Chemistry Questions and Answers – Alcohols, Phenols and Ethers Nomenclature – 2

«
»

This set of Chemistry Written Test Questions for IIT JEE Exam focuses on “Alcohols, Phenols and Ethers Nomenclature – 2”.

1. What is the correct name of the following compound?
But-3-en-2-ol is name of the compound with hydroxyl group over the double bond
a) But-3-enol
b) But-3-en-2-ol
c) But-1-en-3-ol
d) But-2-en-3-ol
View Answer

Answer: b
Explanation: The numbering preference is given to the hydroxyl group over the double bond and hence, the OH lies on the second carbon and double bond on the third.
advertisement

2. What is the correct IUPAC name of the following phenol?
Benzene-1,2,4-triol is name of compound in positions 1,2 comply with lowest set of locant
a) Benzene-1,2,4-triol
b) 1,2,4-Benzenetriol
c) Benzene-1,2,4-triphenol
d) 1,2,4-Triphenol
View Answer

Answer: a
Explanation: Polyhydric phenols are named as hydroxy derivatives of benzene in the IUPAC system. The positions 1,2,4 comply with the lowest set of locants rule.

3. What is the correct common name of 2-Bromophenol?
a) 2-Bromophenol
b) m-Bromophenol
c) o-Bromophenol
d) 2-Hydroxybromobenzene
View Answer

Answer: c
Explanation: Phenol is used as the common as well as the IUPAC name and haloarenes with hydroxy groups are named as halo derivatives of phenols.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Which of the following is given highest preference while naming when present in the same structure?
a) Hydroxyl group
b) Nitro group
c) Triple bond
d) Halogen group
View Answer

Answer: a
Explanation: Functional groups are given the highest preference while naming compounds according to the IUPAC system.

5. What is the correct common name for CH3OC2H5?
a) Methyl methyl ether
b) Methyl ethyl ether
c) Ethyl ethyl ether
d) Ethyl methyl ether
View Answer

Answer: d
Explanation: It is an unsymmetrical ether with one methyl group and one ethyl group. It is named such that the alkyl group are in alphabetical order.
advertisement

6. Which of the following compounds is ethoxyethane?
a) CH3OCH3
b) CH3OC2H5
c) C2H5OC2H5
d) C2H5OC3H7
View Answer

Answer: c
Explanation: Ethoxyethane is an ether which is a derivative of ethane with one hydrogen atom replaced by ethoxy group (OC2H5).

7. Identify the incorrect name for CH3-O-C6H5.
a) Methyl phenyl ether
b) Methoxybenzene
c) Anisole
d) Phenetole
View Answer

Answer: d
Explanation: This is an aromatic ether with a methoxy substituent and has the common name anisole or methyl phenyl ether.
advertisement

8. What is the IUPAC name of CH3-O-CH2-CH2-OCH3?
a) 1,2-Dimethoxyethane
b) 1,3-Dimethoxybutane
c) 2,3-Dimethoxyethane
d) 1,4-Dimethoxypropane
View Answer

Answer: a
Explanation: The base hydrocarbon is ethane, in which one hydrogen of each carbon atom is replaced by a methoxy group, making it a dimethoxy ether.

9. What is the IUPAC name of CH3(CH2)6-OC6H5?
a) Heptyl phenyl ether
b) 1-Phenoxyheptane
c) 1-Hepoxybenzene
d) Phenyl heptyl ether
View Answer

Answer: b
Explanation: Since heptane is a larger group than benzene, it is chosen as the parent hydrocarbon and the compound is named as an aryloxy derivative of heptane.
advertisement

10. The name 1-Ethoxy-2, 2-dimethylcyclohexane is correct according to IUPAC nomenclature.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The methyl group should be given higher preference over the alkoxy group in ethers. The correct naming will be 2-Ethoxy-1, 1-dimethylcyclohexane.

11. Phenetole is an aromatic ether.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Phenetole is also known as ethoxybenzene or ethyl phenyl ether and has an aromatic ring on one side.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemistry – Class 12.

To practice Chemistry Written Test Questions for IIT JEE Exam, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.