Chemistry Questions and Answers – Haloalkanes Nomenclature

«
»

This set of Chemistry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Haloalkanes Nomenclature”.

1. What is the common name of 3-Bromopropene?
a) Tert-Butyl bromide
b) Vinyl bromide
c) Allyl bromide
d) Propylidene bromide
View Answer

Answer: c
Explanation: 3-Bromopropene has 3 C atoms in the parent chain with a double bond at C-1 and Br at C-3. This means that Br is attached to the C which is next to the C-C double bond, hence it is an allylic halide.
advertisement

2. What is the IUPAC name of the following compound?
1-Bromobut-2-ene is the IUPAC name with longest chain of C atoms
a) 1-Bromo-3-methylprop-2-ene
b) 3-Bromo-1-methylpropene
c) 1-Bromobut-2-ene
d) 4-Bromobut-2-ene
View Answer

Answer: c
Explanation: The longest chain of C atoms is 4 (butene) and the numbering should begin from the Br side to satisfy the lowest set of locants rule. So, Br is at C-1 and double bond is at C-2.

3. Which of the following is not the correct IUPAC name for the compound shown?
m-Chlorotoluene the common name & not the IUPAC name
a) 1-Chloro-3-methylbenzene
b) 3-Chloromethylbenzene
c) 3-Chlorotoluene
d) m-Chlorotoluene
View Answer

Answer: d
Explanation: All the names given are appropriate for the shown compound, but m-Chlorotoluene is the common name and not the IUPAC name.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. In the common naming system, the prefix sym- is used for haloarenes with _____ halogen atoms.
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: c
Explanation: The prefix sym- is used for trihaloarenes with same halogen atom at alternate positions in the benzene ring (1, 3, 5). The prefixes o-, m- and p- are used for dihaloarenes depending on the relative positions of the two identical halogen atoms on the aromatic ring.

5. How many carbon atoms does Isobutyl chloride have in its parent carbon chain?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
View Answer

Answer: b
Explanation: The IUPAC name of Isobutyl chloride is 1-Chloro-2-methylpropane, which means the parent chain consists of 3 carbon atoms with an alkyl group at C-2 and a halogen at C-1.
advertisement

6. Identify the correct naming of the compound H3C-CHCl2 from the following?
a) Ethylidene chloride
b) Ethylene dichloride
c) 1,2-Dichloroethane
d) Vic-dichloride
View Answer

Answer: a
Explanation: The given compound is a dihaloalkane with both the halogens on the same carbon atom. These are also known as gem-dihalides or alkylidene halides.

7. Identify the correct common name for CH3CH2CH2CH2Cl.
a) Isobutyl chloride
b) n-Butyl chloride
c) sec-Butyl chloride
d) tert-Butyl chloride
View Answer

Answer: b
Explanation: The compound shown is 1-Chlorobutane which has 4 C atoms in the parent chain and the only halogen compound present at the end of the chain. This type structure has the prefix n- in the common name.
advertisement

8. What is the IUPAC name for the compound (CH3)3CCH2Cl?
a) 1-Chloro-2,2-dimethylpropane
b) 1-Chloro-2,2,2-trimethylethane
c) 2-Chloromethyl-2-methylpropane
d) 2,2-Dimethly-1-Bromopropane
View Answer

Answer: a
Explanation: There are two different possible chains that consists of maximum 3 C atoms. One of them has two methyl and one chloro group and the other has one methyl and one complex substituent. The preference is given to the former with the chloro at C-1 and the 2 methyl groups at C-2.

9. What is the IUPAC name of the compound shown?
2-Chloro-1-fluorocyclobut-1-ene the IUPAC name of the compound
a) 1-Cholor-2-fluorocyclobut-1-ene
b) 2-Chloro-1-fluorocyclobut-1-ene
c) 1-Chloro-2-fluorocyclobut-2-ene
d) 1-Fluoro-2-chlorocyclobut-1-ene
View Answer

Answer: b
Explanation: The alkyl group is alicyclic with 4 carbon atoms at the corners of a rectangle and a double bond; hence the base is cyclobutene. In the case of cyclic alkenes, the position of double bond is always given the first number.
advertisement

10. What is the correct IUPAC naming of CHF2CBrClF?
a) 1-Bromo-1-chloro-1,2,2-trifluoroethane
b) 1-Bromo-1-chloro-1,2,2-trifluoroethene
c) 2-Bromo-2-chloro-1,1,2-trifluoroethane
d) 2-Bromo-2-chloro-1,1,2-trifluoroethene
View Answer

Answer: a
Explanation: There are only two C atoms in the compounds and only single bonds with two F atoms at C-2 and one of each F, Cl and Br at C-1.

11. The compound 2,2-Dichlorobutane is a geminal dihalide.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The compound is dihaloalkane with 2 chlorine atoms one the same carbon atom, hence it is a gem dihalide.

12. What is the IUPAC name of the following compound?
2,3-Dimethylbut-1-ene is the IUPAC name of the compound double bond present at C-1
a) 2-Propylprop-1-ene
b) 2,3-Dimethylbut-1-ene
c) 2,4-Dimethylbut-1-ene
d) 1,3-Dimethylbut-2-ene
View Answer

Answer: b
Explanation: The parent carbon chain must include the double bond, so there are 4 C atoms including the C-C double bond and the double bond is present at C-1 with two methyl groups at positions 2 and 3.

13. The correct naming of the compound CH≡C-CH=CH-CH3 is __________
a) Pent-3-en-1-yne
b) Pent-2-en-4-yne
c) Pent-3-ene-1-yne
d) Pent-2-ene-4-yne
View Answer

Answer: a
Explanation: The lower set of locants is 1, 3 rather than 2, 4. This compound is named as a derivative of alkyne and not alkenes. Also, the terminal ‘e’ in ene is dropped because it comes before ‘y’ of yne.

14. The prefix bis is used when two complex substituents are present on the same of different C atoms on a hydrocarbon.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The prefix bis is used instead of di for complex substituents in hydrocarbons before the name of the substituent which is enclosed in brackets.

15. How many isomers does C5H11Br have?
a) 4
b) 6
c) 8
d) 10
View Answer

Answer: c
Explanation: It has a total of 8 isomers, four are primary and two each are secondary and tertiary haloalkanes.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemistry – Class 12.

To practice all areas of Chemistry, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.