Engineering Drawing Questions and Answers – Basics of Section of Solids

«
»

This set of Engineering Drawing Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Basics of Section of Solids”.

1. To understand some of the hidden geometry of components an imaginary plane is used to cut the object which is called _____________
a) auxiliary plane
b) picture plane
c) section plane
d) additional plane
View Answer

Answer: c
Explanation: To understand some of the hidden geometry of components an imaginary plane is used to cut the object which is called section plane or cutting plane. The new imaginary face generated on the object is called the section.
advertisement

2. Which of the following is not the purpose of using cutting (section) plane?
a) Interpretation of object
b) Visualizing of object
c) Cutting the objects
d) Invisible features
View Answer

Answer: c
Explanation: Section plane or cutting plane is an imaginary plane which is used to cut the object to visualize the geometry which is hidden inside the object and interpret it which plays an important role in designing many machine parts.

3. To find the true shape of the section, it must be projected on a plane parallel to the _____________
a) Profile plane
b) Vertical plane
c) Auxiliary plane
d) Section plane
View Answer

Answer: d
Explanation: As we know true shape and size is obtained only when an object is projected on to the plane parallel to it. Likewise, as section always be plane surface to know its true shape it should be projected on to plane parallel to section plane only.

Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. The type of line used to represent the cutting plane in drawing is.
a) The type of line used to represent the cutting plane in drawing -option a
b) The type of line used to represent the cutting plane in drawing -option b
c) The type of line used to represent the cutting plane in drawing -option c
d) The type of line used to represent the cutting plane in drawing -option d
View Answer

Answer: c
Explanation: Continuous thick line is used for visible out-lines, dashed lines are used for line showing permissible surface treatment, long-dashed dotted lines are used for indication of surfaces for which a special requirement applies.

5. A section plane is parallel to V.P the top view gives ___________ which is _________ to xy line.
a) true shape, parallel
b) straight line, parallel
c) straight line, perpendicular
d) true shape, perpendicular
View Answer

Answer: b
Explanation: The projection of section plane on the plane to which it is perpendicular gives a straight line which is parallel, perpendicular, inclined as due to section if it is parallel, perpendicular, inclined to reference planes.
advertisement

6. The projection of a section plane, on the plane to which it is perpendicular is a straight line.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The projection of a section plane, on the plane to which it is perpendicular is a straight line. The projection of a section on the reference plane to which the section plane is perpendicular will be a straight line coinciding with the trace of the section plane of it.

7. The projection of section surface on the other plane to which it is inclined is called auxiliary section.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: No it is not auxiliary plane but apparent section. This is obtained by projecting on the other plane, the points at which the trace of the section plane intersects the edges of the solid and drawing lines joining these points in proper sequence.
advertisement

8. The section plane is perpendicular to H.P and inclined to V.P the front view of section if section is a line. It ________________ xy line.
a) is perpendicular to
b) is parallel to
c) is inclined to V.P
d) crosses
View Answer

Answer: b
Explanation: The projection of section plane on the plane to which it is perpendicular gives a straight line. It is given the section is line and also from front view the section lies parallel to xy reference line.

9. The section plane is perpendicular to H.P and inclined to V.P the top view of section if section is a line. It ________________ xy line.
a) is perpendicular to
b) is parallel to
c) is inclined to V.P
d) crosses
View Answer

Answer: c
Explanation: The projection of section plane on the plane to which it is perpendicular gives a straight line. Here it is given section plane is inclined with V.P so top view gives a line inclined to xy reference line.
advertisement

10. A section is perpendicular to both the reference planes the true shape and size is obtained by taking projection of section on to _________ plane.
a) horizontal
b) vertical
c) profile
d) auxiliary
View Answer

Answer: c
Explanation: Given the section is perpendicular to both horizontal and vertical plane that is it is parallel to profile plane which is otherwise called as picture plane. Always remember the true shape and size will be trace if projections are drawn on to the plane parallel to section plane.

11. A section is parallel to horizontal plane the true shape and size is obtained by taking projection of section on to _________ plane.
a) horizontal
b) vertical
c) profile
d) auxiliary
View Answer

Answer: a
Explanation: Always remember the true shape and size will be trace if projections are drawn on to the plane parallel to section plane. So here as the section is parallel to horizontal plane the projection is to be taken on horizontal plane.

12. A section is parallel to vertical plane the true shape and size is obtained by taking projection of section on to _________ plane.
a) horizontal
b) vertical
c) profile
d) auxiliary
View Answer

Answer: b
Explanation: Always remember the true shape and size will be trace if projections are drawn on to the plane parallel to section plane. So here as the section is parallel to a vertical plane the projection is to be taken on vertical plane.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Drawing.

To practice all areas of Engineering Drawing, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.