Machine Drawing Questions and Answers – Classification of Riveted Joints

«
»

This set of Machine Drawing online quiz focuses on “Classification of Riveted Joints”.

1. According to arrangements of plates, which of the following is not a type of riveted joints?
a) single cover plate butt joint
b) double cover plate butt joint
c) lap joint
d) zigzag joint
View Answer

Answer: d
Explanation: According to arrangement of plates butt joint and lap joint are the types of riveted joint. Butt joints may be single cover plate or double cover plate butt joint. Zigzag joint is also type of riveted joint when classified according to arrangements of rivets.
advertisement

2. When Plate A and Plate B are joined by overlapping each other, the joint is _________
a) lap joint
b) single cover plate butt joint
c) double cover plate butt joint
d) chain joint
View Answer

Answer: a
Explanation: Lap joint is a type of riveted joint. In it two plates to be joined are overlapping to each other. In butt joint, two plates to be joined are butted edge to edge and a cover plate on top is used to overlap both the plates to form a joint.

3. What is the purpose to increase the number of rows of rivets?
a) To increase the strength
b) To make it double riveted joint
c) To make a suitable design
d) Reduce the number of rivets in one row
View Answer

Answer: a
Explanation: Number of rows of rivets is increased to increase the strength of the joint. If two rows are used, joint is double riveted joint. If three rows are used, joint is triple riveted joint.
advertisement
advertisement

4. For double riveted butt joint, number of rows of rivet is _______________
a) two
b) three
c) four
d) one
View Answer

Answer: c
Explanation: For double riveted butt joint, total number of rows of rivet is four. It means two rows for each plate i.e. four rows on the cover plate. Double riveting is done to increase the strength of the joint.

5. For butt joints, number of cover plates can be ________
a) one only
b) minimum two
c) two only
d) one or two
View Answer

Answer: d
Explanation: One or two plates are used for butt joint. It depends on the application of that joint. If one cover plate is used, it is called as the single cover plate joint and if two cover plates are used, it is known as double cover plate joint.
advertisement

6. If one cover plate is used, thickness of cover plate is kept _________ times that of the main plate.
a) 0.75
b) 1.25
c) 1.125
d) 1.5
View Answer

Answer: c
Explanation: In single plate cover joint only one plate is used as a cover plate. Thickness of cover plate is kept 1.125 times that of the main plate. Here, thickness of cover plate is always more than thickness of the main plate.

7. Average thickness of double cover plate butt joint is 0.75 times that of main plate.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Thickness of cover plate in a double cover plate butt joint is about 0.7 to 0.8. An average thickness of double cover plate butt joint is 0.75 times the thickness of the main plate. Here, main plate is always thicker than cover plate.
advertisement

8. If the number of rivets in each adjacent row goes on decreasing in subsequent rows towards edge, it is called _________ riveting.
a) diamond
b) chain
c) square
d) zigzag
View Answer

Answer: a
Explanation: According to arrangements of rivets, three types of rivet joints are chain riveting, zigzag riveting and diamond riveting. In diamond riveting, number of rivets in each adjacent row goes on decreasing in subsequent rows towards the edge.

9. If the rivets are used along a number of rows such that the rivets in the adjacent rows are placed directly opposite to each other, it is known as _________
a) diamond
b) chain
c) square
d) zigzag
View Answer

Answer: b
Explanation: In chain riveting rivets are used along a number of rows such that the rivets in the adjacent rows are placed directly opposite to each other. Square riveting is not a valid type of riveting. In diamond and zigzag arrangement, rivets are not placed in rows opposite to each other.
advertisement

10. In ________ riveting, the rivets in the adjacent rows are staggered and are placed in between those of the previous row.
a) diamond
b) chain
c) square
d) zigzag
View Answer

Answer: d
Explanation: In zigzag riveting, the rivets in the adjacent rows are staggered and are placed in between those of the previous row. Row pitch of zigzag riveting is 0.6 times the diagonal pitch.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Machine Drawing.

To practice all areas of Machine Drawing for online Quizzes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter