Engineering Drawing Questions and Answers – Types of Screw Threads

«
»

This set of Engineering Drawing Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Types of Screw Threads”.

1. The thread angle of B.S.F/B.S.W screw threads are ___
a) 45°
b) 60°
c) 55°
d) 30°
View Answer

Answer: c
Explanation: British Standard Fine (B.S.F), British Standard Whitworth (B.S.W) are the screw threads that are much used in British machinery. The screw profiles of B.S.W have a thread angle of 55°, and the round ends.
advertisement

2. B.S.F screw threads belong to coarse series.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: British Standard Fine (B.S.F) are the fine thread systems, they have a fine pitch in inch units. They have a wave-like thread profile which makes them less liable to damage.

3. Find the type of screw thread the following screw profile is indicating.

a) Worm thread
b) Buttress thread
c) V-thread
d) B.S.W thread
View Answer

Answer: c
Explanation: The shape of the screw profile is V and the thread angle is 60°. Hence it is called as V-threads, they have a sharp end with large contact area.
advertisement
advertisement

4. Which screw thread profile is the combination of square and V- threads?
a) B.S.F
b) Buttress thread
c) ACME thread
d) B.S.W thread
View Answer

Answer: b
Explanation: Buttress thread is the combination of square and V-threads. ACME thread is the modification of square threads, B.S.F and B.S.W thread has wave thread profile.

5. The thread angle of V-threads ___________
a) 45°
b) 60°
c) 55°
d) 30°
View Answer

Answer: b
Explanation: V-thread profile has a thread angle of 60°, with sharp edges and a large area of contact. They provide more frictional resistance, hence they need to be properly placed.
advertisement

6. Find the type of screw thread the following profile is illustrating.

a) ACME thread
b) Buttress thread
c) Square thread
d) Worm thread
View Answer

Answer: c
Explanation: The screw thread profile indicates a square shape, hence it is a square thread. They are the ideal threads for power transmission. Here force between threads is normal and has no radial component.

7. The thread angle of ACME thread __
a) 45°
b) 60°
c) 55°
d) 29°
View Answer

Answer: d
Explanation: ACME threads are the trapezoidal thread forms. They have the thread angle of 29°. They are the modified square thread forms and are stronger than square threads.
advertisement

8. Find the type of screw thread the following profile is illustrating.

a) ACME thread
b) Buttress thread
c) Square thread
d) Worm thread
View Answer

Answer: d
Explanation: They are the type of screw threads which are suitable for worms of worm gears. They have the thread angle of 29°.

9. Worm threads are deeper than ACME threads.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Worm threads have a similar profile as ACME threads but the depth of worm threads is 0.69P whereas in ACME it is 0.5P. Hence worm threads are deeper than ACME threads.
advertisement

10. Find the type of screw thread the following profile is illustrating.

a) ACME thread
b) Buttress thread
c) Square thread
d) Worm thread
View Answer

Answer: a
Explanation: ACME threads are the trapezoidal thread forms, with thread angle of 29°. They are a type of modified square threads. They are stronger than square threads.

11. Find the type of screw thread the following profile is illustrating.

a) ACME thread
b) Buttress thread
c) Square thread
d) Worm thread
View Answer

Answer: b
Explanation: The screw profile given is a combination of V and square threads, it is buttress threads. They are also called as breech-lock thread forms. Used in a screw press, Carpenter’s vice.

12. Find the type of screw thread the following profile is illustrating.

a) ACME thread
b) Buttress thread
c) Whitworth thread
d) Worm thread
View Answer

Answer: b
Explanation: The given profile is in a wave-like shape with thread angle 55°, hence it is British Standard Whitworth thread which also called as Whitworth thread.

13. Threads designed to handle high axial thrust in one direction is ___
a) V-thread
b) Buttress thread
c) Square thread
d) Worm thread
View Answer

Answer: b
Explanation: It has a slight slant face with a 7° inclination, which bears the load, and the other face is inclined about 45°, which has low friction. Hence buttress threads transmit power in one direction.

14. A thread designation is given as SQ 20 x 5, what does that indicate?
a) A square thread of pitch 5 mm and 20 mm is the nominal diameter
b) A square thread of pitch 20 mm and 100 mm is the nominal diameter
c) A thread of pitch 5 mm and 20 mm is the nominal diameter
d) A thread of pitch 20 mm and 5 mm is the nominal diameter
View Answer

Answer: a
Explanation: For easy reading of drawings, screw threads are designated in diameter-pitch combination. SQ indicates the shape of screw threads as square, 20 mm as nominal diameter, and 5mm as pitch.

15. Screw thread profile adopted by B.I.S ____
a) Unified thread
b) Buttress thread
c) Square thread
d) Worm thread
View Answer

Answer: a
Explanation: V-threads are also called a unified thread. They are recommended by the International organization for standards, which are adopted by B.I.S.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Drawing.

To practice all areas of Engineering Drawing, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter