Engineering Drawing Questions and Answers – Different Types of Lines – 1

«
»

This set of Engineering Drawing Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Different Types of Lines – 1”.

1. Medium thickness, line-group of 2mm are not used for _________
a) out lines
b) dotted lines
c) cutting plane -lines
d) dimension lines
View Answer

Answer: d
Explanation: Out lines, dotted lines and cutting plane-lines are drawn using 2mm thickness lines. Whereas centre lines, section lines, dimension lines, extension lines, construction lines, leader lines, short break lines and long-break lines are drawn using 1mm thickness lines.

2. Initial work and construction lines are drawn using __ pencil.
a) 3H
b) 4H
c) H
d) 2H
View Answer

Answer: c
Explanation: Initial work and construction lines are drawn using H pencil. 2H pencil is used for outlines, dotted lines, dimension lines and arrowheads. 3H, 4H are used for centre lines and section lines.

3. Centre lines, section lines are drawn using __ pencil.
a) H
b) 2H
c) 3H or 4H
d) HB
View Answer

Answer: c
Explanation: Centre lines, section lines are drawn using 3H or 4H pencil. Outlines, dotted lines, section-plane lines, dimension lines and arrow heads are drawn using 2H. These different pencils give different shades which give different importance to lines in drawing.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. The line given below is used for____________
The line given below is used for long-break line at the ends & at changing of position
a) Long-break line
b) Cutting planes
c) Centroidal lines
d) Out lines of adjacent parts
View Answer

Answer: a
Explanation: Lines used to represent cutting planes is chain thin (narrow) with thick (wide) at the ends and at changing of position, lines used to represent centroidal lines and outlines of adjacent parts are chain thin double-dashed or long-dashed double-dotted (narrow).

5. The line given below is used for_________________
The line given below is used for cutting planes drawn using continuous thin lines
a) Hidden outlines
b) Cutting planes
c) Hidden edges
d) Dimension lines
View Answer

Answer: b
Explanation: Hidden outlines, hidden edges are drawn using dashed thin (narrow) lines. Dimension lines are drawn using continuous thin (narrow) lines (straight or curved). The given type of line in question is used to represent cutting planes.
Take Engineering Drawing Practice Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

6. Dashed thick (wide) line is represented by ____________
a) Dashed thick (wide) line is represented - option a
b) Dashed thick (wide) line is represented - option b
c) Dashed thick (wide) line is represented - option c
d) Dashed thick (wide) line is represented - option d
View Answer

Answer: c
Explanation: The other lines are continuous thin (narrow) (straight or curved) which areused for grid, dimension. Dashed thin (narrow) is used for hidden outlines. A Chain thin long-dashed dotted (narrow) line is used for centre line, lines of symmetry etc.

7. Match the following.
Thick-thin-thick are used for cutting planes & ashed thick is used for surface treatment
a) 1, i; 2, ii; 3, iii; 4, iv
b) 1, ii; 2, iii; 3, i; 4, iv
c) 1, ii; 2, iv; 3, iii; 4, i
d) 1, iv; 2, iii; 3, ii; 4, i
View Answer

Answer: b
Explanation: Thick-thin-thick are used for cutting planes, dashed thick (wide) is used for surface treatment, zigzag lines are used for long-break lines and continuous thin line is used for dimensions, extensions and projection lines.
advertisement

8. Match the following.
Chain thick is used for indication of lines & continuous thin line is used for dimension
a) 1, i; 2, ii; 3, iii; 4, iv
b) 1, ii; 2, iii; 3, iv; 4, i
c) 1, ii; 2, iv; 3, iii; 4, i
d) 1, iv; 2, iii; 3, ii; 4, i
View Answer

Answer: b
Explanation: Thick-thin-thick are used for cutting planes, dashed thick (wide) is used for surface treatment, chain thick or long dashed dotted (wide) is used for indication of lines or surfaces to which a special requirement applies and continuous thin line is used for dimensions, extensions and projection lines.

9. Drawing pencils are graded according to increase in relative __________
a) diameter
b) sharpness
c) length
d) hardness
View Answer

Answer: d
Explanation: Drawing pencils are graded according to the increase in relative hardness. They are marketed with the labeled as H, 2H, 3H, 4H, 5H, 6H etc. These grades are used for getting accurate, clean and neat drawings.
advertisement

10. Match the following.

1. Dimension lines i.Continuous thick lines
2. Extension or Projection lines ii.Continuous thin lines
3. Margin lines iii.Continuous thick lines
4. Outlines iv.Continuous thin lines

a) 1, i; 2, ii; 3, iii; 4, iv
b) 1, ii; 2, iii; 3, iv; 4, i
c) 1, ii; 2, iv; 3, iii; 4, i
d) 1, iv; 2, iii; 3, ii; 4, i
View Answer

Answer: c
Explanation: Dimension lines are continuous thin lines, are terminated at the outer ends by pointed arrowheads. Extension lines continuous thin lines extend by about 3mm beyond the dimension lines. Margin lines are continuous thick or wide lines along which the prints are trimmed. Outlines are continuous thick or wide lines.

11. Short-break lines are drawn freehand while long-break lines are ruled lines.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Short-break lines are continuous, thin and wavy. They are drawn with freehand and are used to show a short-break or irregular boundaries. Long-break lines are thin ruled lines with short zigzags within them.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Drawing.

To practice all areas of Engineering Drawing, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.