Chemistry Questions and Answers – Coordination Compounds Importance and Applications

«
»

This set of Chemistry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Coordination Compounds Importance and Applications”.

1. Which reagent is used for detecting Ni2+ ions in solution?
a) EDTA
b) Dimethylglyoxime
c) α-nitroso-β-naphthol
d) Cupron
View Answer

Answer: b
Explanation: When dimethylglyoxime is added to a solution along with ammonium hydroxide, the formation of a bright red precipitate indicates the presence of Ni2+ ions in solution. This is due to the formation of nickel dimethylglyoxime complex.
advertisement

2. Hardness of water is estimated by simple titration with which compound?
a) Na2(EDTA)
b) Fe(EDTA)
c) Mg(EDTA)
d) Co(EDTA)
View Answer

Answer: a
Explanation: The Ca2+ and Mg2+ ions form stable complexes with EDTA, and the difference in the stability constants of Ca and Mg complexes helps in the estimation of hardness of water.

3. Given below is the incomplete equation for the extraction process of gold using potassium cyanide. Identify the missing reagent.
Water + air completes equation for the extraction process of gold using potassium cyanide
a) Water
b) Oxygen
c) Water + air
d) Zinc dust
View Answer

Answer: c
Explanation: Gold combines with cyanide in the presence of air and water to form [Au(CN)2] in aqueous solution. This is then treated with zinc dust to obtain gold in metallic form.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Haemoglobin is a complex compound of which metal ion?
a) Fe2+
b) Fe3+
c) Co2+
d) Co3+
View Answer

Answer: a
Explanation: Haemoglobin is the red pigment of blood which acts as the oxygen carrier and it a coordination compound of iron(II).

5. Which of the following biologically important coordination compounds has a magnesium central atom?
a) Chlorophyll
b) Haemoglobin
c) Vitamin B12
d) Carboxypeptidase-A
View Answer

Answer: a
Explanation: Chlorophyll is the green pigment in plants, responsible for photosynthesis, is a coordination compound of Mg.
Take Chemistry - Class 12 Practice Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. The coordination complex chloridotris (triphenylphosphine) rhodium(I) is used in the hydrogenation of alkenes. It is also known as __________ catalyst.
a) Grubb
b) Pearlman
c) Wilkinson
d) Ziegler-Natta
View Answer

Answer: c
Explanation: Coordination compounds may be used as homogeneous or heterogeneous catalysts for many reactions. Wilkinson catalyst is used as a homogeneous catalyst in hydrogenation of alkenes, whereas Ziegler¬-Natta catalyst is used as a heterogeneous catalyst for the polymerisation of olefins.

7. The platinum complex, trans-platin has been used in cancer treatment.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Cis-platin is a coordination complex of platinum which is effective in inhibiting the growth of tumours.
advertisement

8. The complex ion [Ag(S2O3)2]3- is associated with which field?
a) Electroplating
b) Medicine
c) Water treatment
d) Photography
View Answer

Answer: d
Explanation: In black and white photography, the film is fixed by washing with hypo solution which dissolves the undecomposed silver bromide to form [Ag(S2O3)2]3-.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemistry – Class 12.

advertisement

To practice all areas of Chemistry, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.