Engineering Drawing Questions and Answers – Projection of Points

This set of Engineering Drawing Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Projection of Points”.

1. Two points are placed in 1st quadrant of projection planes such that the line joining the points is _________ to profile plane the side view and top view will be single point and two points.
a) Parallel
b) Diagonal
c) Inclined
d) Diagonal
View Answer

Answer: d
Explanation: Here the two points such that the joining line is perpendicular to profile plane in 1st quadrant and given side view and top view. The views in any quadrant will remain the same but the relative positions in projection will change accordingly the quadrant.

2. A point is 6 units away from the vertical plane and 3 units away from the profile plane and 7 units away from the horizontal plane in 1st quadrant then the projections are drawn on paper. The distance between the top view and front view of point is _____________
a) 12
b) 9
c) 13
d) 10
View Answer

Answer: c
Explanation: Since the point is 6 units away from the vertical plane the distance from the point to the reference line will be 6 units. And then the point is at a distance of 7 units from the horizontal plane the distance from the reference line and point will be 7, the sum is 13.

3. If a point P is placed in between the projection planes. The distance from side view to reference line towards the front view and the distance between the top view and reference line towards the top view will be different.
a) False
b) True
View Answer

Answer: a
Explanation: The projection will be drawn by turning the other planes parallel to a vertical plane in a clockwise direction along the lines of intersecting of planes. And so as we fold again the planes at respective reference lines and then drawing perpendiculars to the planes at those points the point of intersection gives the point P.
advertisement
advertisement

4. The pictorial view shows a point A situated above the H.P and in front of the V.P(in the 1st quadrant). Its front and top view are_____
a) a and a’
b) a’ and a
c) a’ and a’’
d) a’’ and a
View Answer

Answer: b
Explanation: The pictorial view shows a point A situated above the H.P and in front of the V.P(in the 1st quadrant). The front view a’ is above xy and the top view a below it. The line joining a’ and a(which also is called a projector), intersects xy at a right angle at a point o.

5. When a point is in a ______, its projection on the other reference plane is in xy
a) Reference Plane
b) Projection Plane
c) Vertical Plane
d) Horizontal plane
View Answer

Answer: a
Explanation: When a point is in front of the V.P, its top view is below xy; when it is behind the V.P, the top view is above xy. The distance of a point from the V.P is shown by the length of the projector from its top view to xy.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

6. The line joining the front and top views of a point are called _______
a) Reference line
b) Projector
c) Connector
d) Locus
View Answer

Answer: b
Explanation: The front view a’ is above xy and the top view a below it. The line joining a’ and a(which also is called a projector), intersects xy at a right angle at a point o. The projector connecting the front and top views of a point is always perpendicular to the xy.

7. The front view of a point is 50mm above the reference line and the top view is 20mm below the front view. The point lies in___
a) First angle
b) Second angle
c) Third angle
d) Fourth angle
View Answer

Answer: b
Explanation: A point whose elevation and plan are above xy, is situated in the second angle. So the point which is 50mm above the reference line and the top view is 20mm below the front lies in the second angle.
advertisement

8. The front view of a point is 40mm above xy and the top view is 50mm below xy. The point is __________
a) 40mm above H.P
b) 40mm below H.P
c) 50mm above H.P
d) 50mm below H.P
View Answer

Answer: a
Explanation: Given that front view of a point is 40mm above xy and the top view is 50mm below xy, so the point will be 40mm above H.P and 50mm from V.P.

9. State the position of a point the front view of which lies on the reference line and the top view is 40mm above it.
a) 40mm above H.P and in the V.P
b) 40mm behind V.P and in the H.P
c) 40mm below H.P and in the V.P
d) 40mm in front of V.P and in the H.P
View Answer

Answer: b
Explanation: Given that the position of a point the front view lies on the reference line, so the point will lie in the H.P. And given that top view is 40mm above reference line, so the point lies 40mm behind V.P.
advertisement

10. A point is 10 units away from the vertical plane and 12 units away from profile plane and 5 units away from horizontal plane in 1st quadrant then the projections are drawn on paper the distance between the side view and top view of point is ___________
a) 26.27
b) 22.67
c) 22.57
d) 22.76
View Answer

Answer: b
Explanation: Since here distance from side view and top view is asked for that we need the distance between the front view and side view (12+5); front view and top view (5+10) and these lines which form perpendicular to each other gives needed distance, answer is square root of squares of both the distances √(172+152 ) = 22.67 units.

11. A point is 25 units away from the vertical plane and 17 units away from profile plane and horizontal plane in 1st quadrant then the projections are drawn on paper the distance between the front view and top view of point is ______________
a) 42
b) 24
c) 8
d) 25
View Answer

Answer: a
Explanation: Since the point is 25 units away from the horizontal plane the distance from the point to xy reference line will be 25 units. And then the point is at a distance of 17 units from the vertical plane the distance from the reference line and point will be 17, the sum is 42.

12. A point is 20mm below H.P and 30mm behind V.P. It’s top view is _________
a) 20mm below xy
b) 30mm below xy
c) 20mm above xy
d) 30mm above xy
View Answer

Answer: d
Explanation: Given that the point is 20mm below H.P and 30mm behind V.P, so the point will be 30mm above xy(projector).

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Drawing.

To practice all areas of Engineering Drawing, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.