Chemistry Questions and Answers – Alcohols and Phenols – 2

«
»

This set of Chemistry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Alcohols and Phenols – 2”.

1. Phenol can be obtained by ________ of sodium phenoxide.
a) acidification
b) oxidation
c) sulphonation
d) hydrolysis
View Answer

Answer: a
Explanation: When halobenzene is fused with NaOH at 623K and 320atm with a copper salt as catalyst, sodium phenoxide is produced which on treatment with dilute HCl yields phenol. This is also known as Dow’s process.

2. Cumene hydroperoxide on hydrolysis with dilute H2SO4 gives _________
a) alcohol and phenol
b) only phenol
c) phenol and acetone
d) alcohol and acetone
View Answer

Answer: c
Explanation: When cumene hydroperoxide is hydrolysed with a solution of dilute acid, it results in the formation of phenol and acetone, of which the latter is obtained in large quantities.

3. How is carbolic acid prepared from benzene diazonium chloride?
a) Treating it with nitrous acid at 275K
b) Preparing an aqueous solution and warming it
c) Treating it with sodium hydroxide
d) Freezing it
View Answer

Answer: b
Explanation: Carbolic acid is another name for phenol. Simply warming an aqueous solution of benzene diazonium chloride salt or treating it with a dilute acid, will result in the formation of phenol.
advertisement
advertisement

4. Identify the compound ‘X’.
The compound ‘X’ is oleum mixture of H2SO4 & SO3
a) Oleum
b) Sulphuric acid
c) Nitrous acid
d) Sodium sulphate
View Answer

Answer: a
Explanation: Oleum is a mixture of H2SO4 and SO3 that is added to benzene to form benzene sulphonic acid, which on subsequent treatment as shown, gives phenol.

5. Which of the following isomeric alcohols is the most soluble in water?
a) n-Butyl alcohol
b) Isobutyl alcohol
c) sec-Butyl alcohol
d) tert-Butyl alcohol
View Answer

Answer: d
Explanation: tert-Butyl alcohol is the most heavily branched isomer and is tightly packed compared to the others. This decreases the effective surface area of the alkyl part which is hydrophobic in nature.
Participate in Chemistry - Class 12 Certification Contest of the Month Now!

6. Which of the following is the least soluble in water?
a) n-Butyl alcohol
b) n-Pentyl alcohol
c) n-Hexyl alcohol
d) n-Heptyl alcohol
View Answer

Answer: d
Explanation: As the size of the alkyl group becomes larger, it prevents the formation of hydrogen bonds with water molecules and hence the solubility goes on decreasing with the increase in the size or mass of the compound.

7. Which of the following is necessary for the bromination of phenol?
a) CS2
b) FeBr3
c) AlCl3
d) BF3
View Answer

Answer: a
Explanation: FeBr3, AlCl3 and BF3 are Lewis acids, that are required for the substitution in benzene. Phenol has an OH group that activates the aromatic ring and requires the presence of only slightly or non-polar solvents for its halogenation.
advertisement

8. Phenol is approximately how much times acidic than ethanol?
a) 10
b) 25
c) 100
d) million
View Answer

Answer: d
Explanation: Phenol is more acidic than alcohols because of their better stability and resonant structures. The pKa values of phenol and ethanol are 10 and 15.9 respectively, which when converted to Ka values gives a ratio of about a million.

9. Phenols are not soluble in which of the following?
a) Water
b) Alcohol
c) Ether
d) Sodium hydroxide
View Answer

Answer: a
Explanation: Phenols are almost insoluble in water because of the presence of a very large non-polar aryl group which overcomes the polar character of the OH group.
advertisement

10. What is the correct order of boiling points of alcohols having the same number of carbon atoms?
a) 1°>2°>3°
b) 3°>2°>1°
c) 3°>1°>2°
d) 2°>1°>3°
View Answer

Answer: a
Explanation: As the branching in the structure increases, the surface area decreases and hence, the van der Waal forces decrease. This results in the reduction of boiling points of isomeric alcohols from primary to tertiary structures.

11. Four compounds A, B, C and D having similar molecular masses were tested for their boiling points. It was found that compound C has the highest boiling point of all four. What is the compound C most likely to be?
a) Hydrocarbon
b) Haloalkane
c) Alcohol
d) Ether
View Answer

Answer: c
Explanation: Of compounds having similar molecular masses, alcohols will certainly have the highest boiling point due to the presence of intermolecular hydrogen bonding which is lacking in hydrocarbons, haloalkanes and ethers.

12. If the boiling point of methoxymethane is 248K, predict the boiling point of ethanol.
a) 231K
b) 248K
c) 351K
d) 455K
View Answer

Answer: c
Explanation: Methoxymethane and ethanol are of comparable masses and it can be easily pointed out that ethanol will have a higher boiling point than it because of the presence of intermolecular hydrogen bonding. 455K is very high and is actually the boiling point of phenol.

13. Which of the following has the highest boiling point?
a) Propan-1-ol
b) Butan-1-ol
c) Butan-2-ol
d) Pentan-1-ol
View Answer

Answer: d
Explanation: As the size the molecule increases, the number of carbon atoms increases and the van der Waal forces increase, resulting in an increase in boiling points.

14. Propan-1-ol boils at a higher temperature than propan-2-ol.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Propan-2-ol is a secondary alcohol and has some degree of branching compared to propan-1-ol. This results in the decreases in surface area and van der Waals forces and hence reduction in boiling point.

15. Toluene and phenol have similar boiling points.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Phenols have much higher boiling points than aromatic compounds of similar molecular mass. This is because they exist as associated molecules due to intermolecular hydrogen bonding.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemistry – Class 12.

To practice all areas of Chemistry, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.