Engineering Drawing Questions and Answers – Development of Spheres

«
»

This set of Engineering Drawing Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Development of Spheres”.

1. The surface of the Spheres can be divided into only a certain number of zones and lunes based on the radius of the sphere.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The sphere surface can be divided into any number of limited zones and lunes approximately without any constraint based on the radius of the sphere. A zone is a surface between two perpendicular planes, which are developed as cone frusta and lunes are the portion between two planes containing axis of sphere.

2. In the zone method when the upper half of the sphere is divided into four equal width zones, what will be the development of the uppermost zone?
a) Cone frusta
b) Circle of small radius
c) Cone of small altitude
d) Cylinder of small altitude
View Answer

Answer: c
Explanation: The sphere surface can be developed using the zone method. A zone is a surface between two perpendicular planes, which are developed as cone frusta, but when the uppermost part of the zones divided on the top half of the sphere gives a cone of small altitude and the remaining zones will be developed as cone frusta.

3. In the zone method, the length of zone division is measured from the _______
a) Front view
b) Side view
c) Top view
d) Cannot measure the length of the division
View Answer

Answer: c
Explanation: The sphere surface can be developed using the zone method. The zone is the surface between two perpendicular planes, which are developed as cone frusta. When the sphere is divided into zones, the top view gives the length of zone division and it is developed in the front view.
advertisement
advertisement

4. In the zone method, the development of zone division is shown in the _______
a) Front view
b) Side view
c) Top view
d) Cannot measure the length of the division
View Answer

Answer: a
Explanation: When the sphere is divided into equal width zones, the top view gives the length of zone division and it is developed in the front view. The development of zones is similar to the development of cone frustum, this is the approximate method of developing cones.

5. The zone method is also called a polyconic method of sphere development.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The sphere surface can be developed using the zone method. The zone is the surface between two perpendicular planes, which are developed as cone frusta, hence this method is also called a polyconic method of sphere development.

6. Development of spheres is ______________
a) Impossible
b) True development
c) Approximate development
d) Approximate and true development
View Answer

Answer: c
Explanation: Approximate development is where the surface development includes disorientation or stretching of surfaces. The final developed surface does not form the exact shape of the 3D object. It happens in case of double-curved surfaces as they do not have straight lines, the sphere is one of the double-curved surfaces.

7. The development of spheres is used for ______
a) Boiler construction
b) Shipbuilding
c) Domes of astronomical observations
d) Pipes construction
View Answer

Answer: c
Explanation: The surface development is used to develop the required structures in the engineering field. The development of spheres using the cylindrical or conical surfaces is used in the creations of domes of astronomical observations.
advertisement

8. For a better approximation of sphere surface development, we need to ______
a) Decrease the number of zones and lunes division
b) Cut the sphere into half
c) Cut the sphere into circles
d) Increase the number of zones and lunes division
View Answer

Answer: d
Explanation: Sphere is the double-curved surface where it’s surface development is approximate development. For a better approximation of the sphere surface development number of zones and lunes which are non-sphere structures cut from the surface of the sphere need to be increased.

9. Lunes method of sphere development is also called as ________
a) poly-cylindrical method
b) Triangulation method
c) Zones method
d) Poly-conical method
View Answer

Answer: a
Explanation: The lunes method is dividing the sphere into lunes using two planes containing the axis of the sphere. The lunes are developed similar to cylinders, as the sphere is divided into many lunes, it is also called a poly-cylindrical method.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Drawing.

To practice all areas of Engineering Drawing, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.