Engineering Drawing Questions and Answers – Construction of Ellipse – 2

This set of Tough Engineering Drawing Interview Questions & Answers focuses on “Construction of Ellipse – 2”.

1. Mathematically, what is the equation of ellipse?
a) x2/a2 + y2/b2 = -1
b) x2/a2 – y2/b2 = 1
c) x2/a2 + y2/b2 = 1
d) x2/a2 – y2/b2 = 1
View Answer

Answer: c
Explanation: Equation of ellipse is given by; x2/a2 + y2/b2 = 1. Here, a and b are half the distance of lengths of major and minor axes of the ellipse. If the value of a = b then the resulting ellipse will be a circle with centre (0,0) and radius equal to a units.

2. In general method of drawing an ellipse, a vertical line called as ____ is drawn first.
a) Tangent
b) Normal
c) Major axis
d) Directrix
View Answer

Answer: d
Explanation: In the general method of drawing an ellipse, a vertical line called as directrix is drawn first. The focus is drawn at a given distance from the directrix drawn. The eccentricity of the ellipse is less than one.

3. If eccentricity of ellipse is 3/7, how many divisions will the line joining the directrix and the focus have in general method?
a) 10
b) 7
c) 3
d) 5
View Answer

Answer: a
Explanation: In the general method of drawing an ellipse, if eccentricity of the ellipse is given as 3/7 then the line joining the directrix and the focus will have 10 divisions. The number is derived by adding the numerator and denominator of the eccentricity.
advertisement
advertisement

4. In the general method of drawing an ellipse, after parting the line joining the directrix and the focus, a _____ is made.
a) Tangent
b) Vertex
c) Perpendicular bisector
d) Normal
View Answer

Answer: b
Explanation: In the general method of drawing after parting the line joining the directrix and the focus, a vertex is made. An arc with a radius equal to the length between the vertex and the focus is drawn with the vertex as the centre.

5. An ellipse is defined as a curve traced by a point which has the sum of distances between any two fixed points always same in the same plane.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: An ellipse can also be defined as a curve that can be traced by a point moving in the same plane with the sum of the distances between any two fixed points always same. The two fixed points are called as a focus.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

6. An ellipse has ____ foci.
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: b
Explanation: An ellipse has 2 foci. These foci are fixed in a plane. The sum of the distances of a point with the foci is always same. The ellipse can also be defined as the curved traced by the points which exhibit this property.

7. If information about the major and minor axes of ellipse is given then by how many methods can we draw the ellipse?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
View Answer

Answer: d
Explanation: There are 5 methods by which we can draw an ellipse if we know the major and minor axes of that ellipse. Those five methods are arcs of circles method, concentric circles method, loop of the thread method, oblong method, trammel method.
advertisement

8. In arcs of circles method, the foci are constructed by drawing arcs with centre as one of the ends of the ____ axis and the radius equal to the half of the ____ axis.
a) Minor, major
b) Major, major
c) Minor, minor
d) Major, minor
View Answer

Answer: a
Explanation: In arcs of circles method, the foci are constructed by drawing arcs with centre as one of the ends of the minor axis and the radius equal to the half of the major axis. This method is used when we know only major and minor axes of the ellipse.

9. If we know the major and minor axes of the ellipse, the first step of drawing the ellipse, we draw the axes ____ each other.
a) Parallel to
b) Perpendicular bisecting
c) Just touching
d) Coinciding
View Answer

Answer: b
Explanation: If we know the major and minor axes of the ellipse, the first step of the drawing the ellipse is to draw the major and minor axes perpendicular bisecting each other. The major and the minor axes are perpendicular bisectors of each other.

advertisement

10. Loop of the thread method is the practical application of ______ method.
a) Oblong method
b) Trammel method
c) Arcs of circles method
d) Concentric method
View Answer

Answer: c
Explanation: Loop of the thread method is the practical application of the arcs of circles method. The lengths of the ends of the minor axis are half of the length of the major axis. In this method, a pin is inserted at the foci point and the thread is tied to a pencil which is used to draw the curve.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Drawing.

To practice all tough interview questions on Engineering Drawing, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.