Engineering Drawing Questions and Answers – Riveted Joints – 2

«
»

This set of Engineering Drawing Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Riveted Joints – 2”.

1. Caulking and fullering are the process that makes riveted joints fluid tight and leak proof.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: Caulking and fullering are the process in which the riveted joints are made airtight. These processes are applied in the case of boilers and pressure vessels. A narrow blunt tool called caulking tool is used in case of caulking and in case of the fullering, fullering tool is used, that has a width equal to the beveled edge width of the plate.

2. If the diameter of the rivet is d, Find the pitch, that is usually considered in riveted joints.
a) 3d
b) 0.5d
c) d
d) 1.5d
View Answer

Answer: a
Explanation: In riveted joints, the pitch is the term defined as the distance between the center of two adjacent rivets. A minimum pitch should be greater than 2.5d, and usually, 3d is considered as to pitch, where d, is the rivet diameter.

3. Find the type of rivet head, the following diagram is representing?
Find the type of rivet head the following diagram is representing
a) Pan head
b) Roundtop countersunk head
c) Snap head
d) Conehead
View Answer

Answer: b
Explanation: The given diagram has a round top over the countersunk head. It is one of the standard rivet heads, recommended by Bureau of Indian Standards.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. If the diameter of the rivet is d, then what is the margin?
a) 0.5d
b) d
c) 1.5d
d) 0.25d
View Answer

Answer: c
Explanation: Margin is a term used in riveted joints, which is defined as the distance from the edge of the plate to the center of the nearest rivet. It is equal to 1.5 times the diameter of the rivet.

5. Find the rivet head the following diagram is indicating.
Rivet head diagram is flat head type of rivet which is the standard types of rivet head
a) Flat head
b) Snap head
c) Pan head
d) Flush countersunk head
View Answer

Answer: a
Explanation: The head of the rivet in the given diagram is flat. Hence it is called flat head type of rivet, which is one of the standard types of rivet head which is recommended by the Bureau of Indian Standards.

6. When the pitch of the rivet joints is p, what will be the row pitch Pr for chain riveting?
a) Pr = 0.2p
b) Pr = 0.1p
c) Pr = 0.5p
d) Pr = 0.8p
View Answer

Answer: d
Explanation: Row pitch is defined as the distance between two adjacent rows of rivet joints. When p is the pitch, then the row pitch for the chain riveting is 0.8 times the pitch. In chain riveting, the rivets are placed in rows such that the rivets in the adjacent rows are directly opposite to each other.

7. Find the type of rivet head the following diagram is representing.
Diagram is standard types of rivet head which are recommended by Bureau of Indian Standard
a) Snap head
b) Flat head
c) Pan head
d) Truss head
View Answer

Answer: d
Explanation: The diagram shown here is one of the standard types of the rivet head, which are recommended by the Bureau of Indian Standards. It is known as the truss head type of rivet.
advertisement

8. What will be the row pitch Pr, of the zig-zag riveting, when the pitch is given as p?
a) Pr = 0.2p
b) Pr = 0.6p
c) Pr = 0.5p
d) Pr = 0.4p
View Answer

Answer: b
Explanation: When p is the pitch, then the row pitch of the zig-zag riveting will be 0.6 times the pitch. Zig-zag riveting is a multi-row riveting, where the rivets in the adjacent row are placed in between those of the adjacent row.

9. If the thickness of the steel plates that are riveted is 9mm, what will be the diameter of the rivets used?
a) 18mm
b) 9mm
c) 54mm
d) 6mm
View Answer

Answer: a
Explanation: When the thickness of the plates that are riveted are given, to find the diameter of the rivets, we need to use Unwin’s formula, which says that the diameter of the rivets used will be 6 times the square root of the thickness of the given plates.
advertisement

10. Lap joints are preferred for connecting tie bars in bridge structures and roof trusses.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Bridge structures and trusses Lozenge or diamond butt joints are preferred. Here the rivets are arranged in a diamond shape, and they have uniform strengths in all modes of failures.

11. When the pitch is p, rivet hole diameter is d, and the thickness of the plate is t, then what will be the area that resists the tensile force?
a) (d-t)p
b) (p-d)2t
c) (d-t)2p
d) (p-d)t
View Answer

Answer: d
Explanation: If p is the pitch, and d is the diameter of rivet, then the distance between two adjacent rivet ends will be, (p-d). Then the area that resists the tensile force will be thickness times the (p-d), that is (p-d)t.

12. For the plate of thickness t, which is in tension has permissible stress of σt, with pitch p, and rivet hole diameter d, find the tensile strength of the riveted joint.
a) σt(p-d)2t
b) σt(d-t)p
c) σt(d-t)2p
d) σt(p-d)t
View Answer

Answer: d
Explanation: Tensile strength is defined as the tensile load carrying capacity of the riveted joint. The given permissible stress of σt, then the tensile strength is the product of the area that resists the tensile force and the permissible stress. Hence tensile strength of the joint Pt = σt(p-d)t.

13. If the rivet hole diameter is d, the thickness of the plate is t, and the permissible single shear stress of a rivet is τs, find the shearing strength of the riveted joint.
a) τs\((\frac{\Pi}{2})\)2d
b) τs\((\frac{\Pi}{2})\)2dt
c) τs\((\frac{\Pi}{2})\)2t
d) τsΠdt
View Answer

Answer: a
Explanation: Shear strength is the shear load carrying capacity of joint, which is the product of permissible shear stress of a rivet τs and the area resisting the shear force. Hence the shear strength of the joint PS = τs\((\frac{\Pi}{2})\)2d.

14. In single riveted, double strap butt joint, what will be that possible thickness of the cover plate/strap ts, if the thickness of the main plate is t?
a) ts = t
b) ts = 2t
c) ts = 3t
d) ts = 3t/4
View Answer

Answer: d
Explanation: In double strap butt joint the thickness of the strap or the cover plate must be less than the thickness of the main plate. It is often considered as the 0.75 times the thickness of the main plate.

15. In a rivet joint thickness of the plate is t and the length of the margin is m. If the permissible shearing stress of the plate is τs, find the shear strength of the joint at the margin.
a) mtτs
b) m2tτs
c) 2mtτs
d) m2τs
View Answer

Answer: c
Explanation: Shearing strength at the margin is the product of the permissible shear stress and the area resisting the shear force at the margin. Area resisting the shear force at the margin is 2mt and the permissible shear stress is τs. Hence the shear strength at the margin is 2mtτs.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Drawing.

To practice all areas of Engineering Drawing, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.