Chemistry Questions and Answers – Types of Solutions

«
»

This set of Chemistry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Types of Solutions”.

1. Which of the following is not a solid solution?
a) Brass
b) Bronze
c) Hydrated salts
d) Aerated drinks
View Answer

Answer: d
Explanation: A solid solution is a solid-state solution of one or more solutes in a solvent. Brass, bronze, and hydrated salts are examples of solid solutions. Aerated drinks are examples of liquid solutions (gas in liquid).
advertisement

2. The solution of mercury with other metals is called amalgam.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Alloys of mercury with other metals are called amalgams. An alloy is a type of solid solution (solid in solid). Some important amalgams are zinc amalgam, potassium amalgam, sodium amalgam, aluminium amalgam, and tin amalgam.

3. What is an alloy of copper and zinc called?
a) Bronze
b) German silver
c) Brass
d) Solder
View Answer

Answer: c
Explanation: An alloy of copper and zinc is called Brass. German silver is an alloy of copper, zinc and nickel, sometimes also containing lead and tin. Bronze is an alloy of copper and tin. Solder is an alloy of tin, lead and antimony.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. What is camphor in N2 gas an example of?
a) Solid in liquid solution
b) Liquid in gas solution
c) Solid in gas solution
d) Gas in gas solution
View Answer

Answer: c
Explanation: Camphor in N2 gas is an example of solid in gas gaseous solution. A solution in which the solvent is gaseous is called gaseous solution. Some other examples of gaseous solutions are air (O2 + N2), Iodine vapours in air, humidity in air, etc.

5. Which of the following is not a copper alloy?
a) Bronze
b) Stainless steel
c) Brass
d) Gunmetal
View Answer

Answer: b
Explanation: Bronze is an alloy of copper and tin. Stainless steel is an alloy of iron with chromium. It also contains varying amounts of carbon, silicon and manganese. Brass is an alloy of copper and zinc. Gunmetal is an alloy of copper, tin and zinc.
advertisement

6. A supersaturated solution is not a metastable solution.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: A metastable solution is one which is stable when undisturbed but is capable of reaction if disturbed. Supersaturated solutions are stable when undisturbed and precipitates out crystals of the solute when disturbed. Hence, supersaturated solutions are metastable.

7. Which of the following is a true solution?
a) Salt solution
b) Ink
c) Blood
d) Starch solution
View Answer

Answer: a
Explanation: A true solution is a homogeneous mixture of two or more materials with a particle size of less than 10-9 m or 1 nm dissolved in the solvent. Ink, blood and starch solution are colloidal solutions. A simple solution of salt in water is a true solution.
advertisement

8. What type of solution is Cranberry glass?
a) Emulsion
b) Solid sol
c) Solid aerosol
d) Gel
View Answer

Answer: b
Explanation: Emulsion, solid sol, solid aerosol and gel are types of colloidal solutions. Cranberry glass is formed by the addition of a solid solute to a solid solvent(gold salts and glass respectively). Hence, it is a Solid sol.

9. What is pumice stone an example of?
a) Solid aerosol
b) Emulsion
c) Liquid aerosol
d) Solid foam
View Answer

Answer: d
Explanation: There are 8 types of colloidal solutions namely solid sol, sol, solid aerosol, gel, emulsion, liquid aerosol, solid foam and foam. Pumice stone is a gas in solid type colloidal solution, i.e., solid foam.
advertisement

10. What is the observation on adding a solute crystal to a supersaturated solution?
a) It becomes a colloidal solution
b) The solute dissolves in the solution
c) The solution desaturates
d) The solute precipitates out of the solution
View Answer

Answer: d
Explanation: When a solute crystal is added to a supersaturated solution, solute particles leave the solution and forms a crystalline precipitate. The addition of the solute crystal is also called seeding.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemistry – Class 12.

To practice all areas of Chemistry, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.