Chemistry Questions and Answers – P-Block Elements – Phosphorus Halides

«
»

This set of Chemistry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “P-Block Elements – Phosphorus Halides”.

1. Phosphorus trichloride reacts violently with water.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Phosphorus trichloride reacts violently with water to produce phosphorus acid (H3PO3) and hydrochloric acid.
PCl3 + 3H2O → H3PO3 + 3HCl.
advertisement

2. Which of the following reacts with PCl3 to form PCl5?
a) O2
b) N2
c) S
d) Cl2
View Answer

Answer: d
Explanation: Phosphorus trichloride (PCl3) reacts with chlorine gas (Cl2) to form phosphorus pentachloride (PCl5).
PCl3(g) + Cl2(g) → PCl5(g).

3. Which of the following statement regarding PCl3 is false?
a) PCl3 forms metal chlorides on heating with finely divided metals
b) PCl3 does not react with organic compounds
c) PCl3 is a colourless pungent smelling liquid
d) PCl3 boils at 347 K
View Answer

Answer: b
Explanation: Phosphorus trichloride is widely used as an important reagent in organic chemistry for replacing hydroxyl groups by chlorine atoms in organic reactions. For example, ethanol reacts with phosphorus trichloride to form chloroethane and phosphorous acid.
3CH3CH2OH + PCl3 → 3CH3CH2Cl + H3PO3.
advertisement
advertisement

4. Phosphorus trichloride does not react with Grignard reagents.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Phosphorus trichloride reacts with Grignard reagents to form substituted phosphines. For example, PCl3 reacts with phenylmagnesium chloride to produce triphenylphosphate and magnesium chloride.
PCl3 + 3C6H5MgCl → P(C6H5)3 + 3MgCl2.

5. Which of the following is most stable?
a) AsCl5
b) SbCl5
c) PCl5
d) BiCl5
View Answer

Answer: c
Explanation: Phosphorus pentachloride is the most stable. As we move down a group in the periodic table, the stability of the pentahalides decreases due to inert pair effect. So, the correct order of stability is PCl5 > SbCl5 > AsCl5 > BiCl5.
advertisement

6. What is the hybridization of phosphorus in PCl5?
a) sp3
b) sp2
c) sp3d
d) sp3d2
View Answer

Answer: c
Explanation: In PCl5, phosphorus undergoes sp3d hybridization and has trigonal bipyramidal geometry in gaseous and liquid states. It has three equatorial, P-Cl bonds and two axial, P-Cl bonds. Since two axial P-Cl bonds are repelled by three bond pairs while three equatorial bonds are repelled by two bond pairs, therefore, axial bonds are longer than equatorial bonds.

7. How does PCl5 exist in its solid state?
a) [PCl4]+[PCl6]
b) [PCl3]2+[PCl7]2-
c) [PCl2]3+[PCl8]3-
d) [PCl5][PCl5]
View Answer

Answer: a
Explanation: Phosphorus pentachloride is a pale yellow crystalline solid with a characteristic pungent smell. In the solid state, it exists as an ionic solid, [PCl4]+[PCl6] in which the cation, [PCl4]+ is tetrahedral while the anion, [PCl6] is octahedral.
advertisement

8. What is the liquid product formed on decomposition of PCl5?
a) Cl2
b) HCl
c) PCl3
d) No liquid product is formed
View Answer

Answer: c
Explanation: Phosphorus pentachloride, when heated, sublimes but decomposes on stronger heating into phosphorus trichloride (a colourless pungent-smelling liquid) and chlorine gas.
PCl5 ⇌ PCl3 + Cl2.

9. Which of the following is not formed on hydrolysis of PCl5?
a) POCl3
b) H3PO4
c) HCl
d) PCl3
View Answer

Answer: d
Explanation: In moist air, phosphorus pentachloride undergoes hydrolysis to first form POCl3 and then finally phosphoric acid.
PCl3 + H2O → POCl3 + 2HCl
POCl3 + 3H2O → H3PO4 + 3HCl
However, with excess of water, PCl5 reacts violently to form H3PO4 and HCl.
PCl5 + 4H2O (excess) → H3PO4 + 5HCl.
advertisement

10. What type of agent is PCl5 when it reacts with H2?
a) Reducing agent
b) Oxidising agent
c) Both reducing and oxidising
d) Neither reducing nor oxidising
View Answer

Answer: b
Explanation: PCl5 reacts with H2 to form PCl3.
PCl5 + H2 → PCl3 + 2HCl
In this reaction, PCl5 acts as an oxidising agent and thus oxidises H2 to HCl.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemistry – Class 12.

To practice all areas of Chemistry, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.