Engineering Drawing Questions and Answers – Projection of Solids in Simple Position – 1

«
»

This set of Engineering Drawing Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Projection of Solids in Simple Position – 1”.

1. If a solid is positioned that its axis is perpendicular to one of the reference plane. Which of the following is false?
a) Axis is parallel to other reference plane
b) Base is parallel to reference plane
c) Projection on that plane gives true shape of its base
d) Base is perpendicular to horizontal plane
View Answer

Answer: d
Explanation: If solid’s axis is perpendicular to H.P the base is parallel to H.P and projection on to the H.P gives the true shape of base and similar to V.P and P.P. But here in question it is not specified that given solid’s axis is perpendicular to V.P.

2. If a solid’s axis is perpendicular to one of the reference planes then the projection of solid on to the same plane gives the true shape and size of its ___________
a) lateral geometry
b) base
c) cross-section
d) surface
View Answer

Answer: b
Explanation: As in the planes, if the plane is parallel to one of the reference plane then projection of plane on to the same plane gives the true shape and size of the plane likewise the solid’s base is parallel to reference plane the projection gives the true shape of the base.

3. When the axis of solid is perpendicular to H.P, the ______view should be drawn first and ____ view then projected from it.
a) front , top
b) top, side
c) side, front
d) top, front
View Answer

Answer: d
Explanation: When the axis of solid is perpendicular to H.P it is indirectly saying that the base is parallel to the horizontal plane so the projection on to it gives true shape of the base and then we can project and find the other dimensions.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. When the axis of solid is perpendicular to V.P, the ______view should be drawn first and ____ view then projected from it.
a) front , top
b) top, side
c) side, front
d) top, front
View Answer

Answer: a
Explanation: When the axis of solid is perpendicular to V.P it is indirectly saying that the base is parallel to the vertical plane so the projection on to it gives true shape of base and then we can project and find the other dimensions.

5. When the axis of solid is parallel to H.P &V.P, then ______view should be drawn first and ____ and _______view then projected from it.
a) front , top, side
b) top, side, front
c) side, front, top
d) top, front, side
View Answer

Answer: c
Explanation: When the axis of solid is parallel to H.P, V.P then it is indirectly saying that it is perpendicular to picture plane so base is parallel to the profile plane so the projection on to it gives true shape of base and then we can projections of front and top can be drawn.

6. The front view, side view and top view of a regular square pyramid standing on horizontal plane base on horizontal plane.
a) triangle, triangle and square
b) square, triangle and triangle
c) square, triangle and square
d) triangle, square and triangle
View Answer

Answer: a
Explanation: Given a square pyramid made to stand on horizontal plane on its base, in which position the pyramid may place like this the front view and side gives triangle in particular isosceles triangle as pyramid given is regular one and top view gives square.

7. The front view, side view and top view of a cylinder standing on horizontal plane base on horizontal plane.
a) circle, rectangle and rectangle
b) rectangle, rectangle and circle
c) rectangle, circle and rectangle
d) circle, triangle and triangle
View Answer

Answer: b
Explanation: Given a cylinder made to stand on horizontal plane on its base, in which position the pyramid may place like this the front view and side gives rectangle and top view gives circle as the projection of top view is projection of base.
advertisement

8. The side view, top view and front view of a regular hexagonal pyramid placed base parallel to profile plane.
a) Triangle, triangle and hexagon
b) hexagon, triangle and triangle
c) hexagon, triangle and hexagon
d) triangle, hexagon and triangle
View Answer

Answer: b
Explanation: Given a regular hexagonal pyramid made to place on profile plane on its base, in which position the pyramid may place like this the top view and front gives triangle in particular isosceles triangle as pyramid given is regular one and side view gives hexagon.

9. The side view, top view and front view of a regular cone placed base parallel to profile plane.
a) Triangle, triangle and circle
b) circle, triangle and triangle
c) rectangle, triangle and circle
d) triangle, circle and triangle
View Answer

Answer: b
Explanation: Given a regular cone made to place parallel to profile plane on its base, in which position the cone may place like this the front view and top gives triangle in particular isosceles triangle as cone given is regular one and side view gives square.
advertisement

10. The side view, top view and front view of a regular pentagonal prism placed axis perpendicular to vertical plane.
a) rectangle, rectangle and pentagon
b) pentagon, rectangle and rectangle
c) pentagon, rectangle and pentagon
d) rectangle, pentagon and rectangle
View Answer

Answer: a
Explanation: Given a regular pentagonal prism made to place its axis perpendicular to vertical plane so its base is parallel to vertical plane, in which position the pyramid may place like this the top view and side gives rectangle and front view gives square.

11. Square pyramid, cylinder, triangular prism, cone are placed one next to other in between the reference planes in different positions given below match the following.

Position of solids Front View
1. Square pyramid- axis perpendicular to V.P i. Rectangle
2. Cylinder- base parallel to profile plane ii. Circle
3. Triangular prism – axis perpendicular to H.P iii. Square
4. Cone- base parallel to V.P iv. Triangle

a) 1, i; 2, ii; 3, iii; 4, iv
b) 1, iv; 2, iii; 3, ii; 4, i
c) 1, ii; 2, iv; 3, iii; 4, i
d) 1, iii; 2, i; 3, iv; 4, ii
View Answer

Answer: d
Explanation: If base of solid is parallel to one of the reference planes then its axis perpendicular to that plane and vice versa. Cone is formed by revolving triangle about one of its perpendicular side of a triangle. Cylinder is formed by revolving rectangle about one of its sides.

12. Pentagonal pyramid, tetrahedron, cuboid and cone are placed one next to other in between the reference planes in different positions given below match the following.

Position of solids Front View
1. Pentagonal pyramid- axis perpendicular to H.P i. Smallest base
2. Tetrahedron- base parallel to vertical plane ii. Pentagon
3. Cuboid – smallest side parallel to H.P iii. Triangle
4. Cone- base parallel to P.P (profile plane) iv. Pentagon

a) 1, i; 2, ii; 3, iii; 4, iv
b) 1, iv; 2, iii; 3, i; 4, ii
c) 1, ii; 2, iv; 3, iii; 4, i
d) 1, iii; 2, i; 3, iv; 4, ii
View Answer

Answer: b
Explanation: If base of solid is parallel to one of the reference planes then its axis perpendicular to that plane and vise versa. Profile plane is perpendicular to both horizontal and vertical plane. Tetrahedron is solid formed by 4 equal triangular planes.

13. Square prism, hexagonal pyramid, cube, sphere are placed one next to other in between the reference planes in different positions given below match the following.

Position of solids Front View
1. Square prism- axis perpendicular to V.P i. Circle
2. Hexagonal pyramid- base parallel to H.P ii. Rectangle
3. Triangular prism – axis perpendicular to P.P iii. Triangle
4. Sphere iv. Triangle

a) 1, i; 2, ii; 3, iii; 4, iv
b) 1, ii; 2, iii; 3, ii; 4, i
c) 1, ii; 2, iv; 3, iii; 4, i
d) 1, iii; 2, i; 3, iv; 4, ii
View Answer

Answer: c
Explanation: If base of solid is parallel to one of the reference planes then its axis perpendicular to that plane and vise versa. Sphere gives all view as circle. Square prism is similar to cuboid. Prism is a polyhedron having two equal and similar faces called its bases.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Drawing.

To practice all areas of Engineering Drawing, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.