Chemistry Questions and Answers – P-Block – Group 15 Elements

«
»

This set of Chemistry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “P-Block – Group 15 Elements”.

1. Which of the following represents the general electronic configuration of an element belonging to the p-block of the periodic table?
a) (n-2)f0(n-1)d0ns2 np0 -6
b) (n-2)f0(n-1)d1 – 10 ns2 np1- 6
c) (n-2)f0(n-1)d0 ns2np1-6
d) (n-2)f1- 14(n-1)d1- 10ns2np1- 6
View Answer

Answer: c
Explanation: The general configuration representation of p-block elements is (n-2)f0(n-1)d0ns2np1-6. This is because the s-subshell is completely filled, whereas, the p-subshell contains at least 1 electron. Other options are ruled out since either or both d – and f – subshell are partially filled.
advertisement

2. What happens to the size of atoms of elements of p-block as we move from left to right in the same period?
a) Size increases
b) Size decreases
c) Size does not change
d) Size increases then decreases
View Answer

Answer: b
Explanation: The size of the atoms of the elements decrease from left to right in the same period. Considering the row to be the same, the electrons are added to the same shell. However, the increase in atomic number reflects the increase in number of protons i.e. the positive charge. Hence, the overall effective nuclear charge increases. Consequently, the electron cloud is pulled even more closer to the nucleus of the atom. Therefore, the size decreases.

3. What is the maximum covalency of the nitrogen atom?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer

Answer: d
Explanation: Covalency of an atom refers to the number of electrons that atom can share to form chemical bonds. Usually it is the number of bonds formed by the atom. In case of nitrogen, its atom can share up to four electrons, one in the s-subshell and the other three in the p-subshell. In addition to this, absence of d-orbitals restricts its covalency to four only.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Why does nitrogen show poor tendency towards catenation?
a) N atom can form multiple pπ – pπ bonds
b) Octet of N2 is complete unlike carbon
c) The N ≡ N is unreactive at room temperature
d) The N – N single bond is weaker and unstable
View Answer

Answer: d
Explanation: The N – N single bond is highly weak and unstable due to high magnitude of inter-electronic repulsions of non-bonding electrons which in turn is caused by the single bond’s small bond length. As a result the catenation tendency becomes weaker due to the mentioned factors leading to instability.

5. What is the primary product of Haber-Bosch process?
a) Ammonia
b) Nitric acid
c) Nitrous acid
d) Pyridine
View Answer

Answer: a
Explanation: The primary product of Haber-Bosch process is ammonia, NH3. In this process, N2(g) and H2(g) are reacted at a high temperature of 700 K and 200 atm pressure in presence of iron-bed catalysts. It is an exothermic process which takes place in accordance with Le Chatelier’s principle. Nitric acid is produced by Ostwald’s process. Nitrous acid is produced by reacting sodium nitrite with a mineral and pyridine by Chichibabin process.
advertisement

6. Which gas is released when copper chips are subjected to concentrated nitric acid?
a) Nitrogen (I) oxide
b) Nitrogen (II) oxide
c) Nitrogen (III) oxide
d) Nitrogen (IV) oxide
View Answer

Answer: d
Explanation: Treating copper chips with concentrated nitric acid releases toxic brown gas, NO2, nitrogen (IV) oxide. It is a reddish-brown gas with pungent odor.

7. What shape is the HNO3 molecule in its gaseous state?
a) Bent
b) Linear
c) Planar
d) See Saw
View Answer

Answer: c
Explanation: In the gas state, the nitric acid molecule has a triangular planar shape with a steric number of 3 no lone pairs of electron. There are two major resonance forms of nitric acid.
advertisement

8. Which of the following ions is the brown ring test useful for determining?
a) NO2
b) NO2+
c) NO2
d) NO3
View Answer

Answer: d
Explanation: The brown ring test is used to determine the presence of nitrate ions, NO3. Dilute ferrous sulfate solution is added to solution containing nitrate ion. Following this, concentrated sulfuric acid is added along the sides of the test tube. A brown ring is formed at the junction concentrated sulfuric acid and solutions.

9. What catalyst is used for oxidation of ammonia to produce nitric acid?
a) Palladium hydride
b) Sodium amalgam
c) Platinum-Rhodium gauze
d) Vanadium (V) oxide
View Answer

Answer: c
Explanation: Ammonia is oxidized to nitrogen (II) oxide in the presence of Pt/Rh gauze catalyst at a temperature of 500 K and a pressure of 9 bars. The nitrous oxide is then converted to nitrogen dioxide which is further reacted with water to produce nitric acid. The NO formed is recycled.
advertisement

10. What is the oxidation state of nitrogen in di-nitrogen trioxide?
a) +1
b) +2
c) +3
d) +4
View Answer

Answer: c
Explanation: Di-nitrogen trioxide is formulated as N2O3
The oxidation state of oxygen atom is fixed at -2 since it is the more electronegative atom in this case.
If oxidation state of nitrogen is assumed to be ‘x’, then:
2x + (3x -2) = 0
2x – 6 = 0
x = +3
The oxidation state of nitrogen is +3.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemistry – Class 12.

To practice all areas of Chemistry, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.