Engineering Drawing Questions and Answers – Welded Joints – 1

«
»

This set of Engineering Drawing Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Welded Joints – 1”.

1. When welding of two metal parts are carried out by heating the parts at joint up to plastic condition and then joined together by applying external mechanical pressure it is named as Fusion welding.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: When welding of two metal parts are carried out by heating the parts at joint up to plastic condition and then joined together by applying external mechanical pressure it is named as Pressure welding or forge welding.
advertisement

2. In _________ welding heavy current (50,000A) is passed through the joint which gets melt and welding is under external pressure.
a) Arc welding
b) Gas welding
c) Forge welding
d) Spot welding
View Answer

Answer: d
Explanation: In this welding heavy current (50,000A) is passed through the joint which gets melt. The welding is completely under external pressure. Spot welding, seam welding and flash butt welding are examples of pressure resistance welding.

3. In which of the following welding only fusion welding takes place?
a) Seam welding
b) Flash butt welding
c) Spot welding
d) Arc welding
View Answer

Answer: d
Explanation: Fusion welding is a process of welding by local fusion with or without the use of a filler metal. The most commonly used fusion welding processes are gas welding and arc welding. The flame temperature varies from 2600 to 3200 degrees depends on fuel gases.
advertisement
advertisement

4. The symbol for weld type fillet is __________
a) The symbol for weld type fillet - option a

b) The symbol for weld type fillet - option b

advertisement

c) The symbol for weld type fillet - option c

d) The symbol for weld type fillet - option d
View Answer

Answer: a
Explanation: A welded joint is shown on a drawing by means of a symbol which specifies the form of weld and a bent arrow and a reference line indicating the location of the weld. The symbols shown here are recommended by the Bureau of Indian Standards.
advertisement

5. The symbol for seam welding is __________
a) The symbol for weld type fillet - option a

b) The symbol for weld type fillet - option b

advertisement

c) The symbol for weld type fillet - option c

d) The symbol for weld type fillet - option d
View Answer

Answer: d
Explanation: A welded joint is shown on a drawing by means of a symbol which specifies the form of weld and a bent arrow and a reference line indicating the location of the weld. The symbols shown here are recommended by the Bureau of Indian Standards.

6. The symbol for weld type U butt is __________
a) The symbol for weld type fillet - option a

b) The symbol for weld type fillet - option b

c) The symbol for weld type fillet - option c

d) The symbol for weld type fillet - option d
View Answer

Answer: c
Explanation: A welded joint is shown on a drawing by means of a symbol which specifies the form of weld and a bent arrow and a reference line indicating the location of the weld. The symbols shown here are recommended by the Bureau of Indian Standards.

7. The symbol for weld type V-butt is _________
a) The symbol for weld type fillet - option a

b) The symbol for weld type fillet - option b

c) The symbol for weld type fillet - option c

d) The symbol for weld type fillet - option d
View Answer

Answer: a
Explanation: A welded joint is shown on a drawing by means of a symbol which specifies the form of weld and a bent arrow and a reference line indicating the location of the weld. The symbols shown here are recommended by the Bureau of Indian Standards.

8. The symbol for weld type double-V butt is ________
a) The symbol for weld type double-V butt - option a

b) The symbol for weld type double-V butt - option b

c) The symbol for weld type double-V butt - option c

d) The symbol for weld type double-V butt - option d
View Answer

Answer: c
Explanation: A welded joint is shown on a drawing by means of a symbol which specifies the form of weld and a bent arrow and a reference line indicating the location of the weld. The symbols shown here are recommended by the Bureau of Indian Standards.

9. The symbol for spot welding is ________
a) The symbol for weld type double-V butt - option a

b) The symbol for weld type double-V butt - option b

c) The symbol for weld type double-V butt - option c

d) The symbol for weld type double-V butt - option d
View Answer

Answer: d
Explanation: A welded joint is shown on a drawing by means of a symbol which specifies the form of weld and a bent arrow and a reference line indicating the location of the weld. The symbols shown here are recommended by the Bureau of Indian Standards.

10. The symbol for weld type double U- butt is __________
a) The symbol for weld type double-V butt - option a

b) The symbol for weld type double-V butt - option b

c) The symbol for weld type double-V butt - option c

d) The symbol for weld type double-V butt - option d
View Answer

Answer: b
Explanation: A welded joint is shown on a drawing by means of a symbol which specifies the form of weld and a bent arrow and a reference line indicating the location of the weld. The symbols shown here are recommended by the Bureau of Indian Standards.

11. The symbol for weld type Bevel butt is ____________
a) The symbol for weld type double-V butt - option a

b) The symbol for weld type double-V butt - option b

c) The symbol for weld type double-V butt - option c

d) The symbol for weld type double-V butt - option d
View Answer

Answer: a
Explanation: A welded joint is shown on a drawing by means of a symbol which specifies the form of weld and a bent arrow and a reference line indicating the location of the weld. The symbols shown here are recommended by the Bureau of Indian Standards.

12. The symbol for edge welding is _________
a) The symbol for weld type double-V butt - option a

b) The symbol for weld type double-V butt - option b

c) The symbol for weld type double-V butt - option c

d) The symbol for weld type double-V butt - option d
View Answer

Answer: d
Explanation: A welded joint is shown on a drawing by means of a symbol which specifies the form of weld and a bent arrow and a reference line indicating the location of the weld. The symbols shown here are recommended by the Bureau of Indian Standards.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Drawing.

To practice all areas of Engineering Drawing, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.