Engineering Drawing Questions and Answers – Screw Threads

«
»

This set of Engineering Drawing Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Screw Threads”.

1. Flank is a __________
a) line
b) point
c) distance
d) surface
View Answer

Answer: d
Explanation: The surface between the crest and the root is called the flank of the thread. Depth is the distance between the crest and root, measured at right angles to the axis. It is equal to the half of the difference between the outside and core diameter denoted by D.

2. For a unified triangular external thread the distance between the crest and root (d) is ____ when pitch (p) is given.
a) d= 0.75 p
b) d= 0.5 p
c) d= 0.61 p
d) d= 0.64 p
View Answer

Answer: c
Explanation: For a buttress thread the distance between the crest and root (d) is 0.75 times the pitch, for square thread ‘d’ is 0.5 times the pitch, for a Whitworth external thread ‘d’ is 0.64 times the pitch, for a unified triangular external thread the ‘d’ is 0.61 times the pitch.

3. For a Whitworth external thread the distance between the crest and root (d) is ____ when pitch (p) is given.
a) d= 0.75 p
b) d= 0.5 p
c) d= 0.61 p
d) d= 0.64 p
View Answer

Answer: d
Explanation: For a buttress thread the distance between the crest and root (d) is 0.75 times the pitch, for square thread ‘d’ is 0.5 times the pitch, for a Whitworth external thread ‘d’ is 0.64 times the pitch.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. For buttress thread, the angle between the two flanks is ____
a) 55 degrees
b) 47.5 degrees
c) 29 degrees
d) 45 degrees
View Answer

Answer: d
Explanation: For buttress thread the angle between the two flanks is 45 degrees, for British association thread the angle between the two flanks is 47.5 degrees, for acme thread the angle between the two flanks is 29 degrees.

5. For acme thread, the angle between the two flanks is ____
a) 55 degrees
b) 47.5 degrees
c) 29 degrees
d) 45 degrees
View Answer

Answer: c
Explanation: For Whitworth thread the angle between the two flanks is 55 degrees, for British association thread the angle between the two flanks is 47.5 degrees, for acme thread the angle between the two flanks is 29 degrees.
Take Engineering Drawing Practice Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

6. For a square thread, the distance between the crest and root (d) is ____ when pitch (p) is given.
a) d= 0.86 p
b) d= 0.5 p
c) d= 0.61 p
d) d= 0.64 p
View Answer

Answer: b
Explanation: For a buttress thread the distance between the crest and root (d) is 0.75 times the pitch, for square thread ‘d’ is 0.5 times the pitch, for a Whitworth external thread ‘d’ is 0.64 times the pitch.

7. For a buttress thread, the distance between the crest and root (d) is ____ when pitch (p) is given.
a) d= 0.86 p
b) d= 0.5 p
c) d= 0.64 p
d) d= 0.75 p
View Answer

Answer: d
Explanation: For a buttress thread the distance between the crest and root (d) is 0.75 times the pitch, for square thread ‘d’ is 0.5 times the pitch, for a Whitworth external thread ‘d’ is 0.64 times the pitch.
advertisement

8. For Whitworth thread, the angle between the two flanks is ____
a) 55 degrees
b) 47.5 degrees
c) 29 degrees
d) 45 degrees
View Answer

Answer: a
Explanation: For Whitworth thread, the angle between the two flanks is 55 degrees, for British association thread the angle between the two flanks is 47.5 degrees, for acme thread the angle between the two flanks is 29 degrees.

9. For British association thread, the angle between the two flanks is ____
a) 55 degrees
b) 47.5 degrees
c) 29 degrees
d) 45 degrees
View Answer

Answer: b
Explanation: For Whitworth thread, the angle between the two flanks is 55 degrees, for British association thread the angle between the two flanks is 47.5 degrees, for acme thread the angle between the two flanks is 29 degrees.
advertisement

10. If a nut, when turned in clockwise direction screws on a bolt, the thread is a left-hand thread.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: If a nut, when turned in clockwise direction screws on a bolt, the thread is a right-hand thread; but if it screws off the bolt when turned in the same direction, the thread is said to be left hand thread.

11. Practical application of the right-hand, left-hand threads is made in a coupler-nut and turn-buckle.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The length of a tie-bar can be adjusted by this nut. Looking from right, if the nut is turned in clockwise direction, the ends of the rods will move closer to each other. They will move further apart when the nut is turned in an anticlockwise direction.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Drawing.

To practice all areas of Engineering Drawing, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.