Engineering Drawing Questions and Answers – Welded Joints – 2

«
»

This set of Engineering Drawing Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Welded Joints – 2”.

1. Advanced welding technology paved the path for _________
a) temporary leak-proof joints
b) permanent leak-proof joints
c) temporary joints
d) permanent joints
View Answer

Answer: b
Explanation: Welded joint make a permanent connection between two metal parts. Advanced welding technology resulted in leak-proof, high strength joints. Moreover, it is cheaper and better.
advertisement

2. Find the type of weld joint the following symbol is indicating.

a) Fillet weld
b) Spot weld
c) Single-U butt weld
d) Butt weld between raised edges of plates
View Answer

Answer: d
Explanation: We have different types of weld joints, they are indicated by symbols in the engineering drawing, for easy understanding. The above elementary symbol represents the butt weld between two plates whose edges are raised.

3. Find the type of weld joint, the following diagram is representing?

a) Corner joint
b) Lap joint
c) Edge joint
d) Tee joint
View Answer

Answer: a
Explanation: In the given diagram, two plates are placed perpendicular to each other and they are welded at the corners, hence it is the representation of a corner joint.
advertisement
advertisement

4. Find the type of weld joint the following symbol is representing?

a) Fillet weld
b) Spot weld
c) Seam weld
d) Single-U butt weld
View Answer

Answer: c
Explanation: The symbol represents a seam weld. The two parallel lines are the two plates that are welded at the faying surface. The seam weld gives a durable weld joint, as heat and pressure are applied.

5. Find the appropriate weld illustration for the following weld symbol.

a)
b)
c)
d)
View Answer

Answer: c
Explanation: The symbol represents a flat single V-butt weld, which is the represented by the plates whose edges when joined forms a V-shape.
advertisement

6. Which of the following illustrates the flat single-V butt weld with a flat backing run.
a)
b)
c)
d)
View Answer

Answer: d
Explanation: A single V-butt joint with the flat back run, gives a full penetration joint. A 60° V- shape with the root gap is grounded into the two plates that are weld joined.

7. Find the type of weld joint the following diagram is representing.

a) Seam weld
b) Fillet weld
c) Plug weld
d) Spot weld
View Answer

Answer: c
Explanation: The Symbol shown indicates the plug or slot weld. Where, circular or elongated hole is drilled on the overlapped plats and a filled with weld metal.
advertisement

8. Which of the following diagram illustrates the concave fillet weld?
a)
b)
c)
d)
View Answer

Answer: b
Explanation: We have various types of weld joinings, the concave fillet weld is one such. In fillet welding, two pieces which perpendicular or at an angle to each other are welded. In concave fillet welding, the thickness of the design throat is minimum.

9. What does the following sign with the position of the symbol indicate?

a) To weld on the other side
b) For symmetric weld
c) To weld on the arrow side
d) Edge preparation
View Answer

Answer: b
Explanation: With the position of the symbol, the representation changes. When the weld symbol is placed on the continuous line side, then it indicates to weld on the arrow side.
advertisement

10. Find the illustration which represents convex double-V butt joint?
a)
b)
c)
d)
View Answer

Answer: b
Explanation: A double V-butt joint is the connection of two plates which when joined makes the shape X. When the weld material is filled a convex double-V is formed. It belongs to butt joint.

11. What does the following sign with the position of the symbol indicate?

a) For symmetric weld
b) To weld on the other side
c) Edge preparation
d) To weld on the arrow side
View Answer

Answer: a
Explanation: The position of the weld symbols makes easy to read the drawings. Here the weld symbol is placed symmetrically to the continuous reference line, which indicates a symmetric weld.

12. What does the following weld symbol illustrate?

a)
b)
c)
d)
View Answer

Answer: c
Explanation: The triangle symbol indicates a fillet weld, a concave symbol indicates that the shape of the weld surface is concave. Hence it illustrates a concave fillet weld.

13. What does the following sign with the position of the weld symbol indicate?

a) To weld on the other side
b) For symmetric weld
c) To weld on the arrow side
d) Edge preparation
View Answer

Answer: a
Explanation: The weld symbol is placed on the dashed line, which indicates to weld on the other side of the joint. It helps in better understanding of the drawings.

14. In butt weld joint, what will be the strength equation? if the thickness of the plate is t, permissible tensile stress for the weld is σt, and the length of the weld is l.
a) σttl
b) σt(tl)2
c) σttl2
d) σtlt2
View Answer

Answer: a
Explanation: In butt joints, the tensile force is observed. The strength of the butt joint is a product of the area resisting the tensile stress and the permissible tensile stress for the weld is σt.

15. What does the designation CW indicate in welding process?
a) Carbon arc welding
b) Cold welding
c) Copper Welding
d) Chipped welding
View Answer

Answer: b
Explanation: From various welding process we have a unique designation, which helps us identify the process represented in drawings. CW indicates Cold Welding process.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Drawing.

To practice all areas of Engineering Drawing, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter