Engineering Drawing Questions and Answers – Types of Scales – 1

«
»

This set of Engineering Drawing Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Types of Scales – 1”.

1. What is the type of scale in which the representative fraction is 1:1?
a) Enlarged scale
b) Reduced scale
c) Full size scale
d) Graphical scale
View Answer

Answer: c
Explanation: A full size scale is a type of scale in which the length of the drawing and the actual length of the object is of the ratio 1:1. Hence by definition, its representative fraction is 1:1. In full size scale, the drawing is drawn with the actual measurements.

2. Which of the following representative fraction depicts an enlarging scale?
a) 1:0.2
b) 1:2
c) 1:3
d) 1:1
View Answer

Answer: a
Explanation: Enlarging scale means that the drawing is drawn with the bigger dimensions in comparison to the actual dimensions of the object. A representative fraction of 1:0.2 means 5:1, i.e. the drawing is five times bigger than the actual object. Hence the scale is enlarging scale.

3. Which of the following scales is a reducing scale?
a) 3:2
b) 1:3
c) 1:1
d) 1:0.4
View Answer

Answer: b
Explanation: The representative fraction 1:3 indicates that the dimension of the drawing is one-third of the actual object. Since the drawing is smaller than the actual object, this type of scale is called a reducing scale.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Which of the following is not an enlarging scale?
a) 2:1
b) 4:3
c) 3:5
d) 6:1
View Answer

Answer: c
Explanation: Enlarging scale means that the drawing is larger than the actual object. Hence the representative fraction will be greater than unity. For reducing scale the representative fraction is less than unity.

5. Which of the following scales is neither an enlarging nor a reducing scale?
a) 3:2
b) 1:4
c) 1:0.5
d) 1:1
View Answer

Answer: d
Explanation: A scale which is neither enlarging nor reducing is called as full size scale. The representative fraction of a full size scale is 1:1. In full size scale, the drawing is made just as the actual dimensions of the object.

6. A scale which is numerically represented on the drawing sheet is called as _____
a) Graphical scale
b) Engineer’s scale
c) Reducing scale
d) Full size scale
View Answer

Answer: b
Explanation: An engineer’s scale is the representation of the scale used in drawing on the drawing sheet numerically. For example, if the length of the drawing is 5 cm and the actual length is 10m, then it is numerically represented as 5cm = 10m.

7. Which of the following scale is used in survey maps?
a) Engineer’s scale
b) Diagonal scale
c) Graphical scale
d) Vernier scale
View Answer

Answer: c
Explanation: Graphical scales are used in survey maps. The graphical scale is drawn on the drawing. When the drawing ages, the engineer’s scale shrinks and may not give accurate results. Hence graphical scale is used as the drawing shrinks, the scale will also shrink.
advertisement

8. What is the formula for calculating the length of the scale?
a) Minimum length to be measured x R.F.
b) Minimum length to be measured ÷ R.F.
c) Maximum length to be measured ÷ R.F.
d) Maximum length to be measured x R.F.
View Answer

Answer: d
Explanation: The length of the scale is calculated by using the following formula,
Length of the scale = R.F. x Maximum length to be measured.

9. Units of the measurements must be shown in the scale drawn.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Units of the scale must be clearly indicated on the drawing. This helps in clearing any misunderstanding concerning the different units used in the scale. The representative fraction should be mentioned in the drawing as well.
advertisement

10. The minimum length to be shown must be known for drawing an unusual scale.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The maximum length of the scale must be known to draw unusual scales on the drawing sheet. The representative fraction of the scale is also essential information. The units of the scale must be mentioned on the drawing.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Drawing.

To practice all areas of Engineering Drawing, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.