Chemistry Questions and Answers – Solid State – Packing Efficiency

«
»

This set of Chemistry MCQs for Schools focuses on “Solid State – Packing Efficiency”.

1. What does the ratio ‘space occupied/total space’ denote?
a) Packing factor
b) Packing efficiency
c) Particle fraction
d) Packing unit
View Answer

Answer: a
Explanation: Packing factor is a fraction of total space of the unit cell occupied by the constituent particles.
advertisement

2. What is the dimensional formula of packing fraction?
a) M0L3T0
b) M0L0T0
c) ML0T0
d) M0L2T0
View Answer

Answer: b
Explanation: Packing fraction is a dimensionless quantity which is the ratio of space occupied to total crystal space available. Since both the quantities have the same units the ratio renders dimensionless.

3. Arrange the types of arrangement in terms of decreasing packing efficiency.
a) BCC < Simple cubic < CCP
b) HCP < CCP < BCC
c) HCP < BCC < Simple cubic
d) CCP < BCC < HCP
View Answer

Answer: c
Explanation: HCP and CCP have the highest packing efficiency of 74% followed by BCC which is 68%. The simple cubic structure has a packing efficiency of 54%.
advertisement
advertisement

4. If the body-centered unit cell is assumed to be a cube of edge length ‘a’ with spherical particles of radius ‘r’ then how is the diameter, d of particle and surface area, S of the cell related?
a) S = 32d4/3
b) S = 2d2
c) S = 4d2
d) S = 8d2
View Answer

Answer: d
Explanation: For BCC unit cell the relation between radius of a particle ‘r’ and edge length of unit cell, a, is r = \(\frac{\sqrt{3}}{4}\)a.
We know that diameter, d = 2r = \(\frac{\sqrt{3}}{2}\)a
Implying d2 = \(\frac{3}{4}\)a2
Therefore, 4d2/3=a2
Multiplying by 6 on both sides gives S = 6a2 = 8d2, where S is the surface area of the cube = 6a2.

5. Which of the following metals would have the highest packing efficiency?
a) Copper
b) Potassium
c) Chromium
d) Polonium
View Answer

Answer: a
Explanation: Copper metal bears face-centered unit cells in its crystal structure. Potassium and chromium both have body-centered unit cells whereas polonium is the only known metal to bear a simple cubic structure. FCC structure has the highest efficiency.
Participate in Chemistry - Class 12 Certification Contest of the Month Now!
advertisement

6. “The packing efficiency can never be 100%”. Is this true or false?
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: Packing efficiency can never be 100% because in packing calculations all constituent particles filling up the cubical unit cell are assumed to be spheres.

7. What are the percentages of free space in a CCP and simple cubic lattice?
a) 52% and 74%
b) 48% and 26%
c) 26% and 48%
d) 74% and 52%
View Answer

Answer: c
Explanation: The packing efficiency in CCP and simple cubic lattice are 74% and 52%, respectively. Hence the corresponding free spaces will be 100% – 74% = 26% and 100% – 52% = 48%.
advertisement

8. How many atoms surround the central atom present in a unit cell with the least free space available?
a) 4
b) 6
c) 8
d) 12
View Answer

Answer: d
Explanation: FCC, CCP and HCP are unit cells with least free space available i.e. highest packing efficiency. The coordination number of given cells are 12.

9. If metallic atoms of mass 197 and radius 166 pm are arranged in ABCABC fashion then what is the surface area of each unit cell?
a) 1.32 × 106 pm2
b) 1.32 × 10-18pm2
c) 2.20 × 105 pm2
d) 2.20 × 10-19 pm2
View Answer

Answer: a
Explanation: ABCABC arrangement is found in CCP.
In closed cubic packing, relation between edge length of unit cell, a, and radius of particle, r, is given as a=2\(\sqrt{2}\)r.
Surface area (S.A.) = 6a2
From the relationship,
a2 = 8r2
S.A. = 6a2 = 48r2
When r = 166 pm, S.A. = 48(166pm) = 1.32 x 106 pm2.
advertisement

10. If copper, density = 9.0 g/cm3 and atomic mass 63.5, bears face-centered unit cells then what is the ratio of surface area to volume of each copper atom?
a) 0.0028
b) 0.0235
c) 0.0011
d) 0.0323
View Answer

Answer: b
Explanation: Density, d of unit cell is given by d = \(\frac{zM}{a^3N_A}\)
Given,
Density, d = 9.0 g/cm3
Atomic mass, M = 63.5 g/mole
Edge length = a
NA = Avogadro’s number = 6.022 x 1023
z = 4 atoms/cell
On rearranging the equation for density we get a3 = \(\frac{zM}{dN_A}\)
Substituting the given values:
a3 = \(\frac{4 \times 63.5}{9 \times 6.022 \times 10^{23}}\)
Therefore, a = 360.5 pm
The relation of edge length ‘a’ and radius of particle ‘r’ for FCC packing i.e. a = 2\(\sqrt{2}\)r.
On substituting the value of ‘a’ in the given relation, r = \(\frac{360.5}{2\sqrt{2}}\)=127.46 pm
Now, for spherical particles volume, V = 4πr3/3 and surface area, S = 4πr2
Required ratio = S/V=4πr2/(4πr3/3) = 3/r (after simplifying)
Thus, S/V = 3/127.46 = 0.0235.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemistry – Class 12.

To practice Chemistry MCQs for Schools, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.