isometric projections are drawn using true lengths whereas isometric drawings are foreshortened by 12% of true length
View Answer

Answer: a
Explanation: In isometric projections, first the object is rotated at -45° about Y-axis and later about 35° with X-axis. During this process, the edges are foreshortened about 18% of true length. In isometric projections, drawings are drawn at full scale that is true lengths.

5. In perspective projection, which of the following gives the position of the observer’s eye level?
a) Ground line
b) Vanishing point
c) Horizon line
d) Station point
View Answer

Answer: c
Explanation: The horizon line in perspective projections indicates the eye level of the observer, and helps the viewer to judge the scale of the object and correct perspective to view. Vanishing point lies on the horizon line, where projection lines meet.
advertisement

6. Match the following. The following terms are used in perspective projections.

Terms Definitions
P. Station point i. Eye level of the observer is indicated.
Q. Horizon line ii. An object is projected on this plane.
R. Picture plane iii. Eye of the observer.
S. Ground line iv. Object rests on this plane.

a) P-iv, Q-ii, R-iii, S-i
b) P-iii, Q-i, R-ii, S-iv
c) P-iv, Q-iii, R-ii, S-i
d) P-i, Q-ii, R-iii, S-iv
View Answer

Answer: b
Explanation: In perspective projection, a viewer of the drawing need to know where the object lies and from which perspective he needs to view so we have some lines, points, and planes termed in perspective projections. The eye level of the observer is given by the horizon line, and the eye of the observer is indicated by station point. The object rests on ground line and is projected to the picture plane.
advertisement

7. In long axis isometric, one of the axes makes _____ to the horizontal axis.
a) 30°
b) 12°
c) 60°
d) 45°
View Answer

Answer: c
Explanation: By changing the position of the isometric axes, they change the view of the object, thus creates different isometric views. We have regular isometric, reversed axis isometric, long axis isometric. In the long axis, isometric the objected can be viewed from right or left but one of the isometric axes makes 60° with horizontal.

8. In oblique’s projection, one view of the object is parallel to the plane of projection.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Oblique’s projections are drawn using parallel projection technique, where the projectors are parallel but they are at some angle with the plane other than 90°. Hence one view, natural front view of the object is parallel to the plane of projections in oblique projection.
advertisement

9. The receding axis of the oblique projection makes an angle with the horizontal axis within the range of ______
a) 30° – 90°
b) 0° – 90°
c) 30° – 45°
d) 30° – 60°
View Answer

Answer: d
Explanation: In oblique projection, one of the axes is inclined at some angle with the horizontal axis, which is called a receding axis, while the other two are perpendicular to each other. This receding axis makes an angle from 30° – 60° with the horizontal axis.

10. In cavalier oblique projection, the receding axis makes an angle __________ with the horizontal axis.
a) 30°
b) 60°
c) 45°
d) 90°
View Answer

Answer: c
Explanation: In cavalier projection, true length dimensions are represented along the receding axis, and this axis makes 45° with the horizontal axis. Mostly this type of drawings is used in oblique projections.

11. The ______ representations of the objects are adopted universally, as they are not bound by any formal langue, region, or special skills.
a) Isomeric representation
b) Orthogonal representation
c) Sectional representation
d) Pictorial representation
View Answer

Answer: d
Explanation: The details communicated through the pictures are easily understandable, since they create a visual impact on the viewer. Understanding the pictures of an object beyond its general level of appearance creates an awareness of its form and shape which are vital to produce or manufacture it. Conceiving the form and shape of an object amounts to capturing its dimensions and the geometrical features in the mind and translating them through suitable pictorial representation.

12. Axonometric projection can be sub classified into ______
a) Isometric, trigonometric, trimetric
b) Dimetric, trimetric, trigonometric
c) Isometric, diametric, trimetric
d) Trigonometric, diametric, isometric
View Answer

Answer: c
Explanation: Isometric – where all the three sides of the object are equally inclined.
Dimetric – where two of the three sides are equally inclined.
Trimetric – where all the three sides of the object are inclined differently.

13. What projection is a single pictorial drawing, representing all the three sides of an object such that they have a tendency to converge at a point?
a) Perspective projection
b) Isomeric projection
c) Axonometric projection
d) Oblique projection
View Answer

Answer: a
Explanation: This corresponds to the normal visualization process of physical objects, when we see them through our eyes. Though perspective projection conveys the natural view of an object, it does not reveal the exact size shape in all the directions and hence is not fit for manufacture.

14. In _____ projection, one face of the object is kept parallel to the viewer.
a) Axonometric projection
b) Oblique projection
c) Perspective projection
d) Trimetric projection
View Answer

Answer: b
Explanation: In oblique projection, one face of the objects is kept parallel to the viewer, or two of the axes are visually perpendicular to each other, while the third axis recedes at a convenient angle.

15. The images of the individual surfaces are called _________
a) Pictorial pictures
b) Views
c) Isometric projections
d) Oblique projections
View Answer

Answer: b
Explanation: To extract the dimensions and features of the object in all the three directions exactly, each surface has to be visualized individually, and its shape and form are to be presented. The images of the individual surfaces are called views, and hence, a 3-dimensional object can be explained with multi-view drawings.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Drawing.

To practice all areas of Engineering Drawing, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter