Engineering Drawing Questions and Answers – Construction of Parallel & Perpendicular Lines – 2

«
»

This set of Advanced Engineering Drawing Questions and Answers focuses on “Construction of Parallel & Perpendicular Lines – 2”.

1. Using how many methods can you draw perpendicular lines through a point within the lines?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: c
Explanation: We can draw perpendicular lines using three methods. In one method, if the point is nearer to the centre of the line to which the perpendicular is to be made then we can use the bisector method where we cut two arcs on the line and from those intersections we cut another to the point.
advertisement

2. How many ways can we draw parallel lines to an existing line?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: b
Explanation: There are two ways by which we can draw parallel lines to an existing line. The first method is when we have to draw parallel lines to a line through a given point. The other method is to draw parallel lines to a line through a given distance.

3. While drawing a perpendicular line through a point which is nearer to the middle of a given line, ______ is cut at two points on the line.
a) A circle
b) A square
c) A rectangle
d) An arc
View Answer

Answer: d
Explanation: While drawing a perpendicular line through a point which is nearer to the middle of a given line, an arc is cut at two points on the line. From these two intersection points, we draw other arcs with the same radius and they are made to cut each other.
advertisement
advertisement

4. While drawing a perpendicular to a given line through a point nearer to the end of the line, which of the following properties of the circle is used?
a) The diameter of a circle always subtends an angle of 90˚ on the circumference
b) The angle at the circumference is half the angle at the centre of the circle
c) The summation of the opposite angles of a quadrilateral is always 180˚
d) In an arc the angle subtended by any two points on the circumference is always same
View Answer

Answer: a
Explanation: While drawing a perpendicular to a given line through a point nearer to the end of the line, the geometric property of the circle that the diameter of a circle always subtends an angle of 90˚ on the circumference of the circle is used to draw the perpendicular line.

5. For drawing a perpendicular through a point outside a given line, which of the following method is used after drawing an arc from that point to the line intersecting at two points?
a) Angle bisector
b) Subtending an angle
c) Perpendicular bisector
d) Drawing a quadrilateral
View Answer

Answer: c
Explanation: For drawing a perpendicular through a point outside a given line, an arc is drawn from that point to the line intersecting at two points. Then a perpendicular bisector is drawn between those points and thus making a perpendicular through the point outside the line.
advertisement

6. While drawing a perpendicular to a line from a point within the line but nearer to the end of the line, all the arcs drawn in the process are of _______
a) Different radii
b) Different radii but one
c) Same radii but one
d) Same radii
View Answer

Answer: d
Explanation: While drawing a perpendicular to a line from a point within a line but nearer to the end of the line, all the arcs drawn in the process are of same radii. There four arcs drawn in the process and all of them have the same radius.

7. In the given figure which of the following construction line is drawn first?
Find the following construction line is drawn first in the given figure
a) Line AP
b) Arc DPC
c) Arc DQC
d) Line DC
View Answer

Answer: b
Explanation: For drawing perpendicular to a given line through a point that is outside the line and is nearer to the end of the line we first cut an arc with radius equal to AD, keeping centre at A. then we draw another arc with radius DP keeping centre at P. Then join both intersection points we get the perpendicular.
advertisement

8. For drawing parallel lines to a given line through a given point we make use of ____
a) Arcs
b) Triangles
c) Lines
d) Quadrilaterals
View Answer

Answer: a
Explanation: For drawing parallel lines to a given line through a given point we make use of arcs. By cutting the given line using an arc with centre as the given point and of convenient radius, then using the same radius cutting an arc with centre with the new intersection point and so on we make the parallel line.

9. Which of the following arcs is made first to draw a parallel line to the given line PQ?
The first arc drawn is C with centre A & any convenient radius in given diagram
a) A
b) B
c) C
d) D
View Answer

Answer: c
Explanation: The first arc drawn is C with centre A and any convenient radius. Then from C with the same radius another arc is drawn to the line PQ which cuts at D. And again from C another arc is drawn with a radius equal to AD and it cuts at B and then A and B are joined giving the required parallel line.
advertisement

10. While drawing a parallel line to the given line through a given distance, what all we need to draw?
a) Quadrilaterals
b) Arcs and tangent
c) Tangents
d) Circles
View Answer

Answer: b
Explanation: While drawing a parallel line to a given line through a given distance, we need to draw arcs and a tangent. The arcs are drawn on the same side of the given line and with a radius as the given distance. Then a tangent is drawn joining both the arcs.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Drawing.

To practice Advanced questions and answers on all areas of Engineering Drawing, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.