Engineering Drawing Questions and Answers – Projections of Solids with Axis Inclined to Vertical Plane and Parallel to Horizontal Plane

«
»

This set of Engineering Drawing Quiz focuses on “Projections of Solids with Axis Inclined to Vertical Plane and Parallel to Horizontal Plane”.

1. When a solid is placed such that axis is inclined with the V.P and parallel to the H.P. Its projections are drawn in ___________ stages.
a) 1
b) 4
c) 2
d) 3
View Answer

Answer: c
Explanation: In the initial stage, the axis is kept perpendicular to the V.P and parallel to H.P and projections are drawn and then turning the axis to given angle of rotation with V.P and then again projections are based on previous vertices and edges.

advertisement

2. A hexagonal pyramid first placed in such a way its axis is perpendicular to H.P and one edge AB parallel to V.P and then next this is turned about its axis so the base AB is now making some angle with V.P. The top view for previous and later one will be having the same shape.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: For given positions of solid the solid is just rotated around itself and given the axis is perpendicular to H.P so the top view gives the true shape and size of its base but the base is just rotated to its given angle shape will not change.

3. A regular cone first placed in such a way its axis is perpendicular to V.P and next this is tilted such that its base is making some acute angle with V.P. The top view for previous and later one will be.
a) Triangle, triangle
b) irregular shape of circle and triangle, triangle
c) triangle, irregular shape of circle and triangle
d) circle, triangle
View Answer

Answer: a
Explanation: For given positions of solid the solid is just tilted to some angle with V.P and previously given the axis is perpendicular to V.P so the top view gives the triangle and next with some given angle shape will not change.
advertisement
advertisement

4. A regular cone first placed in such a way its axis is perpendicular to V.P and next this is tilted such that its base is making some acute angle with V.P. The front view for previous and later one will be having same shape.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: For given positions of solid the solid is just tilted to some angle with V.P and previously given the axis is perpendicular to V.P so the front view gives the circle and next with some given angle shape will change to some irregular shape of circle and triangle.

5. A regular pentagon prism first placed in such a way its axis is perpendicular to V.P and one edge is parallel to H.P and next this is tilted such that its axis is making some acute angle with V.P. The front view for previous and later one will be ____________________
a) pentagon, pentagon
b) rectangle, pentagon
c) pentagon, irregular hexagon
d) irregular hexagon, pentagon
View Answer

Answer: c
Explanation: For given positions of solid the solid is made acute angle with V.P and previously given the axis is perpendicular to V.P so the front view gives the pentagon and next with some given angle shape will change to irregular hexagon.
advertisement

6. A cylinder first placed in such a way its axis is perpendicular to V.P and next this is tilted such that its axis is making some acute angle with V.P. The front view for previous and later one will be ____________
a) circle, rectangle with circular ends
b) rectangle, rectangle
c) rectangle with circular ends, rectangle
d) circle, rectangle
View Answer

Answer: a
Explanation: For given positions of solid the solid is made acute angle with V.P and previously given the axis is perpendicular to V.P so the front view gives the circle and next with some given angle shape will change to rectangle with circular ends.

7. A cylinder first placed in such a way its axis is perpendicular to V.P and next this is tilted such that its axis is making some acute angle with V.P. The top view for previous and later one will be ____________
a) circle, rectangle with circular ends
b) rectangle, rectangle
c) rectangle with circular ends, rectangle
d) circle, rectangle
View Answer

Answer: b
Explanation: For given positions of solid the solid is made acute angle with V.P and previously given the axis is perpendicular to V.P so the top view gives the rectangle and next with some given angle shape will not change but just tilt to given angle.
advertisement

8. A triangular pyramid is placed such that its axis is perpendicular to V.P and one of its base’s edges is parallel to H.P the front view and top view will be _____________
a) Triangle of base, triangle due to slanting side
b) Triangle due to slanting side, triangle of base
c) Triangle of base, rhombus
d) Rhombus, triangle of base
View Answer

Answer: a
Explanation: Given a triangular pyramid which means the projection to its base gives triangle shape and other orthographic views give triangle. Here given is pyramid whose axis is perpendicular to V.P so its front view will be triangle of its base and top view will be another different triangle.

9. A square pyramid is placed such that its axis is inclined to V.P and one of its base’s edges is parallel to H.P the front view and top view will be _____________
a) Square, Isosceles triangle
b) Irregular pentagon, square
c) Irregular pentagon, isosceles triangle
d) Pentagon, equilateral triangle
View Answer

Answer: c
Explanation: Given a square pyramid which means the projection to its base gives square shape and other orthographic views give triangle. Here given is pyramid whose axis is inclined to V.P so its front view will be irregular pentagon and top view will be isosceles triangle.
advertisement

10. A square prism is placed such that its axis is inclined to V.P and one of its base’s edges is parallel to H.P the front view and top view will be ______________
a) Square, irregular polygon
b) Irregular polygon, rectangle
c) Rectangle, irregular polygon
d) Pentagon, square
View Answer

Answer: b
Explanation: Given a square prism which means the projection to its base gives square shape and other orthographic views give rectangle. Here given is prism whose axis is inclined to V.P so its top view will be rectangle and front view will be irregular polygon.

11. A regular cone having its axis parallel to H.P and perpendicular to V.P at first but then the cone’s axis keeping parallel to H.P and rotated such that its new axis is perpendicular to the previous axis. The front view of the previous and later one is _____________
a) Circle, triangle
b) Circle, triangle with circular base
c) Triangle, triangle
d) Circle, circle
View Answer

Answer: a
Explanation: Given a regular cone which means the projection to its base gives circle shape and other orthographic views give triangle. But here given is inclination it may give irregular shape in its front view if the angle is acute angle but here given is 90 degrees so we get triangle.

12. A regular cone having its axis parallel to H.P and perpendicular to V.P at first but then the cone’s axis keeping parallel to H.P and rotated such that its new axis is perpendicular to previous axis. The top view of the previous and later one is ______________
a) Circle, triangle
b) Circle, triangle with circular base
c) Triangle, triangle
d) Circle, circle
View Answer

Answer: c
Explanation: Given a regular cone which means the projection to its base gives circle shape and other orthographic views give triangle. But here given is inclination it may change shape in its front view but in top view it just totally rotated as per given angle.

13. A tetrahedron is made to place on V.P that is with its axis perpendicular to it and one of the edges of base parallel to H.P and then the tetrahedron is made to rotate w.r.t to V.P up to an acute angle. The top view of previous and later one is __________
a) isosceles triangle, isosceles triangle
b) equilateral triangle, isosceles triangle
c) equilateral triangle, square
d) square, irregular polygon of 4 sides
View Answer

Answer: a
Explanation: As normal a tetrahedron gives equilateral triangle for a project to its base and isosceles triangle for other view when placed without inclination but here inclination is given but given view is top view so the shape will not change but rotate to given angle.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Drawing.

To practice all areas of Engineering Drawing for Quizzes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.